Verkeersbesluit tot plaatsing onderbord OB201p op de Aweg

Logo Groningen

7092457

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Adviezen

Conform artikel 24 BABW hebben wij advies gevraagd aan de politie eenheid noord Nederland district Groningen afdeling verkeersondersteuning over de handhaafbaarheid van maatregel en plaatsing. Het advies van de politie eenheid noord Nederland district Groningen afdeling verkeersondersteuning is als bijlage bijgevoegd.

Motivering

Gemeente Groningen is in het kader van de HOV-visie voortvarend bezig met het realiseren van Hoogwaardig Openbaar Vervoer-assen (HOV-assen). Deze HOV-assen verbinden P+R terreinen via herkenbare en hoogwaardige knooppunten met economische toplocaties en sluiten ook aan op andere regionale OV-netwerken.

Centraal staat hierbij het realiseren van kwaliteitsverbetering voor de reizigers, een verhoogde betrouwbaarheid en herkenbaarheid. Hierdoor wordt de concurrentiekracht van het Openbaar Vervoer verhoogd waardoor naar verwachting meer mensen kiezen om met het Openbaar Vervoer te reizen naar de stad. Dit is goed voor de leefbaarheid, aantrekkelijkheid en bereikbaarheid van de stad en regio.

Gemeente Groningen heeft in het kader van de HOV-visie een nieuw Hoogwaardige Openbaar Vervoer (HOV) halte gerealiseerd op Aweg/ Hoendiepskade ter hoogte van de aansluiting met Westerhaven. In het plan zijn de bestaande bushaltes op Aweg/ Hoendiepskade, Westersingel en Astraat gecombineerd in Centrumhalte West. De haltes zijn op Aweg/ Hoendiepskade gesitueerd in midden ligging waarbij het overige verkeer achterlangs Centrumhalte West rijdt. Tegelijkertijd is ook de route voor busverkeer verlegd van de Astraat, Brugstraat, Akerkhof, Munnekeholm en Gedempte Zuiderdiep naar Westerhaven, Eeldersingel, Emmasingel, Emmabrug en Stationsstraat.

Om het wijzigen van de busroute mogelijk te maken zijn diverse verkeersmaatregelen getroffen. Voor de uitvoerbaarheid van deze verkeersmaatregelen is op 30 maart 2017 een tweetal verkeersbesluiten gepubliceerd in de Staatscourant.

Als gevolg van de realisatie van de Centrumhalte West is de oorspronkelijke locatie van de bestaande gelegenheid bestemd voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen gewijzigd. De laad- en losgelegenheid ter hoogte van de Aweg huisnummer 4 tot en met 6 is opgeschoven naar de Aweg ter hoogte van huisnummer 2. Met het verschuiven blijft de hoeveelheid beschikbare ruimte om te kunnen laden en lossen gelijk. De tijden waarop de laad- en loslocatie van kracht is, zijn ongewijzigd gebleven ten opzichte van de oorspronkelijke locatie, namelijk van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 18.00 uur.

De gemeente Groningen heeft eind mei een verzoek ontvangen om op de Aweg een maatregel te treffen voor een extra laad- en losgelegenheid (of een ontheffing voor het laden en lossen op het trottoir) ter hoogte van huisnummer 12. De gemeente heeft in overleg beoordeeld dat het laden en lossen van goederen voor de gevraagde locatie niet te verenigen is met de functie van de openbare ruimte en zorg voor belemmering van toegankelijkheid, doorstroming en verkeersveiligheid. Zo blokkeert het de vrije loopruimte voor voetgangers van en naar de busperrons, gebruikt het dezelfde ruimte als het terras, vergroot het de beperkingen voor het stallen van fietsen en heeft het negatieve effecten op de doorstroming en veiligheid op de naastgelegen parallelrijbaan.

Om de mogelijkheden voor het laden en lossen van goederen in de directe omgeving te vergroten is het wenselijk om de huidige werkingssfeer van de bestaande laad- en losgelegenheid te verruimen. In overleg wordt dan ook besloten om de werkingssfeer zodanig aan te passen dat de laad- en losgelegenheid van kracht wordt verklaard van maandag tot en met zaterdag tussen 8.00 en 19.00 uur.

De bovengenoemde verkeersmaatregel strekt tot het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Besluit

Wij besluiten op grond van bovenvermelde overwegingen:

1. Gelegenheid bestemd voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen Aweg 2

a) Wijzigen werkingssfeer

a1) Door het aanpassen van de tekst op het onderbord onder het verkeersbord E7 van bijlage 1 van het RVV 1990 de werkingssfeer van de gelegenheid bestemd voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen op de Aweg ter hoogte van huisnummer 2 te verruimen van maandag tot en met zaterdag tussen 8.00 en 19.00 uur.

Situatieschets

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u daar schriftelijk bezwaar tegen maken. Hoe dit moet, kunt u lezen op groningen.nl/bezwaar-maken. Als u dit wilt, kunt u de informatie van de website ook schriftelijk ontvangen. Belt u dan met de afdeling Rechtsbescherming, telefoon 14050.

Vermeld in uw bezwaarschrift in elk geval:

uw naam, adres en telefoonnummer;de datum waarop u het bezwaar indient;het besluit waartegen u bezwaar maakt (stuur zo mogelijk een kopie van het besluit mee);waarom u het niet eens bent met het besluit;uw handtekening. Let op: het bezwaarschrift moet u indienen binnen zes weken na de dagtekening van dit besluit. Dat is de datum die u bovenaan dit besluit vindt.              Stuur uw bezwaarschrift naar:college van burgemeester en wethoudersPostbus 300269700 RM Groningen  Met vriendelijke groet,burgemeester en wethouders van Groningen,namens hen, concerndirecteur Groningen,namens deze,       E.A. Tollenaarteamleider, directie Ruimtelijk Beleid en Ontwerp

Naar boven