Verkeersbesluit: Instellen van een gesloten verklaring voor vrachtverkeer op Zuideinde tussen de Achttienkavels en de Dorpsstraat, uitgezonderd bestemmingsverkeer

Logo Nieuwkoop

17.23120

gemeente Nieuwkoop

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RW 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

Artikel 18, lid 1 onder d van de WVW 1994, waarin het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag is voor het nemen van dit verkeersbesluit en dat deze bevoegdheid op grond van het mandaatbesluit van 2007 is gemandateerd aan de afdelingsmanager van het team Beheer Openbare Ruimte;

Overwegende dat:

In artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald dat het plaatsen en/of verwijderen van verkeerstekens en onderborden, waardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd moet worden vastgesteld in een verkeersbesluit.

Een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing en/of verwijdering van de verkeerstekens die worden genoemd in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

De wegen waarover in dit besluit wordt besloten, zijn in beheer bij de gemeente Nieuwkoop.

Motivering:

Zuideinde in Nieuwkoop is een smalle weg binnen de bebouwde kom waar aan een zijde van de weg wordt geparkeerd op de rijbaan. Er rijdt regelmatig vrachtverkeer op het Zuideinde in Nieuwkoop. Doorgaand vrachtverkeer volgt soms navigatiesystemen die vrachtverkeer van de N11 naar Nieuwkoop via deze weg laten rijden, omdat dit de kortste route is. Ook rijdt er tijdelijk bouwverkeer op het Zuideinde in verband met de ontwikkeling van nieuwbouwlocatie Zuidhoek.

Langs het Zuideinde staan veel niet-onderheide woningen. Bewoners ervaren door het aanwezige vrachtverkeer minder leefgenot in de vorm van:

- trillingsoverlast

- verkeersonveiligheid

- sluipverkeer. 

Om doorgaand vrachtverkeer op Zuideinde tegen te gaan, wordt er een geslotenverklaring voor vrachtverkeer ingesteld op Zuideinde in beide richtingen met uitzondering van bestemmingsverkeer.  Bestemmingsverkeer voor Zuidhoek kan nog steeds zijn of haar bestemming bereiken. Er geldt een verplichte rijroute voor het bouwverkeer.

- Voor vrachtwagens geldt de aanrijroute via de N231 naar de Achttienkavels. De provincie Zuid-Holland heeft toestemming gegeven voor bouwverkeer met bestemming Zuidhoek om vanaf de N231 af te mogen slaan richting de Achttienkavels.

- De aanrijdroute voor truck-opleggers met bestemming Zuidhoek loopt via de Kennedylaan en Zuideinde 

Vrachtverkeer met een andere herkomst of bestemming dan het Zuideinde dient gebruik te maken van een alternatieve route. Het is niet toegestaan voor dit verkeer om over het Zuideinde te rijden vanwege de geslotenverklaring voor vrachtverkeer. Op de Achttienkavels en de Zuidhoek wordt een wachtplaats gecreëerd voor bouwverkeer. Bij de wachtplaats staan borden met een telefoonnummer waarmee een verkeersbegeleider opgeroepen kan worden.De verkeersregelaars staan er van maandag tot en met vrijdag. Vrachtverkeer wordt onder begeleiding van een verkeersregelaars begeleid naar de Zuidhoek.

- De verkeersregelaars rijden voor het vrachtverkeer met bestemming Zuidhoek heen en terug naar de Achttienkavels en rijden beslist niet harder dan 15 km/per uur met onmiddellijke ingang.

- De verkeersregelaars zijn aanwezig gedurende de werktijden van de aannemers.(Alternatief voor venstertijden).

- De verkeersregelaars zijn duidelijk geïnformeerd over hun opdracht, waarom, plaats en hoe.

- Komende vanaf de Achttienkavels geldt deze rijsnelheid al vanaf de drempel +/- 170 meter vanaf de kruising met de Hogedijk.  

Met dit verkeersbesluit wordt beoogd, op basis van artikel 2 uit de Wegenverkeerswet, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvanhet voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schadehet voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden Met dit verkeersbesluit heeft het college van B&W de doelstelling om het Zuideinde te ontzien van doorgaand vrachtverkeer. Doorgaand vrachtverkeer dient gebruik te maken van de aanwezige provinciale wegen.  

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseurvan politie. De politie heeft negatief geadviseerd over het voorliggende besluit omdat de verkeersveiligheid niet is gewaarborgd met maatregel die feitelijk niet aan zijn beoogde doelstelling kan voldoen en bijna niet handhaafbaar is. Belangrijkste argument van de politie om negatief te adviseren is dat op de Ziendeweg al een geslotenverklaring is ingesteld voor voertuigen die breder zijn dan 2,2 meter middels bord model C18 uit bijlage I van het RVV 1990. Een vrachtauto is heeft gemiddeld een breedte van 2,55 meter en derhalve mag deze hier dus al helemaal niet rijden en vervalt het argument dat op de route doorgaand vrachtverkeer aanwezig is.

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

  • -

    Een gesloten verklaring voor vrachtverkeer in te stellen op Zuideinde tussen de Achttienkavels en de Dorpsstraat uitgezonderd bestemming verkeer, door het plaatsen van het bord C07 met onderbord “uitgezonderd bestemmingsverkeer” uit bijlage 1 van het RVV 1990 

  • -

    Bovengenoemde maatregel uit te voeren overeenkomstig bij dit besluit behorende situatieschets. 

  • -

    Dit verkeersbesluit in werking te laten treden een dag na dagtekening van dit besluit.

     

  •  

Nieuwkoop 24 januari 2018

Burgemeester en Wethouders

Namens deze,

S. Dijkstra

Afdelingsmanager Beheer Openbare Ruimte

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit binnen zes weken na de dag van verzending of uitreiking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet.

Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u wel de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voorwaarde is wel dat u ook bezwaar hebt gemaakt.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten;

  • 1.

    de naam en het adres van de indiener,

  • 2.

    de dagtekening,

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en

  • 4.

    de gronden van het bezwaar.

  

Het besluit ligt gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij het klantcontactcentrum, Teylersplein 1 te Nieuwveen.

Naar boven