Openbare kennisgeving van het ontwerpluchthavenbesluit en het milieueffectrapport luchthaven Gilze-Rijen, Ministerie van Defensie

De Staatssecretaris van Defensie maakt bekend dat het ontwerp-luchthavenbesluit en het milieueffectrapport luchthaven Gilze-Rijen ter inzage liggen en nodigt u uit uw mening te geven.

Inleiding

De Staatssecretaris van Defensie is voornemens, in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, voor de militaire luchthaven Gilze-Rijen een luchthavenbesluit vast te laten stellen. Het luchthavenbesluit legt het gebruik van de luchthaven door militaire en burgervliegtuigen en de invloed hiervan op de omgeving vast.

In het luchthavenbesluit worden het luchthavengebied en het daar buiten liggende beperkingengebied vastgesteld. Voor het beperkingengebied gelden beperkingen op het gebruik van de grond, onder andere voor de bouw van woningen, en van hoge obstakels die het vliegverkeer kunnen hinderen. Ook legt het luchthavenbesluit de openstellingstijden vast.

De teksten van het ontwerp-luchthavenbesluit en het milieueffectrapport worden ter inzage gelegd en gestuurd naar de provincie, gemeenten en adviseurs (waaronder de Commissie voor de milieueffectrapportage) om het publiek en de genoemde partijen de gelegenheid te bieden hun mening te geven. Ook kunt u kennis nemen van het TNO-rapport Inventarisatie van maatregelen tegen rattle noise door Chinook-helikopters voor woningen rond de vliegbasis Gilze-Rijen.

Waar kunt u het ontwerp-luchthavenbesluit en het milieueffectrapport inzien?

Alle documenten zijn van maandag 22 januari tot en met zondag 4 maart 2018 te raadplegen via de website https://www.rijksoverheid.nl/documenten. Op papier kunt u dezelfde documenten in dezelfde periode bekijken, tijdens reguliere openingstijden:

op het Provinciehuis in Den Bosch, Brabantlaan 1. 5216 TV Den Bosch;

op het gemeentehuis van de gemeente Gilze en Rijen, Raadhuisplein 1, 5121 JX Rijen;

op het Ministerie van Defensie, Kalvermarkt 32, 2511 CB Den Haag (alleen op afspraak, tel. 06 53373678);

op het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijnstraat 8, 2515 XP, Den Haag (alleen op afspraak, tel. 070 4568999).

Voor toelichting en informatie kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met Bert Kwast van het Ministerie van Defensie, 06 53373678, e-mail e.kwast@mindef.nl en met lkol. Peter Hardenbol van het Commando Luchtstrijdkrachten, 06 53266414, AJP.Hardenbol.01@mindef.nl.

Informatieavond

Het Ministerie van Defensie organiseert een inloop- en informatieavond over het ontwerp-luchthavenbesluit, het milieueffectrapport en het TNO-rapport Inventarisatie van maatregelen tegen rattle noise door Chinook-helikopters voor woningen rond de vliegbasis Gilze-Rijen. Deze avond wordt gehouden op woensdag 31 januari 2018 in het Cultureel Centrum De Boodschap, Nassaulaan 62-64, 5121 BC Rijen. Het inloopgedeelte van de avond begint om 19.00 uur, het informatiegedeelte begint om 20.00 uur.

Openbare COVM-vergadering

De stukken worden ook besproken tijdens een openbare en vrij toegankelijke vergadering van de Commissie voor Overleg en Voorlichting Milieu Vliegbasis Gilze-Rijen, op woensdag 7 februari 2018, vanaf 19.30 uur, in het gemeentehuis van de gemeente Gilze en Rijen, Raadhuisplein 1.

Hoe kunt u uw mening geven?

U kunt tot en met zondag 4 maart 2018 uw mening geven over deze stukken door het indienen van een zienswijze. Bij voorkeur ontvangen we die per mail via HDB.Secretariele.Ondersteuning@mindef.nl. Ook kunt u die per post sturen naar Ministerie van Defensie, Hoofddirectie Beleid MPC 58B, Postbus 20701, 2500 ES Den Haag.

Naar boven