Convenant inzake de samenwerking op grond van art. 64 Wet SUWI

Datum 11 juli 2018

Partijen:

  • De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid handelend in de hoedanigheid van bestuursorgaan en als rechtsgeldige vertegenwoordiger van de Staat der Nederlanden, hierbij vertegenwoordigd door mr. M.J. Kuipers, Inspecteur-Generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waaronder de Inspectie SZW ressorteert, hierna te noemen: ‘Inspectie SZW’;

  • De Staatssecretaris van Financiën, handelend in de hoedanigheid van bestuursorgaan en als vertegenwoordiger van de Staat der Nederlanden, vertegenwoordigd door dr. J.J.M. Uijlenbroek, Directeur-Generaal Belastingdienst, hierna te noemen: ‘Belastingdienst’;

en

  • Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen handelend in de hoedanigheid van bestuursorgaan en als vertegenwoordiger van de Staat der Nederlanden, vertegenwoordigd door A. Paling MBA, hierna te noemen: UWV;

hierna gezamenlijk te noemen: partijen,

Overwegende dat,

  • partijen op reguliere basis met elkaar samenwerken;

  • op 25 mei 2016 de Algemene Verordening Gegevensbescherming in werking is getreden (Verordening EU 2016/679) die vanaf 25 mei 2018 rechtstreeks van toepassing is in Nederland;

  • partijen afspraken over samenwerking op grond van art. 64 Wet SUWI schriftelijk willen vastleggen;

  • partijen uitdrukkelijk de mogelijkheid open houden om op basis van dit convenant ook in de toekomst voor nieuwe projecten samen te werken.

Spreken het volgende af,

1. Doel

  • 1. De Belastingdienst is belast met de heffing en invordering van rijksbelastingen, de rechten bij invoer, de rechten bij uitvoer, accijnzen, de uitvoering van de basisregistratie inkomen en het toekennen, uitbetalen en terugvorderen van toeslagen zoals bedoeld in art. 3, tweede tot en met vijfde lid, en art. 3a, Uitvoeringsregeling Belastingdienst 2003. De FIOD is verantwoordelijk voor de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde in deze processen.

  • 2. De Inspectie SZW is belast met het toezicht op arbeids- en sociale zekerheidswetgeving en voert jaarlijks diverse onderzoeken uit in het kader van het voorkomen en terugdringen van overtredingen van die wetgeving.

  • 3. Het UWV is belast met de uitvoering van de werknemersverzekeringen zoals de WW, WIA, WAO, WAZ, Wazo en Ziektewet. Het UWV verstrekt uitkeringen aan mensen die door arbeidsongeschiktheid, ziekte of werkloosheid tijdelijk of van langere duur niet aan het arbeidsproces kunnen deelnemen. Daarbij controleert het UWV de rechtmatigheid van de aanvragen en verstrekte uitkeringen. Het UWV kan terugvorderen wanneer onrechtmatig gebruik wordt geconstateerd en een waarschuwing of boete opleggen dan wel overgaan tot strafrechtelijke vervolging.

  • 4. Ten behoeve van de optimale uitvoering van deze (wettelijk) opgedragen taken maken partijen afspraken om samen te werken en gegevens uit te wisselen. Deze afspraken passen binnen de daarvoor geldende wettelijke kaders en houden rekening met de wettelijke rechtsbescherming van derden, in het bijzonder de geheimhoudingsplicht en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

2 Gegevensuitwisseling

  • 1. Als bij de uitvoering van dit convenant persoonsgegevens of andere gegevens, zoals bedrijfs- en fabricagegegevens, worden verwerkt die wettelijke bescherming genieten, maken partijen daarover zodanige afspraken dat wordt voldaan aan de eisen die de van toepassing zijnde wet- en regelgeving daaraan stelt.

  • 2. De in het eerste lid genoemde afspraken worden als bijlage bij het convenant gevoegd.

  • 3. Het verwerken van (persoons)gegevens als bedoeld in het eerste lid, vindt niet plaats dan nadat de in het eerste lid genoemde afspraken zijn gemaakt en bij het convenant zijn gevoegd.

3 Financiële verplichtingen

  • 1. Partijen komen overeen dat de kosten en de benodigde inzet van mensen en middelen ter inrichting en uitvoering van dit convenant gezamenlijk worden gedragen waarbij elke de partij de kosten draagt die verbonden zijn aan zijn eigen proces.

  • 2. Partijen voorzien ieder voor zich in apparatuur, programmatuur en faciliteiten vereist voor het op doelmatige wijze bewerken van gegevens.

4 Voorlichting, openbaarheid en media

  • 1. Indien één der partijen een verzoek ontvangt om openbaarmaking van bestuurlijke informatie en dat verzoek mede betrekking heeft op informatie verkregen van de andere partij vindt afdoening van dat verzoek, voor zover betrekking hebbend op die informatie, plaats in overeenstemming met die andere partij.

  • 2. Indien één der partijen voorlichting geeft en contacten met de media onderhoudt over onderwerpen die verband houden met hetgeen door middel van dit convenant beoogd wordt te regelen, vindt vooraf afstemming plaats tussen de partijen.

5 Evaluatie

Partijen voeren minimaal eenmaal per jaar overleg over de werking en de uitvoering van dit convenant.

6 Toetredingsregels

  • 1. De convenantpartners kunnen gezamenlijk besluiten om een instantie die is opgenomen in art. 64, eerste lid, Wet SUWI, waarvan de (wettelijke) taak past bij de in artikel 1 van het Convenant geformuleerde doelstelling en aan de verplichtingen die uit het Convenant voortvloeien, kan en wil voldoen, uit te nodigen om tot het Convenant toe te treden.

  • 2. Toetreding tot het Convenant vindt plaats door middel van ondertekening door die instantie van een bijlage bij het Convenant waarin de toetreding wordt geregeld. Vanaf het moment van ondertekening gelden voor die instantie de voor haar uit het Convenant en bijbehorende bijlagen voortvloeiende rechten en verplichtingen.

  • 3. De verklaring tot instemming wordt als bijlage aan het Convenant gehecht.

7 Wijziging

  • 1. Elke partij kan de andere partij(en) schriftelijk verzoeken het convenant te wijzigen. De wijziging behoeft de schriftelijke instemming van alle partijen.

  • 2. Partijen treden in overleg binnen drie maanden nadat een partij de wens daartoe aan de andere partij(en) schriftelijk heeft meegedeeld.

  • 3. De wijziging en de verklaring(en) tot instemming worden als bijlage aan het convenant gehecht.

8 Escalatie en geschilbeslechting

  • 1. Indien er een geschil ontstaat tussen partijen over dit convenant, trachten partijen binnen een redelijke termijn in onderling overleg tot een oplossing te komen.

  • 2. Geschilbeslechting geschiedt uitsluitend in onderling overleg.

  • 3. Er is sprake van een geschil indien tenminste één partij hierover schriftelijk over bericht.

9 Opzegging

Beëindiging van het convenant is mogelijk, met inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden, indien een van de partijen haar voornemen daartoe schriftelijk meedeelt aan de andere partij(en) onder opgaaf van de redenen van haar wens tot beëindiging.

10 Afdwingbaarheid

Dit convenant is niet in rechte afdwingbaar.

11 Inwerkingtreding en looptijd

  • 1. Dit convenant treedt in werking met ingang van de dag van ondertekening door alle partijen en heeft een looptijd van vijf jaar.

  • 2. Na afloop van de in bovengenoemde duur wordt dit convenant telkens voor dezelfde duur voortgezet, tenzij een partij het met inachtneming van een opzegtermijn drie maanden schriftelijk heeft opgezegd.

12 Bijlage(n)

  • 1. De in art. 2, tweede lid, bedoelde afspraken maken integraal onderdeel uit van dit convenant.

  • 2. Toekomstige bijlage(n) die onder de werking van dit convenant gaan vallen maken vanaf het moment van inwerkingtreding van de bijlage eveneens integraal onderdeel uit van dit convenant en worden overeenkomstig art. 15, tweede lid van dit convenant gepubliceerd.

  • 3. In de bijlage wordt de verwijzing naar dit convenant opgenomen.

13 Geheimhouding

Partijen verbinden zich over en weer, de in het kader van (de uitvoering van) deze overeenkomst uitgewisselde dan wel uit te wisselen informatie geheim te houden en deze geheel noch gedeeltelijk aan enige derde bekend te maken, behoudens voor zover een verplichting tot openbaarmaking voortvloeit uit de wet, een rechterlijke uitspraak of dit convenant.

14 Toepasselijk recht

Op dit convenant is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.

15 Publicatie in Staatscourant

  • 1. Binnen één maand na ondertekening van dit convenant wordt de tekst daarvan gepubliceerd in de Staatscourant.

  • 2. De tekst van het convenant alsmede de daarbij behorende bijlagen worden gepubliceerd op de website van de Belastingdienst, de Inspectie SZW en het UWV.

  • 3. Bij wijzigingen in het convenant alsmede de daarbij behorende bijlagen vindt het eerste lid overeenkomstige toepassing.

Aldus overeengekomen en in tweevoud ondertekend, op 11 juli 2018, te Den Haag

Inspectie SZW, namens deze M.J. Kuijpers, Inspecteur-Generaal

Belastingdienst, namens deze J.J.M. Uijlenbroek, Directeur-Generaal Belastingdienst,

UWV, namens deze A. Paling, Voorzitter Raad van Bestuur UWV

Naar boven