Gemeente Enschede, verkeersbeluist: Instellen voetgangersgebied Brouwerijplein Enschede

Logo Enschede

Datum : 7 september 2018

Ons kenmerk : V-2018-5528 1800077445

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

- door het plaatsen van de verkeersborden G7 (zone begin en einde) van bijlage 1 van RVV 1990 een voetgangersgebied in te stellen op het Brouwerijplein op ondergenoemde locaties;

o ter hoogte van de toegangsroute naar het Brouwerijplein vanaf de Deurningerstraat nabij Brouwerijplein 28;

o ter hoogte van de twee bruggetjes die toegang geven tot het Brouwerijplein vanaf de Roomweg;

o ter hoogte van de toegangsroute naar het Brouwerijplein vanaf de Nieuwluststraat nabij Brouwerijplein 57;

o ter hoogte van de toegangsroute naar het Brouwerijplein vanaf de Brouwerijstraat nabij Brouwerijstraat 220;

o ter hoogte van de toegangsroute naar het Brouwerijplein vanaf de Brouwerijstraat nabij Brouwerijstraat 50;

o ter hoogte van de toegangsroute naar het Brouwerijplein vanaf het parkeerterrein aan de Beekstraat nabij Brouwerijplein 33.

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van weggebruikers en passagiers.

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

Ten noorden van het centrum van Enschede ligt de wijk Roombeek. Deze wijk is in de afgelopen jaren herbouwd en gerevitaliseerd waarbij ook de voormalige locatie van de bierbrouwerij opnieuw is ontwikkeld. Exact op de voormalige locatie van de bierbrouwerij is nu het winkelcentrum ‘Op de Brouwerij’ gelegen. Het winkelgebied ‘Op de Brouwerij’ is een typisch verblijfsgebied en biedt momenteel enkel toegang voor langzame vervoersmiddelen als voetgangers, (brom)fietsers en scooters. Aan de rand van het winkelgebied zijn paaltjes geplaatst om het inrijden van (vracht)auto’s fysiek te beperken. Een centraal onderdeel van het winkelcentrum is het Brouwerijplein.

 

Het winkelgebied ligt tussen de Beekstraat, Brouwerijstraat, Deurningerstraat, Nieuwluststraat en de Roomweg. De Deurningerstraat en Roomweg zijn volgens de wegencategorisering van de gemeente Enschede gebiedsontsluitingswegen waarbij de verkeersfunctie centraal staat. De Beekstraat, het Brouwerijplein, de Brouwerijstraat en de Nieuwluststraat maken echter deel uit van het verblijfsgebied van de gemeente Enschede waarbij de voornaamste functie van de wegen binnen verblijven is. De verkeersfunctie is hier ondergeschikt. De bovengenoemde wegen zijn daarom ook ingericht als erftoegangswegen. Voor de autobereikbaarheid van het winkelgebied is rondom het winkelcentrum parkeergelegenheid voor auto’s aanwezig.

 

 

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

Het is momenteel niet verboden om het Brouwerijplein, dat afgezet is met paaltjes, te passeren met fiets, bromfiets of scooter. Binnen het gebied zijn dan ook regelmatig scooters, fietsers en bromfietsers te vinden, onder andere van maaltijdbezorgers. Omwonenden, ondernemers en bezoekers van het gebied ervaren echter regelmatig overlast van fietsers, bromfietsers en scooters binnen het gebied. Dit komt door het geluid wat met name scooters produceren maar voornamelijk door de conflicten tussen bovengenoemde vervoersmiddelen en voetgangers. Het snelheidsverschil tussen voetgangers en fietsers, bromfietsers en scooters zorgt voor gevaarlijke situaties. Daarnaast speelt het winkelklimaat hierbij een belangrijke rol, de combinatie van het in- en uitlopende winkelend publiek met de fietsers, bromfietsers en scooters zorgen voor verkeersonveilige situaties en beperkt zicht.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Het doel van de verkeersmaatregelen in dit verkeersbesluit is om van het verblijfsgebied rond winkelcentrum ‘Op de Brouwerij’ een voetgangersgebied te maken. Hierachter ligt de motivatie dat binnen een voetgangersgebied het niet toegestaan is om daarin met fiets, bromfiets of scooters te rijden. Door het instellen van het voetgangersgebied worden mogelijke conflicten tussen voetgangers en bovengenoemde vervoersmiddelen in het winkelgebied voorkomen. Het blijft mogelijk om gebruik te maken van de fietsenstallingen binnen het winkelgebied, deze dienen echter te voet te worden bereikt met de fiets aan de hand.

 

De verkeersmaatregel wordt gerealiseerd door het plaatsen van de noodzakelijke bebording aan de rand van het voetgangersgebied. In de praktijk zijn dat alle toegangsroutes naar het Brouwerijplein wat centraal gelegen is in het winkelgebied. De locaties van de bebording komen overeen met de reeds aanwezige paaltjes rondom het Brouwerijplein.

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

- door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Bebordingsplan

 

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

- uw naam en adres;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

- tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

- de reden waarom u het er niet mee eens bent;

- uw handtekening;

 

 

 

 

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 7 september 2018

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

W.B. Vochteloo,

hoofd afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven