Gemeente Enschede, verkeersbesluit, onderwerp: Wijziging verkeerscirculatie Laares te Enschede.

Logo Enschede

Datum : 9 juli 2018

Ons kenmerk : V-2018-4453 1800062497

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

- Door middel van het plaatsen van verkeersborden C4 van bijlage 1 van het RVV 1990 en onderbord ‘uitgezonderd fiets’ een geldende eenrichtingsregimes aan te geven ter hoogte van zijwegen in de Begoniastraat;

- door middel van het plaatsen en verwijderen van de verkeersborden C2, C3 en C4 van bijlage 1 van het RVV 1990 en onderbord ‘uitgezonderd fiets’ het eenrichtingsregime op de Begoniastraat, tussen de Teunisbloemstraat en de Rozenstraat te wijzigen zodat verkeer van west naar oost moet rijden, met uitzondering van fietsverkeer;

- door middel van het plaatsen van de verkeersborden C2, C3 en C4 van bijlage 1 van het RVV 1990 en onderbord ‘uitgezonderd fiets’ een eenrichtingsregime op de Teunisbloemstraat, van noord naar zuid, in te stellen;

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg

- het voorkomen of beperken de door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of functie van objecten of gebieden

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

De woonwijk Laares ligt binnen de centrumsingel in het noordoosten van Enschede. De woonwijk wordt omringd door de Laaressingel, Oosterstraat en de Oldenzaalsestraat. Momenteel zijn binnen de wijk meerdere eenrichtingsregimes van kracht waarmee de doorstroming en bereikbaarheid van de wijk wordt gewaarborgd. Op alle wegen binnen de wijk geldt een snelheidsregime van 30 km/u, aangeduid door middel van zoneborden aan het begin van de wijk. In het verleden is overeengekomen dat na het gereed komen van deze ontwikkelingen gekeken zou worden naar de verkeerscirculatie binnen de woonwijk.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

De afgelopen periode zijn meldingen van bewoners bij de gemeente Enschede binnengekomen met betrekking tot de verkeerscirculatie binnen de wijk. Naar aanleiding daarvan zijn de verkeersstromen binnen de wijk inzichtelijk gemaakt. Hieruit is gebleken dat de Begoniastraat gebruikt wordt als sluiproute om de verkeerslichten op de Laaressingel en het kruispunt Oosterstraat/Oldenzaalsestraat te ontwijken. Momenteel geldt in de Begoniastraat een eenrichtingsregime waarbij verkeer, met uitzondering van fiets en bromfiets, van oost naar west rijdt. De Begoniastraat is een lange rechtstand met een beperkt aantal wegen van rechts, hierdoor ligt de gereden snelheid in de straat hoog. Aangezien de Begoniastraat een erftoegangsweg is binnen het verblijfsgebied is het niet wenselijk dat de weg gebruikt voor het verwerken van doorgaand verkeer. Om het doorgaande verkeer op de Begoniastraat te beperken zijn verschillende mogelijkheden met een delegatie van de wijk besproken. Hierna is een inloopbijeenkomst georganiseerd waar de voorgenomen wijzigingen zijn toegelicht.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Door in de Begoniastraat tussen de Teunisbloemstraat en de Rozenstraat de rijrichting om te draaien wordt de aantrekkelijkheid van de Begoniastraat als sluiproute verminderd. Bovendien draagt de maatregel bij aan het verlagen van de snelheid in de straat omdat geen sprake meer is van een lange rechtstand. De Begoniastraat wordt opgeknipt in drie delen met wisselende rijrichtingen, het deel tussen de Teunisbloemstraat en de Rozenstraat krijgt als rijrichting van west naar oost terwijl de andere twee delen als rijrichting van oost naar west krijgen. Om de Begoniastraat bereikbaar te houden voor aanwonenden wordt ook in de Teunisbloemstraat een eenrichtingsregime ingesteld. De rijrichting wordt daar van noord naar zuid, hiermee blijven het middelste (tussen Rozenstraat en Teunisbloemstraat) en het meest westelijke deel van de Begoniastraat bereikbaar. In de Begoniastraat of andere straten worden geen fysieke afsluitingen geplaatst, dat zou de bereikbaarheid door hulpdiensten namelijk beperken.

 

Deze maatregel beoogt de aantrekkelijkheid van de Begoniastraat als doorgaande route en daarmee oneigenlijk gebruik te verminderen. De wijze waarop enkele aanwonenden hun woning kunnen bereiken wijzigt hiermee echter ook. Voor aanwonenden van het deel Begoniastraat tussen de Ribbeltsweg en de Rozenstraat blijft de situatie onveranderd. Aanwonenden van het deel tussen de Rozenstraat en de Teunisbloemstraat kunnen hun woning niet meer bereiken door de straat in te rijden via de Ribbeltsweg. Zij kunnen hun woning bereiken via de Laaresstraat. Hetzelfde geldt voor aanwonenden van het meest westelijke deel, tussen de Teunisbloemweg en de Minkmaatstraat. Diezelfde aanwonenden zullen echter minder overlast ervaren van doorgaand verkeer in de straat. Hierbij weegt het algemeen belang zwaarder dan het individueel belang. De uitzondering voor fiets en bromfiets blijf van kracht in het nieuwe eenrichtingsregime.

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

- door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

- uw naam en adres;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

- tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

- de reden waarom u het er niet mee eens bent;

- uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 9 juli 2018

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

P.H.W. Westenbrink,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven