Verkeersbesluit voor het aanwijzen van fietsstroken langs de Deventerweg ( binnen komgrens Bathmen), kenmerk 2391788

Logo Deventer

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DEVENTER

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet en het door B&W genomen delegatie- en mandaatbesluit van 11 mei 2010, nummer 34.6339, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

 

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een

verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van

het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens,

alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt

gewijzigd.

Gelet op de bekendmaking d.d. 20 september 2018 van de ter inzage legging van het besluit en de mogelijkheid voor belanghebbenden om bezwaar in te dienen;

 

Aanleiding

In het bestuursakkoord 2018 van het college is aangegeven dat fietsroutes aantrekkelijker en veiliger gemaakt worden. Bij grootschalig onderhoud van wegen wordt hieraan gevolg gegeven (uitgezonderd doorgaande autoroutes) door meer ruimte gegeven aan de fiets in plaats van aan het autoverkeer.

 

De provincie Overijssel verleent subsidie voor de uitvoering van dit project omdat met de keuze voor een eenduidig wegbeeld wordt bijgedragen aan de provinciale doelstellingen op het gebied van regionale bereikbaarheid, verkeersveiligheid en vooral comfort voor de fietser.

 

De onderhoudswerkzaamheden aan de Deventerweg, Enklaan, Woertmansweg en Gorsselseweg zijn aanleiding voor een wijziging van de fietsvoorzieningen en de voorrangssituatie op een aantal kruisingen op het tracé.

 

Maatregelen

Het vrijliggende fietspad langs het wegvak Deventerweg, gelegen binnen de bebouwde kom, wordt opgeheven. Voor het fietsverkeer worden op de rijbaan fietsstroken aangebracht en ontstaat een smalle rijloper voor het autoverkeer. Door deze wijziging ontstaat voor de weggebruiker een duidelijkere overgang van de weg van binnen naar buiten de bebouwde kom en vice versa. De keuze voor een fietsvoorziening op de rijbaan (ipv vrijliggend fietspad) sluit aan bij de inrichting van de overige 50 km/h wegen binnen de bebouwde kom van Bathmen. De smalle rijloper heeft een snelheidsremmend effect voor het autoverkeer. Op de plek van het fietspad ontstaat ruimte voor een vrijliggend voetpad.

De wijziging van het wegprofiel van de Enklaan en een gedeelte van de Woertmansweg bestaat uit het verbreden van de fietssuggestie stroken.

 

Motivatie

Het nieuwe wegprofiel met een smalle rijloper en brede fietsstroken heeft als voordeel dat het wegprofiel visueel smaller lijkt. Dit zal een positief effect hebben op de snelheid van het autoverkeer. De aanpassingen van het wegprofiel leiden tot een verkeersveiliger situatie en meer comfort voor het langzame verkeer.

Op de bijgevoegde tekening ( behorende bij dit besluit) is te zien waar de fietsstroken worden aangelegd.

 

Uit het oogpunt van

a. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

b. het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

is het gewenst om fietsstroken aan te wijzen langs de Deventerweg ( binnen de komgrens van Bathmen).

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer

is overleg gepleegd met de verkeersadviseur van de Politie-eenheid Oost Nederland, handelend namens de Korpschef.

 

Draagvlak

De Fietsersbond, de belangrijkste belangenvereniging voor fietsers, kan instemmen met de voorgestelde aanpassingen.

 

Het voorstel voor het aanwijzen van de fietsstroken en het verbreden van de fietssuggestie stroken aan de Enklaan en een gedeelte van de Woertmansweg is besproken tijdens een informatieavond waar de plannen zijn gepresenteerd. De meeste Bathmenaren vinden de wijziging een verbetering voor de fietser.

 

BESLUITEN

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om

fietsstroken aan te wijzen langs de Deventerweg ( binnen de komgrens van Bathmen) door het aanbrengen van een fietssymbool op de weg en het verwijderen van het bord G11 ( verplicht fietspad) en G12 ( einde verplicht fietspad) ter hoogte van de bushalte.

 

MEDEDELINGEN

 

Inzage

Het besluit ligt 6 weken, na publicatie, ter inzage bij Publiekszaken, Grote Kerkhof 1.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen het besluit een bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag van publicatie. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5000, 7400 GC Deventer.

 

Deventer, 13 september 2018

 

namens burgemeester en wethouders van Deventer,

 

R. van Hout

programmamanager PRO

 

 

Naar boven