Kennisgeving en besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat over de start van een openbare voorbereidingsprocedure conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht inzake het ontwerpbesluit Nationaal Frequentieplan wijzigingspakket 2018-2 (NFP-pakket 2018-2)

Inleiding en achtergrond

Het Nationaal FrequentiePlan is het bestemmingsplan voor het radiospectrum waarop de daadwerkelijke frequentieverdeling is gebaseerd. Het Nationaal Frequentieplan c.q. de nationale frequentietabel deelt het Nederlandse radiospectrum op in een uitgebreide tabel van frequentiebanden en specificeert per band welk gebruik is toegelaten. Deze activiteit noemen we het bestemmen van frequenties voor radiodiensten. Ook vermeldt de frequentietabel per band op welke wijze deze beschikbaar wordt gesteld.

Wettelijk kader

Het Nationaal Frequentieplan vindt zijn grondslag in artikel 3.1 van de Telecommunicatiewet (Tw). Het NFP is een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht, waarop een voorbereidingsprocedure als bedoeld in afdeling 3.4. van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing is op grond van artikel 3.3 Telecommunicatiewet. Het ontwerpbesluit Nationaal Frequentieplan wijzigingspakket 2018-2 wordt ter inzage gelegd om eenieder de gelegenheid te bieden opmerkingen over het besluit in te dienen en de frequentietabel te controleren op de correcte vermelding van rechten.

De termijn voor het naar voren brengen van zienswijzen bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag waarop het ontwerp van het besluit ter inzage is gelegd c.q. de publicatiedatum van deze kennisgeving in de Staatscourant.

Ontwerpbesluit

Er wordt in het tekstdeel een Engelse vertaling toegevoegd van de paragraaf die spectrumbeschikbaarheid voor bezoekende NAVO-strijdkrachten beschrijft. In de L band worden draadloze microfoons toegevoegd aan de bestemming. In de 14 GHz band worden Earth Stations In-Motion (ESIMs) toegevoegd, oftewel satellietgrondstations op een rijdende voertuigen. Spectrumaanwijzingen aan departementen voor de uitvoering publieke taken worden geactualiseerd. Besluiten van Wereld Radio Conferentie van 2015 (WRC15) worden geïmplementeerd. Er worden enkele harmoniserende EU besluiten geïmplementeerd, en daarnaast zijn er aanpassingen van zogenaamde ‘ondergeschikte aard’. Er worden enkele nieuwe begrippen met definities in de Annex 4 toegevoegd.

Reageren

Het ontwerpbesluit is gepubliceerd op de site www.internetconsultatie.nl

Eenieder kan tot en met de sluitingsdatum een zienswijze over het ontwerpbesluit leveren via de op site aangegeven reactiemogelijkheid.

Indien u mondeling een zienswijze wilt leveren dient u dit uiterlijk binnen drie weken na aanvang van de consultatie te melden via dezelfde site.

Het ontwerpbesluit ligt gedurende de consultatieperiode ter inzage bij de receptie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag, op de gebruikelijke kantooropeningstijden.

U kunt een reactie per post sturen, o.v.v. ‘Zienswijze op NFP ontwerpbesluit’, naar:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Directoraat-generaal Energie, Telecom & Mededinging

t.a.v. drs. T. Deinum, kamer D Passage 3e

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Gelieve in uw reactie aan te geven of deze openbaar mag worden gemaakt, dan wel dat u wenst dat deze vertrouwelijk wordt behandeld; u kunt ook aangeven alleen bepaalde delen van uw reactie vertrouwelijk te houden. De ontvangen (openbare) reacties en de wijze van verwerking zullen in het definitieve besluit worden behandeld.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, namens deze: H. Uijt de Haag Plv Directeur Telecommarkt / Plv Directeur Digitale Economie (i.o.). Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Naar boven