Verkeersbesluit tot aanwijzing van een (brom)fietspad langs het bestaande voetpad tussen Middelweg en Boxbergerweg te Deventer door middel van het plaatsen van borden G12a en het verbeteren van de oversteek van de Schurenstraat richting de Middelweg door het plaatsen van borden B06 aan het begin van de Middelweg en op het kruispunt van de Boxbergerweg zoals bedoeld in Bijlage 1 van het RVV 1990, kenmerk 2375257

Logo Deventer

Aanleiding van het besluit

Veel fietsers, waaronder leerlingen van het ROC Aventus, maken gebruik van het voetpad tussen Middelweg en Boxbergerweg. Dit levert regelmatig conflicten op tussen fietsers en voetgangers. Naar verwachting zal als gevolg van het opheffen van de bushaltes langs de Ceintuurbaan het foutgebruik nog verder toenemen.

De gemeente heeft besloten om naast het bestaande voetpad een nieuw bromfietspad aan te leggen.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

 

Het verkeersbesluit is genomen omdat:

- Het college de oversteek van de Schurenstraat richting de Middelweg wil verbeteren;

- Hierdoor de route voor leerlingen van ROC Aventus aan de Middelweg verbeterd;

- Een apart (brom)fietspad langs het bestaande voetpad van de Middelweg naar de Boxbergerweg conflicten tussen voetgangers en (brom)fietsers verkleint;

- Door verlegging van de rechter rijstrook van de Boxbergerweg het doorgaande verkeer wordt afgeremd en een middensteunpunt voor (brom)fietsers wordt gecreëerd.

- Door aanpassing van de overgang Schurenstraat/Boxbergerweg er voor (brom)fietsers één plek komt om over te steken vanaf de Schurenstraat richting Boxbergerweg / Middelweg.

- Hierdoor beter zicht ontstaat op het verkeer op de Boxbergerweg omdat (brom)fietsers halverwege kunnen stoppen.

 

Daarbij is overwogen dat het verkeersbesluit wenselijk is uit het oogpunt van:

• het verzekeren van de veiligheid op de weg;

• het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

• het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

• het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

• het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of

schade.

 

De werkzaamheden starten in de tweede helft van september.

 

Wettelijk kader

Een verkeersbesluit moet genomen worden voor de plaatsing of verwijdering van het gevraagde verkeersteken, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Dit is bepaald in artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994, in samenhang met artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens.

 

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

 

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om

een doorsteek te maken voor (brom)fietsverkeer langs het bestaande voetpad van de Middelweg naar de Boxbergerweg door middel van het plaatsen van borden G12a en het plaatsen van borden B06 aan het begin van de Middelweg en op het kruispunt van de Boxbergerweg zoals bedoeld in Bijlage 1 van het RVV 1990 en zoals weergegeven op bijgevoegde afbeelding behorend bij dit besluit.

 

Draagvlak

Het ontwerp is besproken met de bewonerscommissie Rode Dorp en de bewonerscommissie van de Driebergenbuurt. Zij namen het initiatief voor aanleg van een gescheiden (brom)fietspad ten zuiden van het appartementengebouw De Driehoek, vanwege de vele (brom)fietsers die gebruik maken van het voetpad.

 

Omwonenden worden door middel van een huis aan huis bericht over de verkeersmaatregelen geïnformeerd. De winkeliersvereniging Boxbergerweg wordt apart geïnformeerd.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district IJsselland, daartoe gemandateerd door de Korpschef.

De politie is akkoord mits de borden B3, B4 en B5 worden opgenomen. Omwille van het tijdig onderkennen van de voorrangsregeling zijn de bovengenoemde borden noodzakelijk.

 

Reactie

Lezende het advies van de politie, zal toepassing van de borden B3, B4 en/of B5 alsnog worden overwogen wanneer in de praktijk blijkt dat het ondergeschikte karakter van het fietspad voor weggebruikers onvoldoende tot uiting komt en hierdoor onveilige situaties (dreigen) te ontstaan. De gemeente is vooralsnog van mening dat de weggebruiker deze aansluitingen wel als “ondergeschikt” zal ervaren en daarom op voorhand niet overgaat tot het plaatsen van deze borden.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen het besluit een bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag van publicatie.

 

Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5000, 7400 GC Deventer.

 

Deventer, 16 augustus 2018

 

namens burgemeester en wethouders van Deventer,

 

 

R. van Hout

programmamanager PRO

 

Naar boven