Gemeente Enschede, verkeersbesluit: Instellen parkeerverbod omgeving Avondroodvlinder te Enschede

Logo Enschede

Datum : 25 oktober 2018

Ons kenmerk : V-2018-6533 1800092196

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

- Door middel van het plaatsen van verkeersborden E1 van bijlage 1 van RVV 1990 een parkeerverbod aan weerszijden van de rijbaan in te stellen op ondergenoemde locaties:

o ter hoogte van de toegangsroute naar het achterpad van de Avondroodvlinder vanaf de Avondroodvlinder 200 in noordelijke richting;

o ter hoogte van de toegangsroute naar het achterpad van de Avondroodvlinder vanaf de Avondroodvlinder 218 in zuidelijke richting.

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van weggebruikers en passagiers.

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

Ten oosten van Enschede ligt het dorp Glanerbrug. In Glanerbrug ligt de wijk Eilermarke. De wijk bestaat vooral uit nieuwbouw woningen. De Avondroodvlinder is een belangrijke toegangsweg van de wijk. De weg is een erftoegangsweg binnen de bebouwde kom. De verkeersfunctie is dus op de Avondroodvlinder ondergeschikt aan de verblijfsfunctie. De Avondroodvlinder bestaat uit verschillende zijstraten. Eén van deze zijstraten betreft de Avondroodvlinder waaraan de huisnummers 200 t/m 218 zijn gevestigd. Deze zijtak geeft op zijn beurt weer toegang tot een achterpad. Aan het achterpad van de Avondvlinder zijn de ingangen van achtertuinen van verschillende huizen aan de Avondroodvlinder en de Heidevlinder gevestigd.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

In het achterpad van de Avondvlinder (200 t/m 218) wordt met regelmaat geparkeerd. Dit is met de aanwezige inritten en poorten niet gewenst. Tevens zorgen de geparkeerde auto’s samen met de aanwezige prullenbakken ervoor dat de situatie vaak onoverzichtelijk wordt.

 

Vanuit de bewoners is het verzoek gekomen om het spelende parkeerproblematiek in het achterpad van de Avondroodvlinder op te lossen. Volgens de bewoners leidt het huidige parkeergedrag tot gevaarlijke, hinderlijk en onoverzichtelijke situaties. Door de bewoners van aangrenzende huizen is gezamenlijk een verkeersmaatregel aangevraagd voor het achterpad van de Avondroodvlinder voor de spelende parkeerproblematiek.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Het doel van de verkeersmaatregelen zoals benoemd in dit verkeersbesluit is om op het achterpad van de Avondroodvlinder een parkeerverbod in te stellen. Het is hierbij toegestaan om enkel te parkeren in de hiervoor aangewezen parkeervakken. Door het instellen van een parkeerverbod wordt het huidige parkeergedrag ondermijnd. De verkeersmaatregel wordt gerealiseerd door het plaatsen van de noodzakelijke bebording aan de rand van het parkeerverbod.

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

- door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast;

- fysieke voorzieningen op de weg worden aangebracht of verwijderd, of de inrichting van de weg wordt aangepast waardoor het aantal categorieën weggebruikers, dat van de weg gebruik kan maken, wordt beperkt of uitgebreid.

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenver¬keerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Bebordingsplan

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

- uw naam en adres;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

- tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

- de reden waarom u het er niet mee eens bent;

- uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 25 oktober 2018

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

J.H. van Maren,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven