Gemeente Enschede, verkeersbesluit, onderwerp: Verkeersmaatregelen de Reulver te Enschede.

Logo Enschede

Datum : 28 juni 2018

Ons kenmerk : V-2018-4464 1800062620

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

- Door middel van het verwijderen van verkeersbord C1 (zone begin) van bijlage 1 van het RVV 1990 inclusief onderbord OB108 de zone met geslotenverklaring op te heffen ter hoogte van de noordelijke kruising tussen de Reulver en de Kiepe en de noordelijke kruising tussen de Reulver en Buurserstraat;

- Door middel van het verwijderen van verkeersbord C1 (zone einde) van bijlage 1 van het RVV 1990 de zone-einde geslotenverklaring op te heffen ter hoogte van de noordelijke kruising tussen de Reulver en de Kiepe, de zuidelijke kruising tussen de Reulver en de Kiepe en de kruising tussen de Reulver en Buurserstraat;

- Door middel van het verwijderen van verkeersbord E1 van bijlage 1 van het RVV 1990 de parkeerverboden op te heffen tegenover perceel de Reulver 110, nabij de zuidelijke kruising tussen de Reulver en de Kiepe, naast perceel de Reulver 230B en ter hoogte van de kruising de Reulver en Buurserstraat;

- Door middel van het verwijderen van verkeersbord E1 van bijlage 1 van het RVV 1990 inclusief onderbord OB501L het parkeerverbod op te heffen ter hoogte van de kruising tussen de Buurserstraat en de Reulver;

- Door middel van het plaatsen van het verkeersbord E1-zone begin en E1-zone einde van bijlage 1 van het RVV 1990 inclusief het onderbord met de tekst ‘uitgezonderd 08.00 – 18.00h’ op de volgende locaties:

o Op de Reulver, ongeveer vijf meter van de zuidelijke kruising met de Kiepe;

o Op de Reulver ongeveer vijf meter van de noordelijke kruising met de Kiepe;

o Op de Reulver, direct na het fietspad ter hoogte van de zuidelijke kruising met de Buurserstraat

o Op de Reulver, direct na het fietspad ter hoogte van de noordelijke kruising met de Buurserstraat

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

- het voorkomen of beperken van de door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade evenals de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

De Reulver is een bedrijventerrein in het zuidelijke deel van de stad Enschede. Het bedrijventerrein draagt de naam de Reulver, evenals de straten daarbinnen. Het bedrijventerrein is eenvoudig bereikbaar vanaf de snelweg, het ligt namelijk vlakbij afrit 25 van de A35. Door deze ligging is de Reulver uitstekend bereikbaar voor vrachtauto’s en daarmee is de bevoorrading van de bedrijven op het terrein gewaarborgd. Naast diverse bedrijven staan ook een aantal woningen verspreid over het bedrijventerrein. Momenteel geldt op het bedrijventerrein van zaterdag 18.00 uur tot maandag 06.00 uur een (incomplete) geslotenverklaring met uitzondering van bestemmingsverkeer. Ook is op een aantal delen van het terrein een parkeerverbod van kracht, tussen de zuidelijke kruising tussen de Kiepe en de Reulver tot en met perceel de Reulver 110, waar de Italiaanse vereniging gehuisvest is. Ook ter hoogte van perceel de Reulver 230B, alwaar autogroep is Twente gehuisvest, is een parkeerverbod van kracht. Aan de Buurserstraat is tevens een parkeerverbod van kracht vanaf de kruising met de Reulver, nabij perceel de Reulver 230B tot en met de noordelijke kruising tussen de Reulver en Buurserstraat, nabij het tankstation.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

De afgelopen tijd zijn meldingen van overlast gedaan bij de gemeente Enschede. De overlast op het terrein wordt veroorzaakt door vrachtwagens die parkeren op de rijbaan. Gedurende de nacht en in het weekend worden vrachtwagen aanhangers losgekoppeld van de trekker en geparkeerd op het bedrijventerrein. Het gaat voornamelijk om overlast van geparkeerde koelwagens, deze genereren namelijk ook geluidsoverlast wanneer deze geparkeerd staan aangezien de koelinstallatie dan ook aanstaat. De aanhangers worden vooral geparkeerd in het gebied tussen de noordwestelijke toegang tot het terrein tot en de Reulver 67, centraal op het bedrijventerrein. De aanwezige woningen ondervinden vooral hinder van het geluid van de koelwagens, zeker aangezien deze voornamelijk in de nacht en in het weekend geparkeerd worden. De huidige maatregelen die van kracht zijn op het bedrijventerrein de Reulver bieden geen uitkomst voor dit probleem. De geslotenverklaring is praktisch gezien alleen op zondag van kracht, op dat moment zijn de aanhangers reeds geparkeerd. Dat voorkomt dus niet het parkeren van aanhangers en vrachtauto’s op de openbare weg op het bedrijventerrein en de daardoor ontstane hinder. Bovendien is de zone geslotenverklaring momenteel niet sluitend en daardoor niet handhaafbaar. De aanwezige parkeerverboden zijn locatie gebonden, deze dragen niet bij aan het voorkomen van geluidsoverlast. Bovendien is voldoende parkeergelegenheid op het bedrijventerrein aanwezig om aan de parkeervraag te voldoen.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

De huidige parkeerverboden en de geslotenverklaring worden opgeheven, in plaats daarvan wordt een parkeerverbodszone ingesteld voor het gehele bedrijventerrein de Reulver. In het gebied binnen de straten Buurserstraat, Vlierstraat, De Kiepe en Broekheurne-ring wordt de parkeerverbodszone van kracht. Met het instellen van deze parkeerverbodszone wordt het parkeren van vrachtwagens en aanhangers op de openbare weg voorkomen, het is dus niet meer toegestaan om koelwagens te parkeren in vakken die hier niet specifiek voor zijn aangewezen. De parkeerverbodszone wordt van kracht gedurende de avond/nacht, voor de periode tussen 08:00 uur en 18:00 uur wordt een uitzondering ingesteld. Hierdoor ondervinden bedrijven geen hinder van de maatregel bij laden, lossen en bezoek van klanten.

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

- door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Bebordingsplan

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

- uw naam en adres;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

- tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

- de reden waarom u het er niet mee eens bent;

- uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 28 juni 2018.

 

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

P.H.W. Westenbrink,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven