Herschikken openbare gehandicaptenparkeerplaatsen op diverse parkeerterreinen in Geldrop

Logo Geldrop-Mierlo

 

 

 

Samenvatting

In dit verkeersbesluit wordt geregeld dat op het parkeerterrein Het Machinaal en Winkelcentrum Coevering een openbare gehandicaptenparkeerplaats wordt toegevoegd. Op het parkeerterrein bij Het Kruispunt aan de Slachthuisstraat wordt er een openbare gehandicaptenparkeerplaats opgeheven. Het verkeersbesluit is van kracht gworden op 14 november 2018.

Aan leiding

Diverse binnengekomen meldingen over het gebruik van openbare gehandicaptenparkeerplaatsen op diverse parkeerterreinen in Geldrop.

Huidige verkeer s situatie

Het Machinaal

Op het parkeerterrein achter Het Machinaal is momenteel nabij de doorgang naar de Langstraat één gehandicaptenparkeerplaats aanwezig. Het totaal aantal parkeerplaatsen bedraagt ter plaatse 67 openbare parkeerplaatsen, die deels door direct aanwonenden worden gebruikt en deels door bezoekers van het winkelcentrum van Geldrop.

De huidige gehandicaptenparkeerplaats op Het Machinaal blijkt in de praktijk regelmatig niet voldoende. Ook is er gelet op de hoge parkeerdruk op Het Machinaal vaak geen openbare parkeerplaats in de directe nabijheid beschikbaar. Dit betekent dat de bereikbaarheid van het Geldropse winkelcentrum voor deze doelgroep in het geding komt.

Winkelcentrum Coevering

Aan de noordzijde van het winkelcentrum zijn op het omvangrijke parkeerterrein (circa 170 parkeerplaatsen) nu drie algemene gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig, twee direct bij de ingang naar het winkelcentrum en één iets verderop. De openbare gehandicaptenparkeerplaatsen nabij de ingang van het winkelcentrum zijn veel in gebruik. Regelmatig komen er meldingen of er geen gehandicaptenparkeerplaats kan worden toegevoegd, omdat er met name op drukke momenten geen parkeerplaatsen dicht bij de ingang van het winkelcentrum beschikbaar zijn. Verderop zijn er vaak nog wel openbare parkeerplaatsen beschikbaar, maar dit biedt voor gehandicapte bezoekers geen soelaas.

Het Kruispunt

Op het parkeerterrein bij Het Kruispunt aan de Slachthuisstraat zijn nu circa 35 parkeerplaatsen aanwezig, waarvan er twee zijn aangewezen als openbare gehandicaptenparkeerplaats. De parkeerdruk ter plaatse is hoog, vanwege omliggende bedrijven en woningen. Vorig jaar is het nabij gelegen parkeerterrein bij het politiebureau aangewezen als belanghebbende parkeerplaats, waardoor de parkeerdruk op parkeerterrein bij Het Kruispunt verder is toegenomen. In de praktijk staan de twee openbare gehandicaptenparkeerplaatsen relatief vaak leeg.

Gewenste verkeersituatie

Het Machinaal

Naast de bestaande gehandicaptenparkeerplaats zal een gehandicaptenparkeerplaats worden toegevoegd. Dit is dicht bij de doorgang naar de Langstraat, zodat de afstand naar het winkelcentrum zo kort mogelijk is.

Het toevoegen van één parkeerplaats betekent dat op Het Machinaal ruim wordt voldaan aan de richtlijn dat minimaal 2% van het aantal openbare parkeerplaatsen aangewezen moet zijn als gehandicaptenparkeerplaats. Het aantal beschikbare gehandicaptenparkeerplaatsen moet namelijk minimaal 1,34 parkeerplaatsen bedragen op een totaal aantal van 67 parkeerplaatsen.

Winkelcentrum Coevering

Naast de twee bestaande gehandicaptenparkeerplaatsen aan de ene zijde van de noordelijke ingang naar het winkelcentrum Coevering wordt er aan de andere zijde één openbare gehandicaptenparkeerplaats toegevoegd. Hierdoor zijn er op dit parkeerterrein nu vier openbare gehandicaptenparkeerplaatsen beschikbaar, zodat er aan de 2%-norm wordt voldaan. Belangrijker is dat de extra openbare gehandicapten parkeerplaats vlakbij de ingang naar het winkelcentrum is gelegen, zodat voor de gehandicapte weggebruikers een belemmering wordt weggenomen het winkelcentrum te bezoeken.

Het Kruispunt

De openbare gehandicaptenparkeerplaats gelegen naast het groen te handhaven en de tweede gehandicaptenparkeerplaats op te heffen. Gelet op de totale omvang van het parkeerterrein bij Het Kruispunt volstaat één openbare gehandicaptenparkeerplaats om te voldoen aan de richtlijn dat minimaal 2% van de openbare parkeerplaatsen aangewezen moet zijn als gehandicaptenparkeerplaats.

Juridisch kader

Op basis van artikel 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer kan hierover een verkeersbesluit worden genomen om de gewenste verkeersituatie te bewerkstelligen.

Afstemming politie

De genoemde wegen zijn in beheer en onderhoud van de gemeente. Er heeft afstemming plaatsgevonden met de politie, die op 2 november 2018 hierover een positief advies heeft afgegeven.

Dit verkeersbesluit is op 12 november 2018 genomen met het oog op het beschermen van de gehandicapte weggebruikers. Op 14 november 2018 wordt het besluit gepubliceerd in Middenstandsbelangen en de Staatscourant.

Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Herschikken openbare gehandicaptenparkeerplaats op diverse parkeerterrein in Geldrop, d.d. 31-10-2018’.

Motivering / Belangenafweging

Motivering wegenverkeerswet

In artikel 21 van het BABW zijn voorschriften opgenomen omtrent de motivering van verkeersbesluiten. Het verkeersbesluit moet in ieder geval weergeven welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het besluit. Indien tevens andere van die belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

Doelstelling

De maatregel is bedoeld om gehandicapte weggebruikers en passagiers te beschermen. Tevens wordt hiermee de vrijheid van verkeer zoveel mogelijk gewaarborgd.

Belangenafweging

Het toevoegen van een gehandicaptenparkeerplaats houdt wel in dat er een openbare parkeerplaats verdwijnt. Hierdoor neemt de parkeerdruk voor het overige verkeersgebruikers wel toe. Voor de parkeerterreinen Het Machinaal en Winkelcentrum Coevering geldt dat meer belang toegekend wordt aan het beschikbaar zijn van voldoende parkeerplaatsen voor gehandicapten. Voor het overige verkeer zijn er verder in de wijk genoeg openbare parkeerplaatsen beschikbaar, terwijl deze parkeerplaatsen geen alternatieve parkeerlocatie vormen voor gehandicapten, gelet op de grotere afstand naar beide winkelcentra. Voor het parkeerterrein bij Het Kruispunt geldt een omgekeerde afweging, omdat hier minder behoefte is aan openbare gehandicaptenparkeerplaatsen. Dit parkeerterrein heeft vooral een functie voor de omliggende bedrijven, maatschappelijke voorzieningen en de woningen. Hier wordt meer belang toegekend aan de behoefte aan meer reguliere openbare parkeerplaatsen.

Bebordingsplan

Het vorenstaande houdt in dat onderstaande verkeersborden geplaatst/verwijderd worden op de volgende locaties, conform de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Herschikken openbare gehandicaptenparkeerplaatsen op diverse parkeerterrein in Geldrop, VKB 2018-09, d.d.31-10-2018”:

  • 1)

    “Plaatsen bord model E6 op parkeerplaats Het Machinaal in Geldrop, direct links van de bestaande openbare gehandicaptenparkeerplaats.

  • 2)

    Plaatsen bord model E6 op parkeerplaats Winkelcentrum Coevering (noordzijde), direct oostelijk van de ingang van het winkelcentrum Coevering;

  • 3)

    Verwijderen bord model E6 op parkeerplaats bij Het Kruispunt aan de Slachthuisstraat in Geldrop, van de openbare gehandicaptenparkeerplaats die niet naast het groen is gelegen.

 

Geldrop-Mierlo, 12 november 2018

namens burgemeester en wethouders,

Gabriel van Houtert

Senior cluster Ontwerp

Rechtsbescherming

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Een ingediend bezwaarschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat uitstel nodig is, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, postbus 90.125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Naar boven