Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Verbindingsweg Tongeren, gemeente Boxtel

Logo Boxtel

Burgemeester en wethouders van Boxtel maken ingevolge artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad van Boxtel op 9 oktober 2018 het bestemmingsplan Verbindingsweg Tongeren gewijzigd heeft vastgesteld.

Toelichting

Bestemmingsplan Verbindingsweg Tongeren

Het bestemmingsplan maakt de aanleg mogelijk van een nieuwe verbindingsweg aan de westzijde van Boxtel tussen de toekomstige Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) en de bestaande Mezenlaan. Deze nieuwe weg sluit ter hoogte van Tongeren 50 aan op de toekomstige VLK en ten noorden van Mezenlaan 5 op de Mezenlaan. Aan de westzijde wordt de bestaande weg Tongeren enigszins aangepast en op deze nieuwe verbindingsweg aangesloten.

 

De Verbindingsweg Tongeren vormt een van de verkeersmaatregelen van het deelproject Verkeersmaatregelen Tongeren, zijnde deelproject 3 van het Maatregelenpakket PHS Boxtel (zie onderstaande nadere toelichting). Omdat deze verbindingsweg niet te realiseren is op basis van het geldende bestemmingsplan, is een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. De overige verkeersmaatregelen van het deelproject (zoals de aanleg van drempels en plateaus en de aanpassing van kruispunten) zijn wel binnen het geldende bestemmingsplan uitvoerbaar.

 

In het bestemmingsplan is ten behoeve van deze nieuwe verbindingsweg een verkeersbestemming opgenomen. Daarnaast bevat het bestemmingsplan een agrarische gebiedsbestemming voor enkele aangrenzende percelen, een groenbestemming en enkele dubbelbestemmingen (o.a. voor de aanwezige gasleiding).

 

Gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad enkele kleine wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan aangebracht.

De wijzigingen hebben betrekking op een kleine uitbreiding van het plangebied aan de zuidwestzijde op basis waarvan een gewijzigde aansluiting van het fietspad op de VLK niet onmogelijk wordt gemaakt. Verder zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd, op de verbeelding en in regels, ter zekerstelling van de kwaliteitsverbetering en mitigerende/compenserende maatregelen in het gebied. Hiervoor is het plangebied ook met enkele percelen uitgebreid. Verder heeft een aanpassing van de regels plaatsgevonden op basis waarvan een tijdelijke ontsluiting van het bedrijf Tongeren 48 kan worden gerealiseerd in de situatie dat de Verbindingsweg Tongeren niet gelijktijdig met of direct aansluitend aan de VLK kan worden gerealiseerd. Bovenstaande wijzigingen hebben geen betrekking op (het tracé van) de Verbindingsweg Tongeren als zodanig. Tot slot is de toelichting van het bestemmingsplan uitgebreid en geactualiseerd.

 

Nadere toelichting

De Verbindingsweg Tongeren vormt een van de (verkeers)maatregelen van het project Verkeersmaatregelen Tongeren. Dit project vormt een van de vijf deelprojecten van het Maatregelenpakket PHS Boxtel.

 

Maatregelenpakket PHS Boxtel

Het Maatregelenpakket PHS Boxtel is op 26 november 2013 vastgesteld door de gemeenteraad en in mei 2015 vastgelegd in een bestuursovereenkomst tussen Rijk, provincie en gemeente. Voor meer informatie over het Maatregelenpakket, zie de website van de gemeente.

Het Maatregelenpakket bestaat uit de volgende vijf samenhangende deelprojecten:

  • 1.

    Het opheffen van beide gelijkvloerse overwegen in de Tongersestraat.

  • 2.

    De aanleg van de Verbindingsweg Ladonk – Kapelweg (VLK) en de daarbij behorende maatregelen van/aan de overwegen Kapelweg (opheffen voor gemotoriseerd verkeer/handhaven voor langzaam verkeer), Bakhuisdreef (opheffen) en d’Ekker (vernieuwen).

  • 3.

    Het doorvoeren van aanpassingen in gebied Tongeren ten behoeve van de veiligheid van het fietsverkeer en snelheidsbeperking van gemotoriseerd verkeer en ontsluiting van het gebied.

  • 4.

    Het opwaarderen van de Keulsebaan.

  • 5.

    De realisatie van een langzaam verkeer tunnel ter plaatse van de Tongersestraat, tussen Breukelsestraat en Kapelweg, en met een aansluiting op Tongeren.

Met dit Maatregelenpakket wordt uitvoering gegeven aan een aantal belangrijke ambities uit het geldende Gemeentelijk Verkeers- en vervoersplan (GVVP) uit 2008.

 

Deelprojecten 1 en 2

In september 2017 hebben de gemeenteraad en het college van de gemeente besluiten genomen over de eerste twee deelprojecten (aanleg Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg en sluiting van de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat voor gemotoriseerd verkeer). Tegen deze besluiten loopt op dit moment een beroepsprocedure bij de Raad van State.

Deelproject 3: Verkeersmaatregelen Tongeren

Het deelproject Verkeersmaatregelen Tongeren bevat de volgende maatregelen:

Verbindingsweg Tongeren. Als gevolg van de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) wordt de bestaande rijbaan Tongeren doorsneden. Om de bereikbaarheid van het gebied Tongeren te garanderen wordt een nieuwe verbindingsweg aangelegd tussen de VLK en de Mezenlaan. Om deze weg mogelijk te maken is het bestemmingsplan Verbindingsweg Tongeren vastgesteld;

Snelheidsremmende voorzieningen op een aantal kruispunten (kruispuntplateaus, aanpassing kruisingen) en wegvakken (drempels). Deze maatregelen zijn gericht op het ontmoedigen van doorgaand verkeer in het gebied Tongeren en op een evenredige verdeling van verkeer op de oost-westverbindingen door Tongeren;

Verleggen van de regionale fietsverbinding Oisterwijk – Boxtel die via de VLK en vanaf de overweg d’Ekker via de Kapelweg wordt geleid.

 

Terinzagelegging

Met ingang van vrijdag 16 november 2018 ligt het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan Verbindingsweg Tongeren gedurende zes weken ter inzage.

 

Het bestemmingsplan en het raadsbesluit met de bijbehorende Nota van zienswijzen en wijzigingen liggen ter inzage in het gemeentehuis en in de bibliotheek aan de Burgakker in Boxtel. Het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en op woensdag en donderdag ook van 17.00 tot 19.30 uur.

 

Het bestemmingsplan ‘Verbindingsweg Tongeren’ is daarnaast digitaal raadpleegbaar via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) van dit bestemmingsplan is NL.IMRO.0757.BP01wegTongeren -vst1.

 

Beroepsmogelijkheid

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging staat tegen het vastgestelde plan rechtstreeks beroep open bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

 

Beroep kan worden ingesteld door :

een belanghebbende die tijdig een zienswijze naar voren heeft gebracht;

een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij of zij geen zienswijze naar voren heeft gebracht;

een belanghebbende voor zover het beroep is gericht tegen wijzigingen die bij de vaststelling van het bestemmingsplan zijn aangebracht ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan.

 

Op dit besluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend, wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de beroepstermijn kunnen de beroepsgronden niet meer worden aangevuld.

 

Het beroep kan enkel betrekking hebben op het bestemmingsplan Verbindingsweg Tongeren. Tegen de overige verkeersmaatregelen, die weliswaar onderdeel vormen van het deelproject Verkeersmaatregelen Tongeren maar niet van het bestemmingsplan Verbindingsweg Tongeren, kan geen beroep worden ingesteld.

 

Inwerkingtreding

Het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding niet. Om de inwerkingtreding te schorsen, dient naast het beroep ook een verzoek om voorlopige voorziening te worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In dat geval treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op het verzoek om voorlopige voorziening is beslist.

 

Griffierechten

Voor het indienen van een beroepschrift en een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Voor meer informatie hierover wordt verwezen naar de website van de Raad van State.

 

Boxtel, 15 november 2018

Burgemeester en wethouders van Boxtel,

De secretaris,

Drs. H.A.M. van Berkel

De burgemeester,

M. Buijs

Naar boven