Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan “Parapluplan stedelijk gebied Kerkrade”

Logo Kerkrade

Het college van burgemeester en wethouders maakt op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 26 september 2018 het bestemmingsplan “Parapluplan stedelijk gebied Kerkrade” gewijzigd heeft vastgesteld.

Dit bestemmingsplan heeft betrekking op nagenoeg het gehele grondgebied van de gemeente Kerkrade, met uitzondering van bestemmingsplannen die in dezelfde periode in procedure zijn als onderhavig bestemmingsplan of op korte termijn alsnog worden herzien. Tevens heeft dit bestemmingsplan geen betrekking op de vigerende bestemmingsplannen die enkel analoog zijn vastgesteld. Deze plannen kunnen alleen worden herzien, indien wordt voldaan aan artikel 8.1.2, lid 2 Besluit ruimtelijke ordening. Hierin is gesteld dat wanneer het (moeder)plan in ontwerp ter inzage is gegaan vóór 1 januari 2010, en er geen bestemming verandert, artikel 8.1.2, onder b van het Besluit ruimtelijke ordening (overgangsbepaling) van toepassing is. De digitaliseringverplichtingen zijn dan niet van toepassing. Deze plannen hebben namelijk geen identificatienummer. Om een digitale herziening te maken, moet er een verwijzing mogelijk zijn naar het identificatienummer van het geldende moederplan. De herziening mag bij deze plannen analoog conform het moederplan worden voorbereid en vastgesteld. In casu is dit het bestemmingsplan “Kerkrade West 1”, vastgesteld d.d. 24 november 2010. Dit parapluplan zal analoog worden vastgesteld en wordt niet meegenomen in onderhavig parapluplan. Daarnaast kunnen bestemmingsplannen die al geactualiseerd hadden moeten zijn op grond van art. 3.1 Wro of het overgangsrecht in de Invoeringswet Wro ook niet worden meegenomen in onderhavig parapluplan. Deze bestemmingsplannen mogen daarom niet meer partieel herzien worden. Een integrale (digitale) herziening is hiervoor noodzakelijk. De gemeente kiest ervoor om op dit moment geen integrale herziening voor deze plannen door te voeren, maar per bestemmingsplan te actualiseren. Een aantal bestemmingsplannen wordt binnen afzienbare termijn geactualiseerd. Tevens vallen geldende beheersverordeningen niet onder dit parapluplan. De reden hiervoor is dat beheersverordeningen een andere juridische grondslag hebben. Beheersverordeningen worden vastgesteld op basis van artikel 3.38 Wet ruimtelijke ordening. Bestemmingsplannen worden vastgesteld op basis van artikel 3.1 Wet ruimtelijke ordening. Voor de exacte begrenzing wordt verwezen naar paragraaf 1.5 en de verbeelding. De exacte grens wordt bepaald door de plangrens op de verbeelding.

 

Het vastgestelde bestemmingsplan “Parapluplan stedelijk gebied Kerkrade” verduidelijkt de (on)mogelijkheden met betrekking tot woningsplitsing, woningomzetting, kamerbewoning, kamerverhuur, de gebruikswijziging naar wonen en de realisatie van meergezinswoningen. Hiermee wordt beoogd om één uniforme regeling, in lijn met recente regelgeving en jurisprudentie, op te nemen voor de gehele gemeente Kerkrade. Daarnaast is het doel van dit bestemmingsplan om ten aanzien van het parkeren de gehanteerde normen te borgen in het bestemmingsplan. De wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn beschreven in de Nota van Zienswijzen die als bijlage is opgenomen bij het raadsbesluit.

 

Het vastgestelde bestemmingsplan “Parapluplan Stedelijk gebied Kerkrade” ligt met ingang van donderdag 14 juni 2018 tot en met woensdag 26 december 2018 ter inzage bij het Informatiecentrum op de begane grond van het Stadskantoor, Markt 33, 6461 EC Kerkrade gedurende de openingstijden. Indien u inhoudelijke vragen heeft, dan wel een inhoudelijke toelichting wenst, is dat enkel mogelijk na telefonische afspraak bij het vakloket Bouwen Wonen en Leefomgeving van de Sector Stedelijke Ontwikkeling via het algemeen telefoonnummer van de gemeente 14 045.

 

Het vastgestelde bestemmingsplan kan ook digitaal worden ingezien via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer is NL.IMRO.0928.BPParStGbKrd-Vg01.

 

Belanghebbenden die tijdig hun zienswijze ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan kenbaar hebben gemaakt of belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze kenbaar te maken, kunnen gedurende voornoemde termijn van ter inzage ligging beroep instellen tegen het vastgestelde bestemmingsplan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage, net als belanghebbenden die bezwaren hebben tegen de wijzigingen die in het plan zijn aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Het is ook mogelijk om digitaal beroep in te stellen via het digitaal loket van deze instantie. Kijk op https://digitaalloket.raadvanstate.nl/ voor meer informatie. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het bestemmingsplan niet. Om dit laatste te bereiken, kan gedurende de beroepstermijn tevens een verzoek om voorlopige voorziening (schorsing) worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Kerkrade, 14 november 2018

Het college voornoemd,

J.J.M. Som, burgemeester,

H.J.M. Coumans MPM, secretaris.

Naar boven