BESTEMMINGSPLAN  ‘Beschermingszone Centraal Veterinair Instituut (WBVR/CVI)’

Logo Lelystad

NL.IMRO.0995.BP00064-VG01

Het college van de gemeente Lelystad maakt bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 11 september 2018 het bestemmingsplan ‘Beschermingszone Centraal Veterinair Instituut (WBVR/CVI)’ gewijzigd heeft vastgesteld.

Het bestemmingsplan voorziet in het instellen van een beschermingszone van 3 kilometer rondom het Centraal Veterinair Instituut (thans genaamd Wageningen Bioveterinary Research) aan de Houtribweg 39 te Lelystad. Binnen deze beschermingszone is het verboden om pluimvee te houden, behoudens een tweetal uitzonderingen. In ditzelfde gebied is al eerder een verbod op het houden van evenhoevigen vastgesteld. Dit is verbod is al enkele tientallen jaren van kracht. In dit nieuwe bestemmingsplan wordt het verbod op het houden van evenhoevigen opnieuw meegenomen, zodat daarmee één bestemmingsplan ontstaat waarin de totale bescherming voor het onderzoekinstituut is geregeld.

Deze bescherming is nodig in het kader van het algemeen belang van veiligheid en volksgezondheid. WBVR/CVI is als rijksinstituut als enige bevoegd om diagnostisch onderzoek te doen naar besmettelijke dierziekten. Hierbij wordt gewerkt met levende virussen. Het bestemmingsplan heeft als doel om het verspreidingsrisico van besmettelijke dierziekten zoveel mogelijk te voorkomen dan wel te beperken. Dat het verspreidingsrisico van dierziekten een reëel gevaar is, mag duidelijk zijn gelet op de recente uitbraak van vogelgriep en eerdere uitbraken van o.a. vogelgriep, varkenspest, Q-koorts en mond-en-klauwzeer.

Wijzigingen

De aanpassingen betreffen geen inhoudelijke wijzigingen maar een verduidelijking in de planregels, zodat toelichting en plan nog beter op elkaar aansluiten. Tevens is de plantoelichting aangevuld met extra informatie ten aanzien van nut, noodzaak en risico voor onderhavige planologische maatregel.

Inzage

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en de daarop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van 1 november 2018 gedurende zes weken ter inzage bij de Informatiebalie in de hal van het Stadhuis aan het stadhuisplein 2. De Informatiebalie is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. Zaterdags gesloten.

Tevens zijn de stukken digitaal te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl en op de gemeentelijke website www.lelystad.nl. Deze mogelijkheid wordt ook in de Stadswinkel geboden.

Het plan-ID nummer is: NL.IMRO.0995.BP00064-VG01.

Beroep

Tijdens de termijn van terinzageligging kan een belanghebbende tegen het raadsbesluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s‑Gravenhage. Indien beroep is ingesteld, kan tijdens deze termijn bij de voorzitter van de Afdeling tevens een verzoek om een voorlopige voorziening worden gedaan indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Het instellen van beroep is mogelijk voor een belanghebbende:

  • -

    die

  • -

    aan wie

  • -

    voor zover het beroep is gericht op de door de gemeenteraad  

    Het ondertekende beroepschrift en een eventueel verzoek om voorlopige voorziening dienen ten minste te bevatten de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, alsmede de gronden van het beroep en een eventueel verzoek.

    Voor het instellen van beroep en het verzoeken om een voorlopige voorziening is een griffierecht verschuldigd.

     

    Inwerkingtreding

    Het raadsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien tijdens de beroepstermijn een verzoek om een voorlopige voorziening is gedaan, wordt de werking van het raadsbesluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

Naar boven