Opheffen zebrapad Bogardeind t.h.v. hoofdentree Sint Anna Ziekenhuis

Logo Geldrop-Mierlo

Samenvatting

Dit verkeersbesluit regelt het opheffen van het zebrapad op het Bogardeind ter hoogte van de hoofdentree van het Sint Anna Ziekenhuis en is bekend gemaakt op donderdag 4 juli 2018.

Aanleiding

Het St. Anna Ziekenhuis heeft haar binnenterrein ter hoogte van de hoofdingang vorig jaar heringericht. Inmiddels zijn hier op het Bogardeind kanalisatiestrepen geplaatst, zodat de bestaande voetgangersoversteekplaats (zebrapad) kan komen te vervallen.

Huidige verkeersituatie

Ter hoogte van het St. Anna Ziekenhuis zijn op het Bogardeind een tweetal officiële voetgangersoversteekplaatsen aanwezig. Beide zebrapaden sluiten na de herinrichting van het binnenterrein van het Sint Anna Ziekenhuis niet meer goed aan op de routing naar de hoofdingang van het ziekenhuis.

Gewenste verkeersituatie

Ter hoogte van het brede voetgangersplein (voor de hoofdingang van het St. Anna) dient een nieuwe voetgangersoversteekplaats gerealiseerd te worden. Er is voor gekozen om deze voetgangersoversteekplaats, die inmiddels al is aangelegd, niet in de vorm van een zebrapad aan te leggen, maar in de vorm van kanalisatiestrepen.

Beleid

Verkeerskundig gezien is het uitgangspunt dat voetgangersoversteekplaatsen (in de vorm van zebrapaden) alleen op 30 km/h wegen worden aangelegd of locaties waar de gereden snelheid max. 30 km/u is. Op deze wegen is de snelheid van de motorvoertuigen dusdanig dat er voldoende tijd en ruimte is om tijdig te remmen, zodat de voetgangersoversteekplaats veilig kan worden overgestoken. Op wegen met een maximumsnelheid van 50 km/h, zoals het Bogardeind, is dit moeilijker haalbaar en bieden voetgangersoversteekplaatsen (zebrapaden) vaak schijnveiligheid.

Hierdoor is er nu voor gekozen om in het verlengde van de nieuwe ingang voor voetgangers via kanalisatiestrepen een oversteekplaats te maken. Hierbij heeft het autoverkeer voorrang, waarbij voetgangers zelf goed moeten kijken of zij veilig kunnen oversteken. De verkeersdruk op het Bogardeind is zodanig, dat dit voldoende veilig kan plaatsvinden.

Opheffen zebrap a d

De inrichting van de nieuwe oversteekplaats met kanalisatiestrepen betekent dat de vlakbij gelegen voetgangersoversteekplaats (in de vorm van een zebrapad) kan worden opgeheven. Dit maakt de verkeersituatie op het Bogardeind overzichtelijker en is het zowel voor voetgangers als voor het verkeer op het Bogardeind duidelijk dat er ter hoogte van de ingang naar het Sint Anna ziekenhuis één oversteekplaats beschikbaar is.

Het iets noordelijker gelegen zebrapad, ter hoogte van Bogardeind 41 blijft wel behouden, omdat redelijk dichtbij deze voetgangersoversteekplaats ook een routing is naar de ingang van het Sint Anna Ziekenhuis.

Juridisch kader

Op basis van artikel 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer kan hierover een verkeersbesluit worden genomen om de gewenste verkeersituatie te bewerkstelligen.

Relevant is verder dat voor het plaatsen van kanalisatiestrepen geen verkeersbesluit nodig is, maar dat dit wel nodig is als er een voetgangersparkeerplaats in de vorm van een zebrapad wordt verwijderd.

Afstemming politie

De genoemde wegen zijn in beheer en onderhoud van de gemeente. Er heeft afstemming plaatsgevonden met de politie, die op 20 juni 2018 hierover een positief advies heeft afgegeven.

Dit verkeersbesluit is op 28 juni 2018 genomen met het oog op het waarborgen van de overzichtelijkheid en bruikbaarheid van de weg. Op 4 juli 2018 wordt het besluit gepubliceerd in Middenstandsbelangen en de Staatscourant.

Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Opheffen zebrapad Bogardeind t.h.v. hoofdentree St. Anna ziekenhuis, d.d. 13 juni 2018’.

Motivering / Belangenafweging

Motivering wegenverkeerswet

In artikel 21 van het BABW zijn voorschriften opgenomen omtrent de motivering van verkeersbesluiten. Het verkeersbesluit moet in ieder geval weergeven welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het besluit. Indien tevens andere van die belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

Doelstelling

De maatregel is bedoeld om de overzichtelijkheid van de weg en daarmee de bruikbaarheid ervan te waarborgen. Zowel voor automobilisten en fietsers als voor voetgangers biedt de nieuwe situatie meer duidelijkheid.

Belangenafweging

Er is gekozen om het autoverkeer en fietsverkeer voorrang te geven op het Bogardeind door het zebrapad te laten vervallen. Voor de voetgangers houdt dit in dat ze beter moeten opletten voor ze het Bogardeind oversteken. Dit wordt ter plaatse aanvaardbaar geacht, gelet op de verkeersdruk op het Bogardeind. Bovendien is even verderop nog een zebrapad aanwezig.

Bebordingsplan

Het vorenstaande houdt in dat onderstaande verkeersborden geplaatst worden op de volgende locaties, conform de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘VKB2018-03 Opheffen zebrapad Bogardeind t.h.v. hoofdentree Sint Anna Ziekenhuis”:

1)Het verwijderen van het bord model L02 (tweemaal) en het zebrapad op de rijbaan en fietspaden van het Bogardeind in Geldrop ter hoogte van het pand Bogardeind 57, zodat de voetgangersoversteekplaats komt te vervallen.

Geldrop-Mierlo, 28 juni 2018

namens burgemeester en wethouders,

Gabriel van Houtert

Senior cluster Ontwerp

Rechtsbescherming

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Een ingediend bezwaarschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat uitstel nodig is, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, postbus 90.125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Naar boven