Ontheffing Wet natuurbescherming en watervergunning ten behoeve van Windpark Deil, gemeente Neerijnen

Logo Neerijnen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Neerijnen maken, overeenkomstig artikel 3.31 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat de ontheffing Wet natuurbescherming en de watervergunning met de daarbij behorende stukken gelijktijdig met ingang van vrijdag 26 januari 2018 ter inzage liggen. Beide besluiten hebben betrekking op de beoogde realisatie van windpark Deil.

 

Eerder hebben met ingang van 3 november 2017 van beide besluiten de ontwerpen ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.

 

Toelichting op de stukken

 

De gemeente Neerijnen en gemeente Geldermalsen hebben medewerking toegezegd aan de realisatie van een windpark van elf windturbines ten zuiden van knooppunt Deil. Er is sprake van een lijnopstelling ten zuiden van rijksweg A15. Van deze windturbines komen er zes ten westen van de A2 en vijf ten oosten van de A2. Voor dit project is eerder het bestemmingsplan vastgesteld en de omgevingsvergunning verleend.

 

In deze fase van de gecoördineerde procedure gaat het om de volgende twee besluiten:

 

 

Ontheffing Wet natuurbescherming

 

Voor de realisatie en exploitatie van het windpark is een ontheffing ingevolge de Wet natuurbescherming nodig. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben op 22 januari 2018 besloten dat de gevraagde ontheffing kan worden verleend. De nu verleende ontheffing wijkt inhoudelijk niet af van de eerder ter inzage gelegde ontwerp-ontheffing. De ontheffing Wet natuurbescherming ligt, tezamen met de daarbij behorende stukken, waaronder de aanvraag, ter inzage.

 

Watervergunning

 

Voor de realisatie van het windpark en de daarbij horende voorzieningen is een watervergunning vereist van waterschap Rivierenland als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet. Het waterschap heeft op 17 januari 2018 besloten dat de watervergunning kan worden verleend. De nu verleende vergunning wijkt inhoudelijk niet af van de eerder ter inzage gelegde ontwerpvergunning. De watervergunning ligt, tezamen met de daarbij behorende stukken, waaronder de aanvraag, ter inzage.

 

Relatie coördinatiebesluit

 

Artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening (coördinatieprocedure) en het daarop gebaseerde besluit van de gemeenteraad van Neerijnen en Geldermalsen van 15 december 2016 en 30 maart 2017 maken het mogelijk dat diverse procedures ten behoeve van windpark Deil gelijktijdig kunnen worden doorlopen. Tevens hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland op 31 mei 2016 in het kader van de Elektriciteitswet 1998 besloten dat de gemeente Neerijnen en gemeente Geldermalsen de bevoegde instanties zijn voor windpark Deil.

 

Omdat voor de realisatie van windpark Deil meerdere besluiten nodig zijn, worden om die reden de besluiten gecoördineerd behandeld. Eerder hebben de verleende omgevingsvergunning en het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan gecoördineerd ter inzage gelegen. De ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming en de watervergunning, die nu gecoördineerd ter inzage worden gelegd, vormen de tweede tranche in de gecoördineerde procedure. Het college van burgemeester en wethouders van Neerijnen is het bevoegd gezag voor de omgevingsvergunning en coördineert de ontheffing Wet natuurbescherming en de watervergunning.

 

De coördinatieprocedure is ook van toepassing op de beroepsprocedure(s).

 

Inzagetermijn

 

De ontheffing Wet natuurbescherming en de watervergunning liggen, tezamen met de daarbij behorende stukken, met ingang van vrijdag 26 januari 2018 voor zes weken ter inzage, dus tot en met donderdag 8 maart 2018.

De ter inzage gelegde stukken kunt u op afspraak inzien op het gemeentehuis te Neerijnen (adres: Van Pallandtweg 11, 4182 CA Neerijnen), telefonisch bereikbaar via 140418.  

 

Beroep

 

Voor de beroepsmogelijkheden tegen het besluit tot verlening van de Watervergunning en ontheffing Wet natuurbescherming geldt dat gedurende de beroepstermijn de volgende personen en/of instanties beroep kunnen instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRS), Postbus 20019, 2500 EA Den Haag:

  • Belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend tegen het ontwerp van de vergunning of ontheffing;

  • Iedere belanghebbende die weliswaar geen (ontvankelijke) zienswijze heeft ingediend, maar kan aantonen dat hij of zij redelijkerwijs niet in staat was tijdig een zienswijze in te dienen.

Crisis- en herstelwet

 

Op voorliggende besluiten is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat appellanten in het beroepschrift moeten aangeven welke beroepsgronden zij aanvoeren tegen de besluiten. Na afloop van de inzagetermijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. In het beroepschrift dient ook te worden vermeld dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

 

Inwerkingtreding

 

De besluiten treden in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak is ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Naar boven