Gemeente Emmen – Verkeersbesluit Instellen 60 km regime Viaductstraat (gedeeltelijk) in Weerdinge (zaak 80175-2018)

Logo Emmen

Burgemeester en Wethouders van Emmen

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV1990), het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht.

Overwegende:

op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens;

het verkeersbesluit wordt bekend gemaakt in de Staatscourant (artikel 26 BABW);

de weg waar dit verkeersbesluit over gaat is in beheer bij de gemeente Emmen.

Uit het oogpunt van:

Het verzekeren van de veiligheid op de weg en het in standhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Is het gewenst om

De maximum snelheid op de Viaductstraat plaatselijk te verlagen.

Motivering:

Langs de Viaductstraat staat een rijtje met acht woningen (Viaductstraat 35 – 53). Er geldt nu ter plaatse een snelheidsregime van 80 km. Om het erf te betreden, moet de auto vaak tot stilstand worden gebracht op de rijbaan. Dit om tegemoetkomend verkeer doorgang te kunnen bieden. Achteropkomend verkeer houdt hier niet altijd rekening mee. Bewoners hebben aangegeven zich zorgen te maken over de verkeersonveiligheid.

Op de Viaductstraat zijn wegwerkzaamheden gepland. Dit geeft mogelijkheid om de verkeerssituatie te verbeteren. Het plaatselijk verlagen van de maximum snelheid naar 60 km is verantwoord omdat het om meerdere woningen gaat. Ter ondersteuning van de maatregel wordt de wegmarkering aangepast en worden er twee verkeersplateaus geplaats: een plateau voor de eerste woning en een plateau na de laatste woning van het betreffende rijtje.

Belangenafweging

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregel een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

Het is alleen nodig om ter hoogte van het rijtje woningen de maximum snelheid te verlagen. Maar de bebouwde kom van Weerdinge bevindt zich op korte afstand (ca. 300 meter). Daarom is het beter om het verlaagde snelheidsregime van 60 km door te zetten tot aan de bebouwde kom. Dit voorkomt een veelvuldige wisseling van verkeersregimes.

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de politiechef van de nationale politie van de regionale eenheid Noord-Nederland.

 

Besluiten

We verlagen de maximum snelheid op de Viaductstraat te Weerdinge van 80 naar 60 km/h. Het gaat om het gedeelte tussen de grens bebouwde kom “Weerdinge” tot en met de woning Viaductstraat 53. De maatregel wordt uitgevoerd door het plaatsen van de verkeersborden A1 60 en A2 60km

Emmen, 27 juli 2018

burgemeester en wethouders van Emmen,

namens dezen,

de teamleider van Team inrichting openbare ruimte,

V. Fennis

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u een bezwaarschrift sturen naar:

College van burgemeester en wethouders van Emmen

t.a.v. Team Inrichting Openbare Ruimte

Postbus 30.001

7800 RA EMMEN

 

Naast schriftelijk bezwaar is ook digitaal bezwaar mogelijk via www.gemeente.emmen.nl

 

Zorg ervoor dat u het bezwaarschrift verstuurt binnen zes weken na de datum van bekendmaking van dit besluit. Als u het bezwaarschrift te laat indient, kan het niet ontvankelijk worden verklaard. Dit betekent dat er niet wordt gekeken naar de inhoud van uw bezwaar.

 

Ondanks een ingediend bezwaar mag de gemeente het besluit uitvoeren. Wilt u dit voorkomen? Vraag dan om een voorlopige voorziening bij de bestuursrechter van de rechtbank Noord-Nederland in Groningen. Voor meer informatie zie www.rechtspraak.nl of bel 088 - 361 13 37.

 

Naar boven