Convenant BZK en Universiteit Utrecht

PARTIJEN,

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, handelend in de hoedanigheid van bestuursorgaan, te dezen vertegenwoordigd door de Secretaris-generaal, hierna te noemen: BZK; en

De Universiteit Utrecht, te dezen vertegenwoordigd door de voorzitter van het College van Bestuur, hierna te noemen: UU;

hierna gezamenlijk te noemen: partijen;

OVERWEGEN HET VOLGENDE,

  • BZK streeft samenwerking na met alle voor haar domein relevante kennisinstellingen; dus behalve met de UU ook met andere Nederlandse universiteiten, hogescholen en andere kennisinstellingen.

  • Dit convenant is een uitwerking van de wens van BZK om beleid en wetenschap nader tot elkaar te brengen ten einde de kwaliteit van het openbaar bestuur te vergroten. Dit betreft geen exclusieve overeenkomst met de UU, in de toekomst wil BZK soortgelijke convenanten afsluiten met andere Nederlandse universiteiten, hogescholen en andere kennisinstellingen.

SPREKEN HET VOLGENDE AF,

Artikel 1 Doel

Partijen streven er naar tot eind 2021 de kennisinfrastructuur en -uitwisseling te versterken tussen het Strategisch Thema ‘Institutions for Open Societies’ van de Universiteit Utrecht en het Ministerie van BZK op thema’s rondom instituties en de samenleving. De UU en BZK streven na synergie te creëren tussen beleidsontwikkeling op en onderzoek naar de rol van instituties in het bijdragen aan lange termijn welvaart, democratie, gelijkwaardigheid en economische ontwikkeling.

Artikel 2 Samenwerken

  • 1. Partijen spreken af jaarlijks voor 1 december een vastgestelde strategische agenda op het terrein van kennisontwikkeling en innovatiebeleid ten aanzien van de rol van instituties in het bijdragen aan lange termijn welvaart, democratie, gelijkwaardigheid en economische ontwikkeling voor het opvolgende kalenderjaar te delen.

  • 2. Partijen spannen zich in om elkaar op inhoudelijk vlak actief te betrekken bij strategische beleid en onderzoekskeuzes op het terrein van kennis en innovatie ten aanzien van de rol van instituties in het bijdragen aan lange termijn welvaart, democratie, gelijkwaardigheid en economische ontwikkeling.

  • 3. BZK denkt mee over de integrale opgaven die vanuit de beleidspraktijk relevant zijn voor de strategische onderzoeksportfolio van de UU.

  • 4. De UU streeft er naar om bij de ontwikkeling van kennis en innovatie oog te houden voor de beleidsvragen en de strategische opgaven van BZK.

  • 5. Partijen richten zich op brede alliantievorming tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijven, waarbij onderzoek naar de aanpak van maatschappelijke vraagstukken centraal staat.

  • 6. Partijen spreken af 2 of 3 keer per jaar samen te komen om op hoogambtelijk en academisch topniveau te spreken over activiteiten, onderzoeksagenda’s en relevantie ontwikkelingen. Deze samenkomsten worden gezamenlijk georganiseerd.

OVERIGE BEPALINGEN

Artikel 3 Evalueren

  • 1. Partijen evalueren de uitvoering en werking van dit convenant aan het einde van de looptijd.

  • 2. De evaluatie wordt verricht en een verslag daarvan wordt opgemaakt door een evaluatie commissie met medewerkers van de UU en medewerkers BZK.

  • 3. Indien de meningen binnen de commissie over de evaluatie of de uitkomsten daarvan verschillen, vermeldt het verslag de verschillende meningen.

  • 4. De commissie biedt haar verslag uiterlijk op 1 september 2021 aan partijen aan.

Artikel 4 Wijzigen

  • 1. Elke partij kan de andere partij schriftelijk verzoeken het convenant te wijzigen. De wijziging behoeft de schriftelijke instemming van alle partijen.

  • 2. De wijziging en de verklaring tot instemming worden als bijlage aan het convenant gehecht.

Artikel 5 Opzeggen

  • 1. Elke partij kan het convenant schriftelijk opzeggen.

  • 2. Ingeval van beëindiging van het convenant krachtens opzegging is geen van de partijen jegens een andere partij schadeplichtig.

Artikel 6 Afdwingbaarheid

Dit convenant is niet in rechte afdwingbaar.

Artikel 7 Ongeldigheid

Indien een bepaling van dit convenant in enige mate als nietig, vernietigbaar, ongeldig, onwettig of anderszins als niet-bindend moet worden beschouwd, wordt die bepaling, voor zover nodig, uit dit convenant verwijderd en vervangen door een bepaling die wel bindend en rechtsgeldig is en die de inhoud van de niet-geldige bepaling zoveel mogelijk benadert. Het overige deel van het convenant blijft in een dergelijke situatie ongewijzigd.

SLOTBEPALINGEN

Artikel 8 Toepasselijk recht

Op dit convenant is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.

Artikel 9 Inwerkingtreding en looptijd

  • 1. Dit convenant treedt in werking met ingang van de dag na ondertekening en eindigt op 31 december 2021.

  • 2. Partijen treden uiterlijk 1 september 2021 in overleg over voortzetting van dit convenant.

Artikel 10 Publicatie in Staatscourant

  • 1. Binnen een maand na ondertekening van dit convenant wordt de tekst daarvan gepubliceerd in de Staatscourant.

  • 2. Bij wijzigingen in het convenant vindt het eerste lid overeenkomstige toepassing.

  • 3. Van opzeggen of ontbinden wordt melding gemaakt in de Staatscourant.

Aldus overeengekomen en in tweevoud ondertekend, Den Haag, 17 januari 2018

De waarnemend Secretaris-Generaal van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J. van der Vlist

Den Haag, 17 januari 2018

De Universiteit Utrecht, namens deze, A. Pijpers Voorzitter College van Bestuur

Naar boven