Kennisgeving inspraaktermijn ontwerp-wijzigingsbesluit Natura 2000-gebied Haringvliet, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geeft kennis van het voornemen om het aanwijzingsbesluit van het Natura 2000-gebied Haringvliet van 28 april 2015 (PDN/2015-109; Stcrt. 2015, 111211) te wijzigen.

Het wijzigingsbesluit zal worden genomen op grond van artikel 2.1, zevende lid van de Wet natuurbescherming en artikel 2.1, tweede lid van deze wet.

Tegen het besluit van 28 april 2015 is beroep aangetekend, hetgeen heeft geleid tot de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 21 februari 2018 (zaaknummer 201504578/2/R2), waarbij het besluit is vernietigd voor zover de Leenheerenpolder niet is opgenomen binnen het Natura 2000-gebied Haringvliet. De Afdeling heeft in deze zaak prejudiciële vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie. Dit verklaart de lange duur van de procedure.

Als gevolg van de gedeeltelijke vernietiging van het aanwijzingsbesluit van 28 april 2015 dient een nieuw besluit te worden genomen over de begrenzing van het gebied. Dit besluit voorziet daarin. Bij het trekken van de Natura 2000-grens rond de Leenheerenpolder wordt rekening gehouden met de gewijzigde plannen voor natuurontwikkeling. Van de Leenheerenpolder wordt een kleiner oppervlak aangewezen als Natura 2000-gebied. Daarom worden aanvullend op de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak toegevoegd: de Spuigors van Staatsbosbeheer bij Polder Nieuw Schuddebeurs en een deel van het Spui. Hierdoor kan een intergetijdengebied worden ontwikkeld met de waarden waarvoor Haringvliet is aangewezen. Er worden geen nieuwe instandhoudingsdoelen toegevoegd.

Daarnaast zijn de doelstellingen van beschermde natuurmonumenten in de nota van toelichting en op de kaarten van het besluit verwijderd in verband met het inwerking treden van de Wet natuurbescherming per 1 januari 2017, en wordt een toelichting op de algemene exclaveringsformule in paragraaf 3.4 van de nota van toelichting toegevoegd.

Op de voorbereiding van het wijzigingsbesluit is afdeling 3.4 van de Wet algemeen bestuursrecht van toepassing (uniforme openbare voorbereidingsprocedure).

Hoe kunt u een zienswijze indienen op het ontwerp-wijzigingsbesluit Haringvliet?

Belanghebbenden, oftewel (rechts)personen die rechtstreeks gevolgen ondervinden van de wijzigingen, kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht een zienswijze naar voren brengen.

Omdat de beroepsprocedure ten aanzien van het aanwijzingsbesluit van 28 april 2015 al is afgerond, is het alleen zinvol om een zienswijze in te dienen ten aanzien van de bovengenoemde wijzigingen.

U kunt een zienswijze indienen bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 12 juli tot en met 23 augustus 2018.

U dient uw naam en adres te vermelden, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met dat besluit.

Bij voorkeur stuurt u uw zienswijze per e-mail naar: zienswijzenatura2000@minez.nl.

U kunt uw reactie ook per post sturen naar:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

T.a.v. afdeling Natura 2000, ovv Haringvliet

Postbus 40225

8004 DE Zwolle

Indien u mondeling wilt inspreken, wordt u vriendelijk verzocht dit uiterlijk 23 augustus 2018 te doen via het klantcontactcentrum van RVO.nl, telefoon 088 042 42 42. Overeenkomstig artikel 3:17 van de Algemene wet bestuursrecht wordt een verslag gemaakt van hetgeen mondeling naar voren is gebracht.

Iedereen die een reactie heeft ingediend, ontvangt een ontvangstbevestiging met daarin meer informatie over de vervolgprocedure. Na afloop van de inspraakprocedure worden alle reacties gebundeld. Mede op basis van de reacties neemt de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit uiteindelijk het definitieve wijzigingsbesluit Haringvliet. Beroep tegen een definitief besluit is in beginsel alleen mogelijk door een belanghebbende die een zienswijze heeft ingediend.

Waar en hoe kunt u het besluit inzien?

Tijdens de periode van terinzagelegging van 12 juli tot en met 23 augustus 2018 kunt u het ontwerp-wijzigingsbesluit digitaal raadplegen via de website www.rijksoverheid.nl/natura2000. Daarnaast kunt u de papieren versie inzien op de vestiging van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC in Den Haag. Houd u daarbij rekening met de reguliere openingstijden.

Nadere informatie

Meer informatie over Natura 2000 en gerelateerde onderwerpen vindt u op de website www.rijksoverheid.nl/natura2000. Voor vragen over Natura 2000 of het opvragen van (achtergrond)documenten kunt u op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur contact opnemen met het klantcontactcentrum van RVO.nl, telefoon 088 042 42 42 (lokaal tarief).

Naar boven