Kennisgeving van het algemeen verbindend verklaren van een overeenkomst inzake de afvalbeheersbijdrage voor draagbare batterijen, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat zij op21 augustus 2018, op grond van artikel 15.38, van de Wet milieubeheer akkoord is gegaan met de toevoeging van een addendum bij de algemeen verbindend verklaarde overeenkomst inzake een afvalbeheersbijdrage voor vlakglas. Het addendum biedt de mogelijkheid om onder voorwaarden de afvalbeheersbijdrage te kunnen wijzigen.

Het verzoek is ingediend door Stichting Vlakglas Recycling Nederland (hierna: VRN) en heeft betrekking de afvalbeheersbijdrage en is nodig om te bewerkstelligen dat ook de producenten en importeurs, die niet vrijwillig partij zijn bij deze wijziging van de overeenkomst verplicht worden de verlaagde afvalbeheersbijdrage af te dragen.

Dit addendum leidt tot verlaging van de afvalbeheersbijdrage en voorziet in de mogelijkheid om de afvalbeheersbijdrage jaarlijks aan te passen. Daartoe wordt artikel 2.2 van de Overeenkomst geschrapt en wordt daaraan een nieuw artikel 2a toegevoegd.

Met betrekking tot het verzoek tot algemeen verbindend verklaring van het addendum wordt de in titel 15.10 van de Wm en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) voorgeschreven procedure gevolgd. Aangezien het gaat om een relatief eenvoudige wijziging van de Overeenkomst die leidt tot verlaging van de afvalbeheersbijdrage is alleen het Addendum in procedure gebracht.

De Overeenkomst vormt de financiële basis voor de uitvoering van de verplichtingen van VRN en dient ter financiering van een inzamel- en verwerkingssysteem voor vlakglas.

De algemeen verbindend verklaring van het addendum is nodig om te bewerkstelligen dat ook de producenten en importeurs, die niet vrijwillig partij zijn bij deze wijziging van de overeenkomst verplicht worden de verlaagde afvalbeheersbijdrage af te dragen.

Van het ontwerpbesluit is op 22 mei 2018 mededeling gedaan in de Staatscourant (stcrt-2018-28970). Het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken hebben van 22 mei 2018 tot en met 3 juli 2018 ter inzage gelegen. Naar aanleiding hiervan zijn geen zienswijzen ingediend.

Gelet op artikel 15.37, vierde lid, van de Wet milieubeheer zijn hieronder de tekst van het besluit en het addendum bij de overeenkomst opgenomen.

Besluit op aanvraag tot algemeen verbindend verklaren van het Addendum op de Overeenkomst inzake de afvalbeheersbijdrage voor vlakglas

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat:

neemt het volgende in overweging:

  • 1. De heer C. Wittekoek, directeur van de Stichting Vlakglas Recycling Nederland (hierna: VRN), Zilverstraat 69, 2718 RP te Zoetermeer, heeft op 28 mei 2015 een verzoek tot algemeen verbindend verklaring als bedoeld in artikel 15.36 van de Wet milieubeheer (Wm) van de Overeenkomst inzake de afvalbeheersbijdrage voor vlakglas (hierna: de Overeenkomst) ingediend. De Overeenkomst is gesloten tussen de Vereniging Bouwend Nederland en de Stichting Vlakglasrecycling Nederland (VRN). De Verening Bouwend Nederland is een fusie tussen de Organisatie voor de Vlakglas Branche (GBO) en de vakgroep GBO van de Vereniging Bouwend Nederland.

    De algemeen verbindend verklaring is aangevraagd voor de periode van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2020 en volgt op de algemeen verbindend verklaring van VRN met het kenmerk I&M/BSK-2012/250881.

    Op 22 juni 2016 heeft de Staatssecretaris de Overeenkomst algemeen verbindend verklaard en van dit besluit mededeling gedaan in de Staatscourant met bijvoeging van de tekst van de algemeen verbindend verklaarde overeenkomst (Staatscourant 2016 nr. 34134, 29 juni 2016).

    Tevens hebben het besluit en de daarbij behorende stukken ter inzage gelegen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport, afdeling Vergunningverlening Afval, Industrie en Bedrijven te Utrecht

    Met het besluit is de Overeenkomst algemeen verbindend verklaard vanaf de datum van dagtekening van het besluit tot en met 31 december 2020 of zoveel eerder als de overeenkomst voortijdig eindigt.

    Op 30 januari 2018 heeft VRN namens partijen bij de Overeenkomst een verzoek gedaan tot het algemeen verbindend verklaren van een door hen op 26 januari 2018 overeengekomen wijziging van de Overeenkomst. Dit Addendum op de Overeenkomst (hierna: het Addendum) leidt tot verlaging van de afvalbeheersbijdrage en voorziet in de mogelijkheid om de afvalbeheersbijdrage jaarlijks aan te passen. Daartoe wordt artikel 2.2 van de Overeenkomst geschrapt en wordt daaraan een nieuw artikel 2a toegevoegd. Het Addendum is opgenomen in de bijlage bij dit besluit.

    Het ontwerpbesluit heeft van 22 mei 2018 tot en met 3 juli 2018 ter inzage gelegen.

    Naar aanleiding van het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ontvangen.

  • 2. Met betrekking tot het verzoek tot algemeen verbindend verklaring van het Addendum wordt de in titel 15.10 van de Wm en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) voorgeschreven procedure gevolgd. Aangezien het gaat om een relatief eenvoudige wijziging van de Overeenkomst die leidt tot verlaging van de afvalbeheersbijdrage is alleen het Addendum in procedure gebracht.

  • 3. De Overeenkomst vormt de financiële basis voor de uitvoering van de verplichtingen van VRN en dient ter financiering van een inzamel- en verwerkingssysteem voor vlakglas.

  • 4. De algemeen verbindend verklaring van het Addendum is nodig om te bewerkstelligen dat ook de producenten en importeurs, die niet vrijwillig partij zijn bij deze wijziging van de overeenkomst verplicht worden de verlaagde afvalbeheersbijdrage af te dragen.

  • 5. Het verzoek tot algemeen verbindend verklaring van het Addendum is, voor zover relevant voor de betrokken wijziging, getoetst aan de Regeling verzoek afvalbeheersbijdragen van 9 mei 1994 (hierna: de regeling) en de Leidraad algemeen verbindend verklaring overeenkomst over een afvalbeheersbijdrage (avv), zoals op 10 november 2000 vastgesteld door de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

    • a. Om een verzoek tot algemeen verbindend verklaring in te dienen is het noodzakelijk dat de indiener aantoont dat zijn verzoek de vereiste meerderheid heeft.

      De partijen bij de Overeenkomst zijn niet gewijzigd. Sinds de algemeen verbindend verklaring van de Overeenkomst op 22 juni 2016 heeft de Staatssecretaris aan een aantal producenten/importeurs van vlakglas ontheffing verleend van het afvalbeheerssysteem van VRN. Dit betreft echter niet zodanig veel producenten/importeurs dat de Overeenkomst en het onderhavige verzoek tot algemeen verbindend verklaren van het Addendum niet langer voldoen aan het meerderheidsvereiste.

    • b. Op grond van artikel 1, onder c, van de regeling dient in de Overeenkomst de hoogte of de wijze van berekenen van de afvalbeheersbijdrage aan de orde te komen.

      Het Addendum wijzigt de huidige afvalbeheersbijdrage en voorziet in de mogelijkheid voor VRN om deze bijdrage jaarlijks te wijzigen, rekening houdend met de actuele en voorziene inkomsten en kosten voor het in stand houden van het recyclingsysteem.

      De huidige afvalbeheersbijdrage voor vlakglas van € 0,40 per vierkante meter (exclusief BTW) wordt verlaagd naar € 0,30 per vierkante meter (exclusief BTW). Verzoeker geeft aan dat inmiddels is gebleken dat de recyclingbijdrage kan worden verlaagd en heeft in het verzoek uitgelegd dat dit geen (noemenswaardige) gevolgen heeft voor de kwaliteit van het recyclingsysteem voor vlakglas.

      De vast te stellen afvalbeheersbijdrage voor vlakglas mag ten hoogste € 0,40 per vierkante meter (exclusief BTW) bedragen.

Gelet op het voorgaande en artikel 15.37 van de Wet milieubeheer, mede in het belang van voorzetting van een werkend systeem van inzameling en verwerking van vlakglas met een geografisch landelijke dekking van inzamellocaties en de daarmee gemoeide duidelijkheid en rechtszekerheid voor deelnemende partijen, alsmede de mogelijkheid om in het verleden daarvoor verstrekte ontheffingen van nevenstaande, gelijkwaardige systemen opnieuw aan te vragen,

BESLUIT

Het Addendum d.d. 26 januari 2018 op de Overeenkomst inzake de afvalbeheersbijdrage voor vlakglas algemeen verbindend te verklaren vanaf datum dagtekening van dit besluit tot en met 31 december 2020 of zoveel eerder als de Overeenkomst voortijdig eindigt.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer

Addendum bij de overeenkomst over de recyclingbijdrage voor vlakglas

Ondergetekenden,

  • De Vereniging Bouwend Nederland, mede namens de producenten en importeurs van vlakglas die lid zijn van Bouwend Nederland en zijn verenigd in de vakgroep GBO van die vereniging, en

  • de Stichting Vlakglas Recycling Nederland (“VRN”),

hierna gezamenlijk te noemen “Partijen”

nemen het volgende in overweging:

  • Partijen hebben in 2015 een overeenkomst gesloten over de Recyclingbijdrage voor vlakglas in de periode 1 januari 2016 tot en met 31 december 2020 (hierna: “de Overeenkomst”).

  • Op grond van de Overeenkomst zijn producenten en importeurs die deelnemen aan het recyclingsysteem van VRN gehouden om een recyclingbijdrage op vlakglas af te dragen.

  • De Overeenkomst is bij besluit van 22 juni 2016 van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu algemeen verbindend verklaard.

  • De hoogte van de Recyclingbijdrage voor isolatieglas bedraagt op grond van de Overeenkomst € 0,40 per vierkante meter (exclusief BTW). Voor de overige soorten vlakglas geldt een Recyclingbijdrage van € 0,–.

  • Gebleken is dat hoogte van de Recyclingbijdrage kan worden verlaagd, omdat enerzijds de kosten van het in stand houden van het recyclingsysteem lager zijn en anderzijds de inkomsten uit de Recyclingbijdrage hoger zijn dan ten tijde van het aangaan van de Overeenkomst was voorzien.

  • De Overeenkomst voorziet niet in de mogelijkheid om de hoogte van de Recyclingbijdrage tussentijds te wijzigen. Partijen wensen middels onderhavig addendum in die mogelijkheid te voorzien.

  • Een wijziging van de hoogte van de Recyclingbijdrage mag geen afbreuk doen aan de hoge kwaliteit van het Recyclingsysteem.

en komen het volgende overeen in aanvulling op de Overeenkomst

  • I. Artikel 2.2 van de Overeenkomst vervalt.

  • II. Tussen Artikel 2 en Artikel 3 wordt het volgende artikel toegevoegd:

    ARTIKEL 2a VASTSTELLING VAN DE HOOGTE VAN DE RECYCLINGBIJDRAGE

    • 2A.1 De hoogte van de Recyclingbijdrage voor Isolatieglas bedraagt € 0,30 per vierkante meter (exclusief BTW). Voor de overige soorten vlakglas geldt een Recyclingbijdrage van € 0,–.

    • 2A.2 De hoogte van de Recyclingbijdrage voor Isolatieglas kan jaarlijks door VRN worden gewijzigd, rekening houdend met de actuele en voorziene inkomsten en kosten voor het in stand houden van het Recyclingsysteem. Een besluit tot wijziging van de hoogte van de Recyclingbijdrage wordt uiterlijk op 1 november voorafgaande aan het kalenderjaar waarvoor de wijziging geldt, door VRN genomen en bekend gemaakt aan de Deelnemers. De wijziging gaat niet eerder in dan met ingang van de eerste dag van het volgende kalenderjaar.

    • 2A.3 Indien niet uiterlijk op 1 november een besluit tot wijziging van de hoogte van de Recyclingbijdrage is genomen, geldt voor het volgende kalenderjaar de op dat moment geldende Recyclingbijdrage.

    • 2A.4 De vast te stellen Recyclingbijdrage voor Isolatieglas mag ten hoogste € 0,40 per vierkante meter (exclusief BTW) bedragen.

    • 2A.5 Bij het vaststellen van de hoogte van de Recyclingbijdrage voor Isolatieglas neemt VRN als uitgangspunt dat overmatige fondsvorming en onderdekking moeten worden voorkomen, terwijl tevens de hoge kwaliteit van het Recyclingsysteem in stand moet worden gehouden.

  • III. Partijen zullen na ondertekening van dit addendum de Minister verzoeken om dit addendum algemeen verbindend te verklaren zoals bedoeld in artikel 15.36, eerste lid van de Wet milieubeheer als zijnde een wijziging van de Overeenkomst. Dit addendum wordt aangegaan onder de opschortende voorwaarde dat het besluit tot algemeen verbindend verklaring van dit addendum in werking treedt. De verlaging van de Recyclingbijdrage zoals bedoeld in artikel 2A.1 van dit addendum gaat in op een door VRN te bepalen tijdstip dat niet vroeger ligt dan twee maanden na inwerkingtreding van het besluit tot algemeen verbindend verklaring van dit addendum.

  • IV. Onderhavig addendum is een wijziging aan de Overeenkomst. Indien en voor zover tussen de Overeenkomst en dit addendum een verschil zit, gaat het addendum voor.

Ondertekend door:

Bouwend Nederland,

mede namens haar leden die verenigd zijn in de vakgroep GBO van Bouwend Nederland

en

Stichting Vlakglas Recycling Nederland

Naar boven