Vastgesteld beheersverordening "Woongebied 1e herziening"

Logo Brunssum

Burgemeester en wethouders van Brunssum maken bekend dat de gemeenteraad in de vergadering van 12 december 2017 de beheersverordening “Woongebied 1e herziening” ongewijzigd heeft vastgesteld.

Aanleiding

Op 11 september 2013 heeft de gemeenteraad de beheersverordening “Woongebied” vastgesteld. Het plangebied omvat een groot deel van het woongebied, met uitzondering van de gebieden die zijn aangewezen als beschermd stads- en dorpsgezicht, het centrumgebied en een tweetal ontwikkellocaties.

Per 1 november 2014 heeft een ingrijpende wijziging van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) plaatsgevonden waardoor diverse bepalingen niet meer actueel zijn. Bovendien waren er nog wat wensen vanuit de praktijk en zijn enkele verzoeken tot aanpassing van de beheersverordening ingekomen.

Een en ander heeft geresulteerd in de totstandkoming van de beheersverordening “Woongebied 1e herziening”.

In deze beheersverordening zijn resumerend de navolgende aanpassingen gedaan:

1) Diverse begripsbepalingen zijn Wabo-proof gemaakt;

2) Diverse regels zijn verduidelijkt en aangevuld, zoals dat ook bij diverse bestemmingsplannen is gebeurd;

3) Er is een afwijkingsbevoegdheid (met voorwaarden) opgenomen voor het toevoegen van een woning;

4) Het voor het Emmaterrein, woonvlek 2 eerder opgestelde beeldkwaliteitsplan is vertaald in de regels;

5) De archeologische regeling is aangepast conform het op 1 december 2015 vastgestelde parapluplan voor de archeologische waarden;

6) Op verzoek is de supermarktbestemming van het voormalige pand van PLUS aan de Schildstraat 14 wegbestemd;

7) De voormalige garage aan de Maastrichterstraat 78 heeft een woonbestemming gekregen, waarbij de mogelijkheid is opgenomen om de nog aanwezige bedrijfsbebouwing te gebruiken voor opslag en stalling.

8) aan de locatie Prins Hendriklaan 167 is de aanduiding “Dienstverlening” toegevoegd aangezien dit pand volledig als advocatenkantoor in gebruik is.

Procedure

Het instrument beheersverordening kent geen wettelijk verplichte voorbereidingsprocedure zoals bij de totstandkoming van bestemmingsplannen.  Desalniettemin is de ontwerp-beheersverordening met ingang van 7 september 2017 t/m 18 oktober 2017 voor eenieder ter inzage gelegd. Tevens is gedurende deze termijn de gelegenheid geboden om schriftelijk dan wel mondeling een zienswijze in te dienen. Gedurende deze termijn zijn echter geen zienswijzen ingediend en de raad heeft dan ook besloten in de vergadering van 12 december 2017 om de beheersverordening ongewijzigd vast te stellen.

In werkingtreding

De vaststelling van de beheersverordening “Woongebied 1e herzieningwordt middels deze publicatie bekend gemaakt. Op donderdag 8 februari 2018 treedt deze beheersverordening in werking en daarmee wordt de voorgaande beheersverordening uit 2013 volledig vervangen. Vanaf deze datum is de beheersverordening dus hèt toetsingskader voor aanvragen om een omgevingsvergunning binnen het desbetreffende plangebied.

De beheersverordening kan worden ingezien via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. De beheersverordening is daar opgenomen onder planidentificatienummer NL.IMRO.0899.BVOwoongebiedherz1-VA01.

Tevens kunt u de stukken inzien in onze Gemeentewinkel aan het Lindeplein 1 te Brunssum. U kunt hiertoe een afspraak maken via ons Klant Contact Centrum (045-5278 555) of via de digitale afsprakenplanner op onze website.

Tegen de vastgestelde beheersverordening staat geen bezwaar of beroep open.

 

Brunssum, 7 februari 2018

Naar boven