Gemeente Enschede: Verkeersbesluit ten behoeve van werkzaamheden Oldenzaalsestraat te Enschede

Logo Enschede

Datum : 25 oktober 2018

Ons kenmerk : V-2018-6526 1800092170

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

- door het plaatsen van verkeersborden C1 van bijlage 1 van RVV 1990 een geslotenverklaring in beide richtingen voor voertuigen, ruiters, en geleiders van rij- of trekdieren of vee in te stellen aan beide zijden van het werkvak in de Oldenzaalsestraat voor een periode van circa één jaar te beginnen op 1 januari 2019;

- door het plaatsen van verkeersborden C1 van bijlage 1 van RVV 1990 een geslotenverklaring in beide richtingen voor voertuigen, ruiters, en geleiders van rij- of trekdieren of vee inclusief onderbord met de tekst “uitgezonderd aanwonenden” in te stellen in de Oldenzaalsestraat ter hoogte van het kruispunt Oldenzaalsestraat met de Boulevard 1945 en Mooienhof voor een periode van circa één jaar te beginnen op 1 januari 2019;

- door het plaatsen van verkeersborden C1 van bijlage 1 van RVV 1990 een geslotenverklaring in beide richtingen voor voertuigen, ruiters, en geleiders van rij- of trekdieren of vee inclusief onderbord met de tekst “uitgezonderd aanwonenden” in te stellen in de Oldenzaalsestraat ter hoogte van het kruispunt Oldenzaalsestraat met de Molenstraat en Oosterstraat voor een periode van circa één jaar te beginnen op 1 januari 2019;

- door het plaatsen van verkeersborden C1 van bijlage 1 van RVV 1990 een geslotenverklaring in beide richtingen voor voertuigen, ruiters, en geleiders van rij- of trekdieren of vee in te stellen aan het eind van de zijwegen welke aansluiten op de Oldenzaalsestraat wanneer het werkvak ter hoogte van het betreffende kruispunt is gelegen voor een periode van circa één jaar te beginnen op 1 januari 2019;

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van weggebruikers en passagiers.

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

De Oldenzaalsestraat is een hoofdweg waarvan een deel aan de oostzijde van het centrum van Enschede ligt. Via de Oldenzaalsestraat kan onder andere de Van Heek parkeergarage eenvoudig bereikt worden. Het deel wat gelegen is tussen de Boulevard 1945 en de Molenstraat is een ontsluitingsroute voor het centrum van Enschede. De Oldenzaalsestraat is op basis van de richtlijnen Duurzaam Veilig ingericht en beschikt in iedere richting over een rijbaan en aan beide zijden van de weg afwisselend fietsstroken en vrijliggende fietspaden. Het profiel van de Oldenzaalsestraat en de directe omgeving daarvan bestaat voor een groot deel uit verharding, op een aantal delen is wel wat begroeiing in de vorm van gras, bosschages en bomen.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

Bij hevige regenval ontstaan problemen met het verwerken van het regenwater in de Oldenzaalsestraat in Enschede. Verkeer in de Oldenzaalsestraat en omliggende panden ondervonden hier erg veel hinder van.

 

 

De gemeente Enschede heeft daarom besloten de capaciteit van de regenwateropvang onder en in de Oldenzaalsestraat te verbeteren. Om dat te kunnen doen is het noodzakelijk om de rijbaan open te breken. Die gelegenheid wordt aangegrepen om de Oldenzaalsestraat tussen de Boulevard 1945 en de Molenstraat te reconstrueren. Deze reconstructie is wenselijk omdat op de Oldenzaalsestraat een aantal knelpunten met betrekking tot verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers zijn geconstateerd. Zo zijn er een aantal fiets- en voetgangersoversteken en kruispunten welke verbeterd kunnen worden. Deze knelpunten worden doormiddel van de reconstructie zoveel als mogelijk opgelost. Om de werkzaamheden op een goede wijze uit te voeren is het echter noodzakelijk om de Oldenzaalsestraat tussen de Molenstraat en Boulevard 1945 voor een periode van circa een jaar af te sluiten voor doorgaand verkeer. De Oldenzaalsestraat wordt echter wel in fases aangepakt waardoor de bereikbaarheid voor aanwonenden grotendeels gewaarborgd blijft.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Het voorliggende verkeersbesluit draagt bij aan een veilige omgeving voor wegwerkzaamheden en tevens een veilige verkeerssituatie om de wegwerkzaamheden. Het wegvak waarin men aan het werk is wordt afgezet en door het plaatsen van de in het verkeersbesluit benoemde bebording is de situatie om de wegwerkzaamheden voor andere weggebruikers tevens veilig. Door het instellen van geslotenverklaringen is geen toegang tot het werkvak mogelijk voor gemotoriseerd en fietsverkeer. Door vooraf aan te geven dat doorgaand verkeer gestremd is door de aanwezigheid van het werkvak ontstaat ook geen overlast van sluipverkeer, deze zullen de aangegeven omleidingsroute gaan volgen. Omleidingsroutes voor het doorgaande verkeer worden aangeboden via de Laaressingel, Oliemolensingel en Boulevard 1945. Via bovengenoemde straten blijft de buurt de Bothoven tevens goed bereikbaar. Tijdens de werkzaamheden wordt de toegankelijkheid van het centrum zoveel mogelijk gewaarborgd via de Oldenzaalsestraat of anders via andere toegangsroutes op andere locaties rond het centrum.

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

- door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

- fysieke voorzieningen op de weg worden aangebracht of verwijderd, of de inrichting van de weg wordt aangepast waardoor het aantal categorieën weggebruikers, dat van de weg gebruik kan maken, wordt beperkt of uitgebreid.

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenver¬keerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Bebordingsplan

 

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

 

 

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

- uw naam en adres;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

- tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

- de reden waarom u het er niet mee eens bent;

- uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 25 oktober 2018

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

J.H. van Maren,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven