verkeersbesluit 30 km/h-zone Veenendaal-Noordwest (5)

Logo Veenendaal

2018.902655

Gemeente Veenendaal

Aanleiding

Dit verkeersbesluit wordt genomen met de volgende motiveringen als grondslag:

artikel 2 lid 1 sub a WVW 1994: het verzekeren van de veiligheid op de weg (verkeersbesluit beslispunt 1);

artikel 2 lid 1 sub b WVW 1994: het beschermen van weggebruikers en passagiers (verkeersbesluit beslispunt 1);

artikel 2 lid 1 sub c WVW 1994: het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan (verkeersbesluit beide punten);

artikel 2 lid 2 sub a WVW 1994: het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer (verkeersbesluit beslispunt 2);

artikel 2 lid 2 sub b WVW 1994: het voorkomen of beperken van door verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden (verkeersbesluit beslispunt 2). 

Aanwijzing Slagvink, Het Overslag en Zebravink als 30 km/uur-zone.

In het gemeentelijk verkeer- en vervoersplan d.d. 20 december 2012 is beschreven dat de verblijfsgebieden (woonwijken) zoveel mogelijk worden aangewezen als 30 km/uur-zone. Dit is een uitwerking van het convenant duurzaam veilig, dat in 1997 door alle gemeenten is ondertekend. Duurzaam veilig heeft als doel om het aantal en de ernst van ongevallen te verminderen, door middel van een logische opbouw van het wegennet en inrichting van de wegen waarbij het gewenste gedrag ‘als vanzelf’ ontstaat.

 

De ervaring leert dat het instellen van een 30 km/uur-zone vooral positieve gevolgen heeft:

 

1. minder ongevallen;

2. ernst van de ongevallen minder;

3. minder slijtage aan de weg;

4. lagere snelheid van het autoverkeer.

 

 

Bevoegdheid:

Op grond van het bepaalde in artikel 18 lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 juncto artikel 12 BABW worden verkeersbesluiten genomen door het college van burgemeester en wethouders. Op grond van het bepaalde in artikel 18 lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 juncto artikel 12 BABW worden verkeersbesluiten genomen door het college van burgemeester en wethouders.

 

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

 

Op grond van het bepaalde in artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is het nemen van een verkeersbesluit verplicht in de volgende gevallen:

 

 

1. De plaatsing of verwijdering van de algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

2. Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Het politierapport is in de bijlagen opgenomen.

 

 

BESLUIT

De volgende maatregelen worden genomen:

 

  • 1.

    De gemeente zal borden A01-030zb en A02-030ze van het RVV 1990 plaatsen om het begin/einde van de 30km/h zone aan te geven voor weggebruikers. De borden worden geplaatst aan het begin/einde van de Slagvink, Het Overslag en Zebravink;

  • 2.

    De gemeente zal borden G11 en G12 van het RVV 1990 plaatsen om het begin/einde van het fietspad ter hoogte van de Slagvink aan te geven voor weggebruikers.

  • 3.

    Verschillende wegenprofielen aan te passen om te voldoen aan de ontwerpeisen voor een 30km/h-zone. Hierbij gaat het om de realisatie van een aantal snelheid remmende maatregelen en het realiseren van gelijkwaardige kruispunten. 

 

 

Veenendaal, 26 juni 2018

Namens burgemeester en wethouders,

H.B.L. ter Elst

teamcoördinator Wijk- en Stadsbeheer

Mededelingen

Het verkeersbesluit ligt, inclusief tekening, vanaf de datum van deze publicatie gedurende zes weken ter inzage bij het Omgevingsloket van het gemeentehuis. Het Omgevingsloket is alleen op afspraak bereikbaar. U kunt een afspraak maken via telefoonnummer (0318) 538 538.

 

 

Bezwaarclausule

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u of een andere belanghebbende binnen zes weken na publicatiedatum van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift sturen aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 1100, 3900 BC Veenendaal.

In het bezwaarschrift vermeldt u het volgende:

- uw naam, adres, datum en ondertekening;

- een omschrijving van het besluit waar het bezwaar tegen gericht is;

- de reden waarom u bezwaar instelt.

U kunt ook digitaal het bezwaarschrift indienen via een webformulier op de gemeente-website. Dit formulier kunt u vinden via www.veenendaal.nl → bestuur en organisatie → inspraak en meedenken → bezwaar en beroep. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op deze site is tevens meer informatie te vinden.

Voorlopige voorziening

Een bezwaarschrift schort de werking van dit besluit niet op. Als u dat wilt, kan bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland een verzoek om een voorlopige voorziening ingediend worden. Hiervoor is griffierecht verschuldigd. Het adres daarvoor Postbus 16005, 3500 DA te Utrecht.

U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen en wel viahttp://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u ook beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op deze site is tevens meer informatie te vinden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over bezwaarmogelijkheden? Via de website www.rijksoverheid.nl is de brochure "Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid" te downloaden. U kunt deze ook telefonisch aanvragen op 0318-538538. 

 

 

Naar boven