Gemeente Geldermalsen : Verkeersbesluit 3 voetgangersoversteekplaatsen Middengebied Geldermalsen

Logo Geldermalsen

1. Aanleiding

Medio 2018 is een verzoek ingediend door zorggroep ’s Heeren Loo om maatregelen te nemen om de veiligheid van overstekende cliënten te verbeteren. ’s Heeren Loo is een aanbieder van zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, o.a. gevestigd in Geldermalsen.

 

2. Motivering

Uit het oogpunt van het beschermen van de weggebruikers en passagiers besluiten wij om op een drietal punten in het Middengebied (2 op De Wieken en 1 op de Windvaan) voetgangersoversteekplaatsen aan te brengen.

 

Aan De Wieken te Geldermalsen is een vestiging van ’s Heeren Loo. Deze vestiging bestaat uit een aantal losse locaties aan De Wieken en de Windvaan, aan beide zijden van de straat. Tussen deze locaties wordt heen en weer gelopen door zowel zorgverleners als bewoners.

 

De bewoners van deze locaties zijn mensen met een verstandelijke (en vaak ook lichamelijke) beperking. Hoewel er in het Middengebied een maximum snelheid van 30 km/u geldt en de wegen smal zijn, is het oversteken voor deze groep mensen niet eenvoudig. Het is een kwetsbare groep die hierbij extra hulp nodig heeft. Soms helpen de zorgverleners hierbij maar vaak wordt zelfstandig overgestoken.

 

Momenteel zijn er op enkele veel gebruikte oversteekpunten kanalisatiestrepen aanwezig. Dit creëert echter een schijnveiligheid. Het lijkt een voetgangersoversteekplaats maar dat is het niet. Door het realiseren van 3 voetgangersoversteekplaatsen is er duidelijk sprake van een oversteek en is dat ook voor het aankomende verkeer helder. Voetgangers hebben daar voorrang. Door de smalle wegen en de lage maximum snelheid kan het verkeer op tijd afremmen om de voetgangers veilig over te laten steken.

 

Met het realiseren van de voetgangersoversteekplaatsen wordt een duidelijke situatie gecreëerd voor alle verkeersdeelnemers. Dit bevordert de verkeersveiligheid.

 

3. Juridische grondslag

 

Vereiste verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en het Mandaatbesluit Geldermalsen 2013 van Burgemeester en Wethouders (23 april 2013) is het afdelingshoofd Ruimtelijk Beheer bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

 

4. Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid. Hij bracht hierover een positief advies uit. Wel werd bij dit advies de volgende aanvulling gegeven op basis van de CROW :

 

Teneinde schijnveiligheid bij het oversteken van een VOP te voorkomen, dient er regelmatig

gebruik te worden gemaakt van deze VOP. Hoewel een regelmatig gebruik van een

oversteekplaats uit het oogpunt van doelmatigheid en acceptatie de voorkeur heeft, is een

minimum aantal overstekende voetgangers gedurende een bepaalde tijdseenheid niet aan te

geven. Vuistregel is dat er tenminste 100 voetgangers per dag moeten oversteken, maar op

locaties waar veel kwetsbare voetgangers oversteken – zoals ouderen of kinderen – kan een

andere afweging worden gemaakt.

Indien er maar zeer incidenteel voetgangers oversteken bij een VOP, is de aandacht voor

eventueel overstekende voetgangers bij bestuurders beduidend minder. Hierdoor geeft de VOP

schijnheiligheid voor overstekende voetgangers. Voetgangers dienen zich terdege bewust te

blijven dat bestuurders hen voor moeten laten gaan. Ze mogen er niet automatisch vanuit gaan

dat ze voor mogen.

Om voorgaande reden worden op plaatsen waar wel mensen geconcentreerd plegen over te

steken, maar niet in groten getale, vaak kanalisatiestrepen aangebracht. Dit om de kwetsbare

voetganger in bescherming te nemen en geen schijnveiligheid te creëren. De kanalisatiestrepen

geven dan toch een extra attentiewaarde voor overstekers aan naderende bestuurders.

Primair dient dan ook een weloverwogen afweging te worden gemaakt voordat wordt besloten tot

de aanleg van een voetgangersoversteekplaats.

 

 

5. Bekendmaking

Dit besluit wordt op 8 november 2018 bekendgemaakt in de Staatscourant. Daarnaast wordt een mededeling geplaatst in het Nieuwsblad Geldermalsen.

 

 

6. BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders besluit om op grond van vorenstaande overwegingen het volgende verkeersbesluit te nemen:

 

Het realiseren van 3 voetgangersoversteekplaatsen (2 op De Wieken en 1 op de Windvaan, Geldermalsen) middels het plaatsen van borden L2 en het aanbrengen van zebramarkering uit bijlage 1 van het RVV 1990;

 

Bovenstaande conform de bij dit besluit behorende tekening.

 

Geldermalsen, 30 oktober 2018

 

namens burgemeester en wethouders van Geldermalsen,

B.R. Kramer

Hoofd afdeling Ruimtelijk beheer

 

 

 

MEDEDELINGEN

 

In werking treding

Dit besluit treedt in werking op de dag na de bekendmaking hiervan in de Staatscourant.

 

 

 

 

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant bezwaar maken bij burgemeester en wethouders, Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen. Het bezwaarschrift moet de naam en het adres vermelden van degene die bezwaar maakt, zijn ondertekend en de datum vermelden waarop het is opgesteld. In het bezwaarschrift moet ook worden aangegeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en waarom het bezwaar wordt gemaakt. Door het indienen van het bezwaarschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een bezwaarschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening vragen aan de voorzieningenrechter van de rechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald. 

Naar boven