Besluit Verkeersregeling Groest-zuid

Logo Hilversum

 

zaak 385199

Burgemeester en wethouders van Hilversum hebben het volgende overwogen;

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient een verkeersbesluit te worden genomen voor het plaatsen of verwijderen van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van hun besluiten van 30 december 1998 (gemeenteblad 1998, afdeling III, nr.94), van 15 augustus 2006 (gemeenteblad 2006, afdeling III, nr. 26), van 19 december 2006 (gemeenteblad 2006, afdeling III, nr. 151) en van 5 juni 2007 (gemeenteblad 2007, afdeling III, nr. 9) zijn er verkeerstekens aangebracht in de weg Groest.

De weg Groest is op te delen in een zuidelijk deel en noordelijk deel.

Het zuidelijke deel Groest loopt van Gooilandplein tot en met de aansluiting Herenstraat. Dit deel hierna aangeduid als ‘Groest-zuid’.

(Het noordelijk deel is het deel na de aansluiting Herenstraat tot aan Stationsstraat. Dit deel valt binnen het kernwinkelgebied.)

De weg Groest-zuid is heringericht. Als gevolg van onderstaande uitgevoerde verkeer-gerelateerde veranderingen op Groest-zuid bestaat behoefte aan een aanpassing en aanvulling van de verkeerstekens:

 

  • 1.

    Kruising met Herenstraat gelijkwaardig gemaakt

  • 2.

    Verkeer in twee richtingen mogelijk geworden

  • 3.

    Aparte busbaan is eerder opgeheven

  • 4.

    Taxistandplaatsen met een beperkend tijdvenster (inmiddels vervallen)

 

Groest-zuid is in principe toegankelijk voor alle verkeer. Er is hier sprake van een grote diversiteit aan verkeersdeelnemers, categorieën van voertuigen en functies in het gebruik van de weg. In het belang van de veiligheid voor het verkeer en het beschermen van weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en de bruikbaarheid daarvan en het zo veel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer zijn met eerdere besluiten op Groest-zuid verkeerstekens aangebracht.

De aanpassingen en aanvullingen en de in stand te houden eerder uitgevoerde verkeersmaatregelen worden in deze verkeersregeling samengebracht, bevestigd en vastgesteld.

 

Groest-zuid is gelegen in het centrumgebied binnen de centrumring van Hilversum en geeft toegang naar het kernwinkelgebied en de omliggende wegen in het zuidelijk deel van het centrum. Aan Groest-zuid liggen hoofdzakelijk winkels –inclusief de toegang voor autoverkeer naar het overdekte winkelcentrum Hilvertshof met parkeergarage-, horecagelegenheden, dienstverlenende instellingen en woningen. Via Groest-zuid vindt bevoorrading plaats aan winkels en andere functies in het zuidelijk deel van het centrum en het kernwinkelgebied.

Over Groest-zuid lopen enkele buslijndiensten met twee bushaltes ter plaatse. De eerder ingerichte busstrook aan de oostzijde is al enige jaren opgeheven.

Voor de regionale WMO-taxi is een haltestandplaats aanwezig, opdat ook mensen met een mobiliteitsbeperking en die niet zelfstandig kunnen reizen, het winkelcentrum kunnen bezoeken met deze vorm van georganiseerd regionaal vervoer.

 

Op Groest-zuid monden de wegen Herenstraat, Prins Bernhardstraat en Veerstraat alsmede de ontsluitingsweg parkeergarage winkelcentrum Hilvertshof uit. De kruising met Herenstraat is een gelijkwaardige kruising geworden, voor de overige kruisingen blijft gelden dat aan bestuurders op Groest-zuid voorrang moet worden verleend.

 

Uitgaand verkeer op de rijbaan naar Gooilandplein dient voorrang te verlenen aan verkeer op de rijbaan rotonde Gooilandplein. Bestuurders op de vrijliggende fietspaden rondom de rotonde Gooilandplein moeten wel voorrang verlenen aan bestuurders op de rijbaan Groest-zuid.

 

Aan weerszijden van Groest-zuid lopen van Gooilandplein tot Herenstraat vrijliggende fietspaden, voor de verkeersveiligheid door fietsers verplicht te gebruiken. Deze fietspaden behoren tot de weg en zitten eveneens in de voorrang Groest-zuid op de uitmondende wegen zoals hiervoor beschreven.

 

Verkeer op de gehele rijbaan Groest-zuid is mogelijk geworden in beide rijrichtingen. (voorheen vanaf Prins Bernhardstraat alleen stad in) Daardoor wordt verkeer naar en vanaf de centrumring beter en vlotter afgewikkeld en gespreid. Er behoeft niet langer persé te worden omgereden over een andere route om het centrum te verlaten. (gunstig op milieuaspecten) Dat geldt niet alleen voor bezoekende parkeerders op Groest-zuid maar bijvoorbeeld ook voor taxi’s die bezoekers brengen en halen.

De bij de herinrichting eerder aangegeven taxistandplaatsen (geldig weekendavonden) aan de westzijde nabij Herenstraat zijn opgeheven. Om praktische redenen werden deze plaatsen niet gebruikt door de doelgroep. Thans wordt beschikbare verkeersruimte aan de oostzijde benut voor het in- en uitstappen van de taxi.  

Nabij hoek Herenstraat zijn twee gehandicaptenparkeerplaatsen ‘algemeen’ ingericht en aangewezen, waardoor deze groep het winkelcentrum en bijvoorbeeld ook het nabij gelegen politiebureau goed kunnen bereiken.

 

Tenslotte geldt voor de oostzijde Groest-zuid ter hoogte van kruising Herenstraat een stopverbod, bedoeld om 1) de fysiek geregelde toegang naar het noordelijk deel Groest bereikbaar te houden, 2) een ter plaatse gelegen ontsluiting naar een private parkeergelegenheid vrij te houden en 3) om voldoende verkeersruimte te houden voor voertuigen om de bocht tot inrijden Herenstraat te kunnen maken of te keren.

In het ontwerp van de kruising Herenstraat is deze ruimte ingericht zonder duidelijke profilering naar categorieën bestuurders of verkeerstekens. Dit idee van zogeheten ‘shared space’ maakt dat verkeersdeelnemers eerder bewust verkeersgedrag vertonen en daarmee de verkeersveiligheid bevorderen. De vorm, verharding en inrichting van de kruising sluiten aan op het daar aansluitende winkel- en voetgangersgebied. Indien er gelet op de verkeerssituatie op de kruising aanleiding ontstaat kunnen aanvullende verkeerstechnische- of inrichtingsmaatregelen worden onderzocht.  

 

Het vastgestelde ontwerp voor het gebied van inrichten openbaar ruimte is vooraf uitgebreid voorgelegd aan en besproken met de omgeving, bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden.

 

De korpschef politie is gehoord in overeenstemming met artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) en stelt dat de voorgestelde maatregelen handhaafbaar zijn indien de verkeerstekens volgens de wettelijke voorschriften worden uitgevoerd.

 

De weg Groest-zuid is gelegen binnen deze gemeente en bij de gemeente in beheer en onderhoud.

 

Het ontwerp van dit besluit is op 2 augustus 2018 op de gebruikelijke wijze gepubliceerd op de website www.officielebekendmakingen.nl onderdeel Gemeenteblad. Een ieder is gedurende 6 weken in de gelegenheid gesteld om zijn of haar zienswijze ten aanzien van dit ontwerpbesluit kenbaar te maken. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.

 

Op grond van artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) is het colle­ge bevoegd ten aanzien van het verkeer op de binnen deze gemeente gelegen wegen, welke niet onder het beheer van het rijk, de pro­vincie of een waterschap vallen, de besluiten te nemen als bedoeld in artikel 12 van het BABW en het college heeft deze bevoegdheid gemandateerd aan de portefeuillehouder verkeer.

 

Bij ons besluit van 30 augustus 2005 is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht, van toepassing verklaard voor verkeersbesluiten (besluiten op grond van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer) met uitzondering van besluiten met betrekking tot gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken.

 

Burgemeester en wethouders van Hilversum besluiten;

 

  • 1.

    De op grond van hun besluiten van 30 december 1998 (gemeenteblad 1998, afdeling III, nr.94), uitgezonderd punt IV (de geslotenverklaring noordelijk deel Groest) van dat besluit, van 15 augustus 2006 (gemeenteblad 2006, afdeling III, nr. 26) en van 19 december 2006 (gemeenteblad 2006, afdeling III, nr. 151) geplaatste verkeerstekens te verwijderen, voor zover hieronder niet anders is aangegeven. (Het besluit van 5 juni 2007 (gemeenteblad 2007, afdeling III, nr. 9 heeft betrekking op het noordelijk deel Groest.)

  • 2.

    Door het plaatsen dan wel in stand houden van borden B3, B4, B5 en B6 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, hierna te noemen “de bijlage” –met haaientanden volgens artikel 80 RVV 1990-, de kruispunten van Groest-zuid met Veerstraat, Prins Bernhardstraat en ontsluitingsweg parkeergarage Hilvertshof, aan te wijzen als voorrangskruispunten waarbij aan bestuurders op Groest-zuid voorrang moet worden verleend.

  • 3.

    Door het plaatsen dan wel in stand houden van borden D2 van de bijlage bestuurders op en naar de ontsluitingsweg parkeergarage Hilvertshof te gebieden om het aan Groest-zuid gelegen middeneiland van de ontsluitingsweg aan de rechterzijde te passeren.

  • 4.

    Door het plaatsen dan wel in stand houden van bord E1 van de bijlage met zonale werking, het parkeren op Groest-zuid buiten de aangegeven vakken te verbieden.

  • 5.

    Door het plaatsen dan wel in stand houden van bord E2 van de bijlage aan de oostzijde van de rijbaan Groest-zuid, het deel vanaf de geregelde fysieke afsluiting tot en met het kruisingsvlak Herenstraat, het stil staan door bestuurders met voertuigen te verbieden.

  • 6.

    Door het plaatsen dan wel in stand houden van bord E5 van de bijlage een taxistandplaats aan te wijzen aan de oostzijde van de rijbaan Groest-zuid ten zuiden van de kruising Herenstraat.

  • 7.

    Door het plaatsen dan wel in stand houden van een onderbord de onder punt 6 genoemde aanwijzing tot taxistandplaats te bestemmen voor uitsluitend de WMO-taxi, in tekst ‘WMO-taxi’

  • 8.

    Door het plaatsen dan wel in stand houden van borden E6 van de bijlage aan de westkant van Groest-zuid ter hoogte van huisnummer 73 twee parkeervakken aan te wijzen als gehandicaptenparkeerplaats.

  • 9.

    Door het plaatsen dan wel in stand houden van borden G11 van de bijlage de aan weerszijden van Groest-zuid vrijliggende paden aan te wijzen als een verplicht fietspad in een richting.

  • 10.

    Door het plaatsen dan wel in stand houden van borden L3b van de bijlage aan de oostzijde van de rijbaan Groest-zuid twee bushaltes aan te wijzen. (1x ten zuiden en 1x ten noorden Prins Bernhardstraat)

 

Hilversum, 3 oktober 2018

Burgemeester en wethouders van Hilversum,

Namens dezen:

De portefeuillehouder verkeer,

    

A.J. Wolthers

 

Bijlage situatieschets verkeersregeling Groest-zuid

 

Dit besluit met eventuele bijlagen wordt op 11 oktober 2018 bekend gemaakt op de website www.officielebekendmakingen.nl onderdeel Staatscourant en is daarna gedurende 6 weken in zijn geheel in te zien. Dit is de enige rechtsgeldige bekendmaking. Dit besluit treedt in werking de dag na de bekendmaking. Ter informatie is een gelijkluidend exemplaar gedurende 6 weken in te zien op de website www.hilversum.nl van de gemeente Hilversum.

 

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen 6 weken na de bovengenoemde dag van bekendmaking beroep worden ingesteld bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende die tijdig bij het college zienswijzen naar voren heeft gebracht op het ontwerpbesluit van de verkeersregeling. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste uw naam en adres, dagtekening (datum), een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van uw beroep bevatten. Het beroepschrift moet schriftelijk worden ingediend. Het beroep heeft geen schorsende werking. Als u dit wel wilt, dient u tevens een verzoek om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. (o.v.v. voorlopige voorziening).

Aan het behandelen van een beroepschrift en een verzoek tot voorlopige voorziening zijn kosten verbonden (griffierecht). Informatie over actuele bedragen kunt u vinden op www.rechtspraak.nl

  

(zaak 385199)

Naar boven