Verkeersbesluit geslotenverklaring voor vrachtverkeer voor een gedeelte van de Klokbekerweg tussen De Wimpel en het winkelcentrum De Vrijheid te Elburg

Logo Elburg

Inleiding

Met enige regelmaat krijgen wij klachten over vrachtverkeer op het smalle gedeelte van de Klokbekerweg tussen de Hellenbeekstraat en winkelcentrum De Vrijheid te Elburg. Het vrachtverkeer dat het winkelcentrum moet bevoorraden, maakt veelal gebruik van dit weggedeelte omdat de route via de Klokbekerweg-Vletstraat korter is dan via de Oostelijke Rondweg. Ook voor het vrachtverkeer van Flevoland/Doornspijk naar industrieterrein Kruismaten v.v. is de route Klokbekerweg-Vletstraat korter/sneller dan via de Oostelijke Rondweg. Wanneer personenauto’s en vrachtauto’s elkaar passeren en er ook nog fietsers op de rijbaan aanwezig zijn (wat hier veelvuldig het geval is) dan leidt dat tot gevaarlijke situaties. Het instellen van een vrachtwageninrijverbod op het gehele wegvak tussen de Hellenbeekstraat en het winkelcentrum is onwenselijk omdat hiermee ook de afvalinzameling en de pakketbezorging bij de aanliggende woningen zou worden bemoeilijkt. Wij willen daarom een geslotenverklaring voor vrachtwagens instellen voor het gedeelte van de Klokbekerweg tussen de De Wimpel en het winkelcentrum De Vrijheid.

Tevens willen wij dit weggedeelte verbreden. De huidige smalle wegbreedte is niet meer nodig voor een kortere oversteeklengte in de route naar OBS “De Vrijheid”, omdat deze school inmiddels gefuseerd en verhuisd is. Wel krijgen wij juist over dit wegvak regelmatig meldingen over zich door de beperkte breedte onveilig voelende fietsers.

Met deze te nemen maatregel wordt artikel 2, lid 1a (het verzekeren van de veiligheid op de weg) en lid 1b (het beschermen van de weggebruikers en passagiers) en lid 2a (het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu) van de Wegenverkeerswet 1994 gewaarborgd.

Het genoemde weggedeelte ligt binnen de bebouwde kom, is eigendom van en in beheer bij de Gemeente Elburg. Zij is op grond van artikel 18, lid 1d bevoegd tot het nemen van dit verkeersbesluit.

Advies en inspraak

Het ontwerpbesluit is in het kader van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer voorgelegd aan de politie. De gemandateerde verkeersadviseur T.J.M. Scheffer, van de politie Oost Nederland, Noord en Oost Gelderland Noord West Veluwe en Apeldoorn heeft op 16 april 2018 laten weten met het ontwerpbesluit in te kunnen stemmen.

Het ontwerpbesluit heeft van 2 mei t/m 12 juni 2018 voor een ieder ter inzage gelegen. In dezelfde periode zijn belanghebbenden in de gelegenheid gesteld hierover zienswijzen in te dienen. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.

Besluit

Op grond van het voorgaande besluit het college van burgemeester en wethouders de gemeente Elburg:

 

1a een geslotenverklaring voor vrachtauto’s in te gaan stellen op het gedeelte Klokbekerweg tussen De Wimpel en winkelcentrum De Vrijheid;

1b dit kenbaar te maken door het plaatsen van borden C7 (gesloten voor vrachtauto’s) van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV) aan beide zijden van de Klokbekerweg tussen De Wimpel en winkelcentrum De Vrijheid.

1c op de Klokbekerweg nabij de Hellenbeekstraat een vooraankondiging van deze geslotenverklaring te plaatsen in de vorm van bord C7, met op een onderbord de tekst “na 100 m";

1d een vooraanduidingsbord te plaatsen op de Vletstraat nabij de Oostelijke Rondweg in de vorm van bord C7, met op een onderbord de tekst “na 500 m”;

 

2a het gedeelte van de Klokbekerweg tussen het winkelcentrum en De Wimpel te verbreden tot haar oorspronkelijke breedte;

2b het bord J19 (rijbaanversmalling rechts) van bijlage 1 RVV 1990 te verwijderen.

  

Dit besluit is genomen in overeenstemming met artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, met artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 1 april 2008 en het mandaatbesluit van het college van burgemeester en wethouders van 6 februari 2018.

   

Elburg, 21 juni 2018

Namens het college van burgemeester en wethouders,

 

 

J.J. Ruster

Beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer

 

 

Dit besluit treedt in werking één dag na bekendmaking in de Staatscourant.

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van dit besluit in de Staatscourant beroep instellen bij de Rechtbank Gelderland, afdeling Bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM te Arnhem.

In dit beroepschrift moet vermeld staan:

uw naam en adres, de datum waarop het beroepschrift is geschreven, een omschrijving van het gemeentelijke besluit waartegen u in beroep gaat, de reden waarom u in beroep gaat en uw handtekening.

Door het indienen van het beroepschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een beroepschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening vragen bij de Rechtbank Gelderland, afdeling bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM te Arnhem. Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.

 

 

Naar boven