Vaststellen naamgeving project Santfort in Zandvoort

Logo Zandvoort

Het college van burgemeester en wethouders

Besluit:

1. Inleiding

De verleningsprocedure voor de omgevingsvergunningen van de te ontwikkelen woningen en bedrijfsgebouwen in het project "Santfort" in de wijk Nieuw Noord te Zandvoort vereist binnenkort het bekend zijn van nieuwe straatnamen.

Er zijn voor de adressering van de woningen en bedrijven op het voormalige RWZI-terrein in Nieuw Noord in totaal 4 nieuwe straatnamen nodig (in deze fase van het project).

Op de bijlage kaart 1(Santfort Zandvoort_naamgevingslocaties) zijn de 4 openbare ruimten aangeduid waar aan elk ervan één naamgeving wordt gegeven.

De portefeuillehouder van Zandvoort op openbare ruimte heeft aangegeven een ambtelijk advies voor een naamgevingsbesluit hiervoor te willen ontvangen.

Op basis van de namen van de andere straten in Nieuw Noord is het vernoemen van (Nobelprijs winnende) natuurkundigen een keuze die de vindbaarheid van de adressen ten goede komt. Er is een inventarisatie gemaakt van natuurkundigen die deze eer in Zandvoort nog niet ten deel is gevallen.

Op basis hiervan is de onderstaande selectie gemaakt.

  • (Albert) Einstein,

  • (Galileo) Galilei,

  • (Guztav Ludwig) Herz,

  • (Isaac) Newton.

2. Besluitpunten college

  • 1.

    Aan de openbare buitenruimten (op bijlage kaart 1aangegeven met A, B, C en D) worden de volgende namen toegekend:

    • Galileistate (A),

    • Einsteinstraat (B),

    • Herzstraat (C),

    • Newtonstraat (D).

  • 2.

    De betrokkenen (hulpdiensten, PostNL, gemeentelijke afdelingen en anderen) ontvangen zo spoedig mogelijk na besluitvorming informatie over dit besluit.

3. Beoogd resultaat

De verleningsprocedure voor de omgevingsvergunningen vanuit het project "Santfort" vereist binnenkort het bekend zijn van nieuwe straatnamen.

Er zijn voor de adressering van de woningen en bedrijven op het voormalige RWZI-terrein in Nieuw Noord in totaal 4 nieuwe straatnamen nodig (in deze fase van het project).

Bij tijdige vaststelling van de nieuwe naamgeving voor de openbare buitenruimte kan de adressering gelijktijdig met de verlening van de omgevingsvergunningen plaats vinden. Dit is vanuit de wetgeving voor de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) verplicht.

4. Argumenten

  • 1.

    Vindbare adressen

    Op basis van de namen van de andere straten in Nieuw Noord is het vernoemen van (nobelprijs winnende) natuurkundigen een keuze die de vindbaarheid van de adressen aldaar ten goede komt.

    Er is een inventarisatie gemaakt van natuurkundigen die deze eer in Zandvoort nog niet ten deel is gevallen. De selectie van de vier voorgestelde is gedaan op basis van algemene en goede bekendheid, herkenbaarheid en schrijfwijze.

    Voor het gebied waaraan twee appartementencomplexen gerealiseerd worden (op de bijlage 1 met A aangeduid), is de aanduiding “-state” (in plaats van “-straat”) geschikt omdat deze beter past bij het beoogde gebruik.

     

  • 2.

    Tijdig vaststellen naamgeving

    Dit advies wordt ad-hoc uitgebracht om deze naamgeving op tijd -voor de verlening omgevingsvergunningen in “Poort van Noord”- vast te laten stellen.

     

  • 3.

    Financiële consequenties

    Het besluit heeft geen financiële consequenties.

5. Risico’s en kanttekeningen

  • 1.

    Couleure locale Zandvoort

    De besluitvorming gericht op de naamgeving van openbare ruimte in Zandvoort is een bevoegdheid van het college van B&W van Zandvoort.

    Er is in dit advies uitgegaan van naamgeving die past bij die in de omliggende openbare ruimte, zoals deze eerder al zijn vastgesteld door het bestuur van Zandvoort.

    Voor toekomstige -reguliere- besluitvorming op het gebied van naamgeving van openbare ruimten wordt separaat een collegevoorstel opgesteld, waarin ook de specifieke inbreng vanuit Zandvoort plaats krijgt.

     

  • 2.

    Termijn

    Wanneer de termijn voor het verlenen van de omgevingsvergunningen verstrijkt voordat de besluitvorming over de naamgeving openbare ruimte plaatsvindt, kan er geen gelijktijdige adressering van de te ontwikkelen woningen en bedrijfsgebouwen afgegeven worden.

    De verleningsprocedure voor de omgevingsvergunningen van de te ontwikkelen woningen en bedrijfsgebouwen in het project "Poort van Noord “ in Zandvoort vereist binnenkort het bekend zijn van nieuwe straatnamen.

6. Uitvoering

De naamgeving moet verwerkt worden in de BAG, waarna bij het verlenen van de omgevingsvergunningen voor de te realiseren woningen en bedrijfsgebouwen deze hieraan geadresseerd kunnen worden.

De betrokkenen (hulpdiensten, PostNL, gemeentelijke afdelingen en anderen) ontvangen zo spoedig mogelijk na besluitvorming informatie over dit besluit.

7. Bijlagen

Bijlage 1: Santfort Zandvoort naamgevingslocaties

de secretaris,

de burgemeester,

Naar boven