Verplaatsen gehandicaptenparkeerplaats centrum Mierlo

Logo Geldrop-Mierlo

Samenvatting

De bestaande gehandicaptenparkeerplaats op de parkeerplaats voor het voormalige gemeentehuis in Mierlo wordt verplaatst naar het Rabobankgebouw, ook aan de Dorpsstraat in Mierlo.

Aan leiding

De bestaande gehandicaptenparkeerplaats op de parkeerplaats voor het voormalige gemeentehuis aan de Dorpsstraat in Mierlo wordt nauwelijks gebruikt, terwijl er ter plaatse een hoe parkeerdruk is. Geconstateerd is dat er nabij her Rabobankgebouw, ook aan de Dorpstraat in Mierlo wel behoefte is aan een extra parkeervoorziening voor gehandicapten.

Huidige verkeersituatie

Eén parkeerplaats voor het voormalige gemeentehuis is in 2016 aangewezen als gehandicapten-parkeerplaats. Deze plaats wordt echter nauwelijks gebruikt, mede omdat in het voormalige gemeentehuis thans de Dienst Dommelvallei is gevestigd, waarbij geen publieksbalie aanwezig is.

In totaal zijn er in het centrum van Mierlo 240 openbare parkeerplaatsen, waarbij er in totaal negen parkeerplaatsen aangewezen zijn als gehandicaptenparkeerplaatsen. Hiermee wordt voldaan aan de norm dat minimaal 2% van de openbare parkeerplaatsen bestemd zijn voor gehandicapten.

Gewenste verkeersituatie

Twee jaar na de herinrichting van het centrum van Mierlo is gebleken dat er nabij het Rabobankgebouw behoefte is aan een extra gehandicaptenparkeerplaats. Er is aan de overzijde van de Margrietstraat weliswaar één gehandicaptenparkeerplaats aanwezig, maar om de Rabobank te bereiken moet dan de Margrietstraat worden overgestoken. Dit is in de praktijk vaak een belemmering en levert soms verkeersgevaarlijke situaties op.

Aan de voorzijde van de Rabobank (zijde Dorpsstraat) zijn een drietal openbare parkeerplaatsen aanwezig, waarvan één geschikt te maken is als een gehandicaptenparkeerplaats.

Tevens blijft hiermee het totale aantal gehandicaptenparkeerplaatsen in het centrum van Mierlo op negen en daarmee wordt voldaan de 2%-norm.

Juridisch kader

Op basis van artikel 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer kan hierover een verkeersbesluit worden genomen om de gewenste verkeersituatie te bewerkstelligen.

Afstemming politie

De genoemde wegen zijn in beheer en onderhoud van de gemeente. Er heeft afstemming plaatsgevonden met de politie.

Dit verkeersbesluit is op 20 september 2018 genomen met het oog op het beschermen van de belangen van weggebruikers en hun passagiers. Op 26 september 2018 wordt het besluit gepubliceerd in Middenstandsbelangen en de Staatscourant.

Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Verplaatsen gehandicaptenparkeerplaats centrum Mierlo, VKB2018-08, d.d. 6 september 2018”:

Motivering / Belangenafweging

Motivering wegenverkeerswet

In artikel 21 van het BABW zijn voorschriften opgenomen omtrent de motivering van verkeersbesluiten. Het verkeersbesluit moet in ieder geval weergeven welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het besluit. Indien tevens andere van die belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

Doelstelling

De maatregel is bedoeld om de belangen te beschermen van weggebruikers en hun passagiers.

Belangenafweging

Het aantal gehandicaptenparkeerplaatsen in het centrum van Mierlo blijft gelijk en blijft voldoen aan de 2%-norm, die geldt als minimale verhouding tussen gehandicaptenparkeerplaatsen en openbare parkeerplaatsen. De gewijzigde situering van de gehandicaptenparkeerplaats, die beter aansluit bij de behoeften van de gebruikers van de gehandicaptenparkeerplaatsen, zorgt voor een beter gebruik van de gehandicaptenparkeerplaatsen. Ook komt er hierdoor een extra openbare parkeerplaats vrij op een plek, waar juist hier veel behoefte aan is.

Bebordingsplan

Het vorenstaande houdt in dat onderstaande verkeersborden geplaatst worden op de volgende locaties, conform de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Verplaatsen gehandicaptenparkeerplaats centrum Mierlo, VKB2018-08, d.d. 6 september 2018”:

  • 1)

    Het verwijderen van het bord model E06 bij de ingang van het gebouw van Dienst Dommelvallei aan de Dorpsstraat 221 in Mierlo;

  • 2)

    Het plaatsen van het bord model E06 nabij het Rabobankgebouw ter hoogte van Dorpsstraat 156 in Mierlo.

 

Geldrop-Mierlo, 20 september 2018

namens burgemeester en wethouders,

Gabriel van Houtert

Senior cluster Ontwerp

Rechtsbescherming

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Een ingediend bezwaarschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat uitstel nodig is, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, postbus 90.125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Naar boven