Call for proposals Physical Internet Reisbeurzenprogramma, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Den Haag, september 2018

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Inleiding en doel

Het TKI Dinalog1 heeft onder andere een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Georgia Institute of Technology voor kennisuitwisseling en ontwikkeling op het gebied van ‘the Physical Internet’ in relatie tot de logistiek. Voor de kennisontwikkeling in de Topsector Logistiek is het goed dat nauwe contacten met kennisinstellingen buiten Nederland gestimuleerd en ondersteund worden.

Het doel van Physical Internet Reisbeurzenprogramma is het bevorderen van contacten tussen Nederlandse onderzoekers en onderzoekers van buitenlandse kennisinstellingen, waaronder het Georgia Institute of Technology, voor kennisuitwisseling en -ontwikkeling op het gebied van the Physical Internet, Interconnected Logistics, data driver logistics en andere speerpunten in de onderzoeksagenda voor de logistieke sector.

Het Physical Internet (PI) is een vergaande ketenregie visie voor het faciliteren van de bundeling van ladingstromen cross chain. Het PI gaat, naar analogie van het versturen van e-mails over het digitale web, uit van volledig verbonden en open netwerken van logistieke diensten waarin fysieke objecten worden verplaatst, opgeslagen, geleverd en gebruikt. PI kan worden gezien als een uitbreiding van de huidige synchromodaal denken, door real-time beslissingen te nemen over de routering, keuze voor transportmodaliteit en overslagpunten van zeecontainers en hun inhoud. Het Physical Internet is de kern van de onderzoeksagenda voor logistiek in Horizon 2020 vanuit ETP ALICE, en fungeert daarmee als het centrale paradigma voor de ontwikkeling van de logistiek.

Het programma biedt de mogelijkheid om een reisbeurs aan te vragen voor een kortlopend werkbezoek (maximaal twee weken) of een langdurig bezoek (drie tot zes maanden) aan een vooraanstaande buitenlandse kennisinstelling in landen waar de werkgever van de bewuste onderzoeker bestaande relaties mee heeft.

Het TKI heeft voor de looptijd van het Physical Internet Reisbeurzenprogramma een bedrag van € 75.000 gereserveerd, dat verdeeld wordt over de kortlopende en langdurige bezoeken. Er is al een deel van het beschikbare budget besteed in een eerdere call. Het programma wordt nu verlengd. Het resterende budget voor kortlopende werkbezoeken is € 22.500. Het resterende budget voor langdurige bezoeken is € 32.000. De middelen zijn beschikbaar gesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Wie kan aanvragen

Een aanvraag kan ingediend worden door onderzoekers die:

  • In dienst zijn bij (i.e. een bezoldigde aanstelling hebben aan) een Nederlandse universiteit of een door NWO erkend onderzoeksinstituut2 of een hogeschool zoals genoemd onder g van de bijlage van de Wet op het hoger onderwijs3 én

  • Ten minste beschikken over een master- of ingenieursdiploma – of op gelijkwaardige wijze zijn gekwalificeerd.

Zowel onderzoekers in vast dienstverband als onderzoekers met een tenure track aanstelling en PhD studenten kunnen van deze financiering gebruik maken.

Onderzoekers die reeds in het land van bestemming verblijven zijn uitgesloten van deelname aan dit programma.

Wat kan aangevraagd worden

Het programma biedt de mogelijkheid om een reisbeurs aan te vragen voor:

  • een kortlopend werkbezoek van maximaal twee weken, of

  • een langdurig bezoek van drie tot zes maanden.

Met de reisbeurs kan vergoeding van internationale reiskosten en/of lokale verblijfkosten aangevraagd worden.

Een onderzoeker mag maximaal één aanvraag per kalenderjaar indienen.

Internationale reiskosten

De vergoeding voor de internationale reiskosten is gebaseerd op de kosten voor een vliegticket economy class / treinticket en bedraagt maximaal € 1.500.

Lokale verblijfkosten

  • Voor een kortlopend werkbezoek bedraagt de vergoeding maximaal € 1.000, met een maximum van € 500 per week.

  • Voor een langdurig bezoek worden de verblijfkosten per maand vastgesteld op maximaal € 2.000.

Directe onderzoekskosten komen niet voor financiering door het TKI in aanmerking.

In geval van een aanvraag door een PhD student die binnen een NWO project promoveert en waarvoor een bench fee beschikbaar is, is het niet mogelijk een vergoeding voor reiskosten aan te vragen.

Verplichte matching

Voor dit programma wordt matching door de universiteit of hogeschool gevraagd in de vorm van doorbetaling van de salariskosten4 van de onderzoeker. Deze matching dient minimaal 50% te zijn van de totale kosten van het bezoek (salariskosten + reis- en verblijfkosten). Indien doorbetaling van de salariskosten niet leidt tot 50% matching kan een bijdrage aan de reis- en verblijfkosten ook onderdeel uitmaken van de vereiste matching. De werkgever dient de matching middels een garantiebrief bij indiening van de aanvraag te bevestigen. In deze garantiebrief dient de omvang van de matching nader gespecificeerd en gekapitaliseerd te worden.

Wanneer kan aangevraagd worden

Kortlopend werkbezoek

Aanvragen voor een kortlopend werkbezoek kunnen doorlopend worden ingediend tot de sluitingsdatum 28 november 2019 of tot het beschikbare budget is uitgeput.

Een aanvraag voor een kortlopend werkbezoek moet ten minste 8 weken voor de gewenste startdatum van het bezoek bij NWO ingediend zijn.

Langdurig bezoek

Aanvragen voor een langdurig bezoek kunnen doorlopend worden ingediend tot de sluitingsdatum 28 november 2019 of tot het beschikbare budget is uitgeput.

Een aanvraag voor een langdurig bezoek moet ten minste zestien weken voor de gewenste startdatum van het bezoek bij NWO ingediend zijn.

Op de webpagina van dit financieringsinstrument zal worden aangegeven hoeveel budget er nog beschikbaar is. Deze site zal regelmatig worden geactualiseerd.

Het opstellen van de aanvraag

  • Download het aanvraagformulier vanuit het online aanvraagsysteem ISAAC of vanaf de website van NWO (onderaan de webpagina van het betreffende financieringsinstrument).

  • Vul het aanvraagformulier in.

  • Sla het formulier op als pdf en upload de aanvragen samen met de garantiebrief van de werkgever en uitnodigingsbrief van de te bezoeken onderzoeksgroep in de buitenlandse kennisinstelling (host institute) (zie hieronder) in ISAAC.

Subsidievoorwaarden

Op alle aanvragen is de NWO Regeling Subsidies is van toepassing.

Een toegekende beurs vervalt indien de aanvrager om welke reden dan ook geen visum voor verblijf in het betreffende land wordt verleend, dan wel bij aankomst de toegang tot het betreffende land wordt geweigerd.

NWO verleent de subsidie in euro en is niet aansprakelijk voor valutarisico door koersverschillen.

Een voorwaarde is dat het bezoek binnen een jaar na toekenning heeft plaatsgevonden.

Een aanvraag wordt niet in behandeling genomen indien niet wordt voldaan aan een eventueel schriftelijk verzoek van NWO om binnen een bepaalde termijn aanvullende informatie/stukken te doen toekomen.

Bij de aanvraag moet een uitnodigingsbrief van de te bezoeken onderzoeksgroep van de buitenlandse kennisinstelling (host institute) (of e-mailcorrespondentie) aangaande het bezoek worden gevoegd.

Verantwoording

NWO ontvangt binnen twee maanden na afloop van het bezoek een inhoudelijk verslag van het verblijf. Voor een langdurig bezoek geldt daarnaast dat de aanvrager NWO schriftelijk op de hoogte houdt van alle belangrijke wijzigingen c.q. aanvullingen met betrekking tot het ingediende werkplan.

Open Access

Alle wetenschappelijke publicaties van onderzoek dat is gefinancierd op basis van toekenningen voortvloeiend uit deze call for proposals worden, voor zover mogelijk binnen de kaders van het intellectueel eigendomsbeleid de buitenlandse kennisinstelling en, wanneer het bezoek plaats vindt in het kader van lopend onderzoek binnen de kaders van de gemaakte afspraken omtrent intellectueel eigendom van dat lopend onderzoek, onmiddellijk (op het moment van publicatie) wereldwijd vrij toegankelijk te zijn (Open Access). Er zijn verschillende manieren voor onderzoekers om Open Access te publiceren. Een uitgebreide toelichting hierop vindt u op www.nwo.nl/openscience.

Nagoya Protocol

Het Nagoya Protocol is op 12 oktober 2014 van kracht gegaan en zorgt voor een eerlijke en billijke verdeling van voordelen voortvloeiende uit het gebruik van genetische rijkdommen (Access and Benefit Sharing; ABS). Onderzoekers die voor hun onderzoek gebruik maken van genetische bronnen in/uit het buitenland dienen zich op de hoogte te stellen van het Nagoya Protocol (www.absfocalpoint.nl). NWO gaat er vanuit dat zij de noodzakelijke acties ten aanzien van het Nagoya Protocol nemen.

Het indienen van een aanvraag

Het indienen van een aanvraag kan alleen via het online aanvraagsysteem ISAAC. Aanvragen die niet via ISAAC zijn ingediend, worden niet in behandeling genomen.

Een hoofdaanvrager is verplicht haar/zijn aanvraag via haar/zijn eigen ISAAC- account in te dienen. Indien de hoofdaanvrager nog geen ISAAC-account heeft, dient zij/hij dat minimaal een dag voor het indienen aan te maken. Dit om eventuele aanmeldproblemen op tijd te kunnen verhelpen. Indien de hoofdaanvrager al een account bij NWO heeft, hoeft deze geen nieuw account aan te maken om een aanvraag in te dienen.

Bij het indienen van uw aanvraag in ISAAC dient u ook online nog gegevens in te voeren. Begin daarom ten minste één dag vóór de deadline van deze call for proposals met het indienen van uw aanvraag. Aanvragen die na de deadline worden ingediend, worden niet in behandeling genomen.

Voor vragen van technische aard verzoeken wij u contact op te nemen met de ISAAC helpdesk, zie de paragraaf Contact.

Procedure

De eerste stap in de beoordelingsprocedure is een toets of de aanvraag in behandeling genomen kan worden. Het NWO-bureau toetst daartoe of de aanvraag voldoet aan de voorwaarden van de call for proposals. Aanvragen die hier niet aan voldoen worden niet in behandeling genomen.

Voor alle bij de beoordeling en/of besluitneming betrokken personen en betrokken NWO-medewerkers is de NWO-code belangenverstrengeling van toepassing.

Ontvankelijke aanvragen worden beoordeeld op basis van het ‘first come, first serve’ principe. De doorlooptijd voor de beoordeling van een langdurig bezoek is maximaal zestien weken. De doorlooptijd voor de beoordeling van een kortlopend bezoek is maximaal acht weken. Een gemandateerd lid van de programmacommissie van het TKI Dinalog beoordeelt de aanvraag en formuleert een honoreringsadvies. Het TKI Bestuur neemt op basis van dit advies een besluit over de uiteindelijke toekenning van de aanvraag.

Voor de beoordeling worden in principe geen referenten ingeschakeld.

NWO voorziet alle uitgewerkte aanvragen van een kwalificatie, zie http://www.nwo.nl/kwalificaties. Deze kwalificatie wordt aan de aanvrager bekend gemaakt bij het besluit over al dan niet toekennen van financiering.

Honorering geschiedt op volgorde van binnenkomst en op basis van de gestelde kwaliteitseisen. Om voor financiering in aanmerking te kunnen komen, dient een aanvraag de kwalificatie ‘excellent’ of ‘zeer goed’ te krijgen.

Criteria

Beoordeling van de aanvragen gebeurt op basis van de volgende criteria:

Voor kortlopende bezoeken:

  • 1. De kwaliteit van de aanvrager;

  • 2. De beschrijving van het bezoek, inclusief de kwaliteit en haalbaarheid van het werkplan voor het bezoek;

  • 3. Kennisbenutting, in het bijzonder de vooruitzichten op toepassing van de verworven kennis en inzichten in Nederland na terugkeer;

Voor langdurige bezoeken:

  • 1. De kwaliteit van de aanvrager;

  • 2a. Het onderwerp en doel van het bezoek;

  • 2b. De kwaliteit en haalbaarheid van het werkplan voor het bezoek;

  • 2c. Het belang van het bezoek voor de onderzoeksgebieden Physical Internet, Interconnected Logistics, data driver logistics en andere speerpunten in de onderzoeksagenda voor de logistieke sector.

  • 3. Kennisbenutting, in het bijzonder de vooruitzichten op toepassing van de verworven kennis en inzichten in Nederland na terugkeer.

Bij de beoordeling van de aanvragen is de weging van de drie criteria gelijk.

Contact

Voor inhoudelijke vragen over het Physical Internet Reisbeurzenprogramma neemt u contact op met:

NWO

Channah Herschberg

logistiek@nwo.nl

+31 (0)70 349 40 99

Dinalog

Liesbeth Staps

staps@dinalog.nl

+31 (0)76 531 53 19

Bij technische vragen over het gebruik van ISAAC kunt u contact opnemen met de ISAAC helpdesk. Raadpleeg eerst de handleiding voordat u de helpdesk om advies vraagt. De ISAAC helpdesk is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer +31 (0)20 346 71 79. U kunt uw vraag ook per e-mail stellen via isaac.helpdesk@nwo.nl. U ontvangt dan binnen twee werkdagen een reactie.

Overige informatie

Er is geen overige informatie.


X Noot
1

Het TKI Dinalog is de samenwerking waarin Dinalog, TNO en NWO gezamenlijk optrekken in het aanjagen van innovatie in de logistiek. NWO voert dit programma uit namens het TKI.

X Noot
3

Zie hier.

X Noot
4

Werkelijke bruto salariskosten conform geldend cao van de betreffende instelling.

Naar boven