ONTWERP-Verkeersbesluit Voetgangersoversteekplaats Elkenraderweg Wijlre

Logo Gulpen-Wittem

G.18.02306

Colllege van Burgemeester en Wethouders

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Ontwerp-verkeersbesluit ten behoeve van:

Het instellen van een voetgangersoversteekplaats op de Elkenraderweg te Wijlre aan de oostzijde van het kruispunt met de Piet van Breemenstraat.  

Bevoegd gezag

Burgemeester en Wethouders hebben besloten dat dit ONTWERP-besluit volgens de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) zal worden voorbereid. Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn Burgemeester en Wethouders van Gulpen-Wittem bevoegd een verkeersbesluit te nemen.

Overwegingen van het besluit

Dat op 20 mei 2009 de Raad het ‘Gemeentelijk Verkeers en Vervoersplan’ (GVVP) heeft vastgesteld als zijnde leidraad voor het verkeersveiligheidsbeleid van de gemeente Gulpen-Wittem, waarmee uitvoering wordt gegeven aan het landelijk geldende verkeersveiligheidsbeleid ‘Duurzaam Veilig Verkeer’.De Elkenraderweg is volgens het wegcategoriseringsplan aangeduid als ‘Erftoegangsweg type 1’. De weg behoort echter tot het hoofdwegennet binnen de gemeente met bijbehorende hogere verkeersintensiteit. De vigerende snelheidslimiet van 50km/uur onderstreept dit.De oversteek is gelegen in de schoolroute naar basisschool op de 10 Bunder.De oversteek is gelegen in een busroute.De oversteek is gelegen in de parallel van de Provinciale weg N595 gelegen looproute welke een rustig en daarmee aantrekkelijker alternatief biedt voor de route over de provinciale weg komende vanuit het gedeelte van het dorp noordelijk van de Elkenraderweg tot in de dorpskern met haar voorzieningen.Op de bewuste plek heeft tot aan de reconstructie van de Elkenraderweg rond 2005 reeds een voetgangersoversteekplaats gelegen.Zowel vanaf de Wielderdorpsstraat als vanuit Elkenrade voldoende zicht is voor het autoverkeer om veilig en tijdig te stoppen voor overstekende voetgangers.Er geen voetgangersoversteekplaats in de nabijheid is, omloopbewegingen zijn dus niet mogelijk.In het GVVP ten aanzien van nieuwe voetgangersoversteekplaatsen is opgenomen, dat deze binnen de bebouwde kom alleen worden aangelegd op plaatsen waar voetgangers oversteekproblemen ervaren en als voldaan wordt aan onderstaande criteria: De locatie moet logisch in een veelgebruikte voetgangersroute liggen;Niet binnen 100 meter van een andere voetgangersoversteekplaats;De locatie moet goed zichtbaar zijn;In principe niet in 30 km/uur zones Dat dit ONTWERP-verkeersbesluit kenbaar wordt gemaakt in ‘VIA Gulpen-Wittem’ en ‘Staatscourant’, vanaf 10 oktober 2018 en vervolgens 6 weken ter inzage wordt gelegd. 

Formeel kader

Artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 bepaalt dat 1. de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit en dat 2. maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken. 

Motivering

Met betrekking tot dit ONTWERP besluit zijn de bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW1994), het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit administratievebepalingen inzake het wegverkeer (BABW) van toepassing.Alle wegen en/of weggedeelten waarop dit ONTWERP besluit betrekking heeft, zijn gelegen binnen enin beheer bij de gemeente Gulpen-Wittem. Artikel 23 en 25 van het BABW zijn op dit ONTWERP besluitniet van toepassing. 

Belangenafweging

Van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen, liggen de volgende belangen ten grondslag aan dit besluit:het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg.verkeersveiligheideenduidigheid  

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de aangestelde verkeerscoördinator Nationale Politie, basisteam Heuvelland de heer P.J.M. Simons. Er is een positief advies afgegeven via het verkeersoverleg met de gemeente Gulpen-Wittem. Vul hier de tekst van de overwegingen in]

BESLUIT

Instemmen met een ontwerp verkeersbesluit ten behoeve van:

  • 1.

    Het, doormiddel van het aanbrengen van Zebrapadmarkering en het plaatsen van verkeersborden L2 ‘Voetgangersoversteekplaats, instellen van een voetgangersoversteekplaats op de Elkenraderweg t.h.v. de Piet van Breemenstraat.

  • 2.

    Een en ander overeenkomstig bijgevoegde situatietekening in bijlage 1.

  • 3.

    Te bepalen dat bekendmaking van dit verkeersbesluit geschiedt door middel van een publicatie in het plaatselijke weekblad "VIA Gulpen-Wittem" en de Staatscourant;

  • 4.

    Te bepalen dat het onderhavige besluit voor belanghebbenden ter inzage wordt gelegd gedurende zes weken met ingang van de dag na de publicatie in het Gemeentehuis van Gulpen-

Wittem, tijdens de openingstijden, Willem Vliegenstraat 12, 6271 DA Gulpen.

Gulpen 04-10-2018

Namens deze,

College van B&W

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Indienen zienswijze

Het ontwerpbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van de dag na publicatie gedurende zes weken voor belanghebbenden tijdens de openingstijden in het gemeentehuis ter inzage. Tijdens deze termijn kunnen door belanghebbenden schriftelijk of mondeling zienswijzen worden ingediend. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden ingediend ter attentie van het college van burgemeester en wethouders van Gulpen-Wittem, Postbus 56, 6270 AB Gulpen. Voor inzage buiten de openingstijden en/of voor het mondeling indienen van zienswijzen tegen een ontwerpbesluit kunt u contact opnemen met het gemeentehuis te Gulpen Tegen betaling kan een exemplaar van het ontwerpbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken worden verstrekt.

Naar boven