Instellen lengtebeperking voor voertuigen langer dan 12 meter in de Spoelstraat in Geldrop

Logo Geldrop-Mierlo

VKB-2018-07

Samenvatting

Het gebeurt regelmatig dat grote vrachtwagens vanaf de Mierloseweg de Spoelstraat in Geldrop inrijden. Dit is niet wenselijk. De weginrichting ter plekke is namelijk niet geschikt voor groot vrachtverkeer. Met dit verkeersbesluit wordt bepaald dat in het eerste deel van de Spoelstraat, gelegen tussen de Mierloseweg en de Wolstraat, een geslotenverklaring geldt voor voertuigen en samenstellen van voertuigen die, met inbegrip van lading, langer zijn dan 12 meter.

Aanleiding verkeersbesluit

We krijgen meldingen dat er problemen zijn met groot vrachtverkeer dat vanaf de Mierloseweg de Spoelstraat in Geldrop inrijdt.

Huidige verkeersituatie

Het gebeurt regelmatig dat grote vrachtwagens vanaf de Mierloseweg de Spoelstraat inrijden. Het lijkt te gaan om doorgaand vrachtverkeer richting Nuenen dat per vergissing de Spoelstraat inrijdt.

De woonwijk rondom de Spoelstraat heeft een verblijfskarakter. De weginrichting is er ongeschikt voor groot vrachtverkeer. Dit geldt ook voor de t-splitsing aan het eind van de Spoelstraat. Vanwege de beperkte manoeuvreerruimte rijden grote vrachtwagens zich klem als zij de Kettingstraat willen inrijden. Het gevolg is dat chauffeurs geen andere mogelijkheid zien dan achteruit terug te rijden of ter plekke te keren.

Deze acties van de chauffeurs zijn ongewenst. Zij brengen de verkeersveiligheid in gevaar. Ook leiden zij tot schade aan op straat geparkeerde auto’s en aan de omgeving. Omwonenden ervaren overlast van de geluiden die gepaard gaan met de manoeuvres.

Gewenste verkeersituatie en uitvoering

Groot vrachtverkeer op de Mierloseweg dat richting Nuenen wil rijden, dient de route over de Nuenenseweg (alleen voor voertuigen uit de richting Mierlo) of de route over de Helze te volgen. Beide routes zijn geschikt voor groot vrachtverkeer.

Om chauffeurs van grote vrachtwagens te verplichten om een geschikte route te kiezen, is het noodzakelijk om groot vrachtverkeer uit de Spoelstraat te weren. Dit bereiken we door het voorste deel van de Spoelstraat, gelegen tussen de Mierloseweg en de Wolstraat, gesloten te verklaren voor voertuigen en samenstellen van voertuigen die, met inbegrip van lading, langer zijn dan 12 meter.

De gewenste verkeersmaatregel kan worden gerealiseerd door het plaatsen van borden van het model C17 zoals bedoeld in bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

Motivering en belangenafweging

De Spoelstraat is in beheer en onderhoud van de gemeente Geldrop-Mierlo.

De maatregelen zoals verwoord in dit verkeersbesluit strekken op basis van artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeersweg 1994 (WVW 1994) tot:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer.

 

Door te kiezen voor een lengtebeperking voor voertuigen langer dan 12 meter, blijven de Spoelstraat en de omliggende straten bereikbaar voor grote voertuigen van hulpdiensten, vuilniswagens, verhuiswagens etc.

Juridisch kader

Op grond van artikel 18, eerste lid, sub d, van de WVW 1994 is het college van burgemeester van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Overleg politie

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 24 van het BABW is overleg gevoerd met de gemachtigde van de korpschef van de politie. Deze heeft op 14 augustus 2018 een positief advies afgegeven.

Bekendmaking

Op 12 september 2018 wordt dit verkeersbesluit bekendgemaakt in de Staatscourant. Ook wordt het gepubliceerd in Middenstandbelangen. Daarnaast ligt het besluit inclusief tekening gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis.

Tekening

Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘VKB-2018-07’.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen besluit het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo om:

  • 1.

    Door het plaatsen van borden model C17 conform de bijgevoegde tekening het gedeelte van de Spoelstraat tussen de Mierloseweg en de Wolstraat gesloten te verklaren voor voertuigen en samenstellen van voertuigen die, met inbegrip van de lading, langer zijn dan 12 meter.

 

Geldrop-Mierlo, 4 september 2018

namens burgemeester en wethouders,

Dhr. G. van Houtert

Senior medewerker afdeling Ruimte 

 

Bezwaar

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat ten minste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift leidt er niet toe dat het verkeersbesluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat de uitvoering van het besluit moet worden uitgesteld, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij het team Bestuursrecht van de rechtbank Oost-Brabant, postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. U kunt uw verzoekschrift ook digitaal indienen. Meer informatie vindt u op www.rechtspraak.nl.

Naar boven