Verkeersbesluiten tot het instellen van een verbod fietsen en bromfietsen te plaatsen buiten de daarvoor bestemde voorzieningen in het gebied dat bekend staat als de Rode Loper, globaal bestaand uit het gebied in en rond de Ferdinand Bolstraat vanaf de Stadhouderskade tot en met het Cornelis Troostplein te Amsterdam-Zuid.

Logo Amsterdam

Kenmerk: Z-18-66138

 

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

gelet op:

de Wegenverkeerswet 1994 (Wvw 1994);

het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW);

de Algemene wet bestuursrecht (Awb);

onderdeel l.1 uit het bij de Verordening op het lokaal bestuur behorende bevoegdhedenregister van het dagelijks bestuur alsmede onderdeel l.1 van het algemeen mandaatbesluit stadsdeel Zuid;

 

overwegende:

 

dat dat de Rode Loper bestaat uit de doorgaande straten gelegen tussen Centraal Station en Cornelis Troostplein: Damrak, Dam, Rokin, Muntplein, Vijzelstraat, Vijzelgracht (stadsdeel Centrum) en de Ferdinand Bolstraat (stadsdeel Zuid)

dat dit gebied in samenhang met de aanleg van de Noord-Zuidlijn een metamorfose heeft ondergaan met een hoge ambitie voor de kwaliteit van de openbare ruimte.

dat Rode Loper mede is ingericht om door grote hoeveelheden voetgangers comfortabel en veilig gebruikt te worden.

dat buiten vakken, rekken, nietjes en inpandige stallingen geparkeerde fietsen en bromfietsen dit gebruik ernstig kunnen hinderen.

dat in het gehele gebied (brom-)fietsparkeervoorzieningen zijn gerealiseerd en dat in de definitieve situatie op maaiveld en in stallingen zoveel voorzieningen aanwezig zijn, dat er in beginsel voldoende capaciteit beschikbaar is om aan de verwachte vraag tegemoet te komen.

dat het Rode Loper gebied in de stadsdelen Centrum en Zuid op basis van APV artikel 4.27 is aangewezen als gebied waar het verboden is fietsen en bromfietsen buiten de daarvoor bestemde voorzieningen te stallen.

dat dit verbod gehandhaafd kan worden door het toepassen van bestuursdwang, waarbij foutgeparkeerde fietsen en bromfietsen na een waarschuwing en het in acht nemen van een begunstigingstermijn verwijderd kunnen worden.

dat het door het ontbreken van de benodigde middelen zoals ruimte, materieel en mankracht praktisch niet mogelijk is deze bestuursdwang toe te passen bij foutgeparkeerde bromfietsen.

dat bromfietsen een kenteken hebben, wat het mogelijk maakt bij (parkeer-)overtredingen sancties op kenteken op te leggen.

dat dit alleen mogelijk is als een (parkeer-)verbod wordt overtreden.

dat het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV) het mogelijk maakt een dergelijk verbod in te stellen door het plaatsen van verkeersborden conform model E03 zone/E03 zone einde bord van Bijlage 1 van het RVV.

dat deze zone dezelfde begrenzing kent als de op basis van artikel 4.27 APV het aangewezen gebied op de Rode Loper in stadsdeel Zuid waar het verboden is om buiten de daarvoor bestemde voorzieningen te parkeren.

dat krachtens artikel 2.1 Wegenverkeerswet 1994 deze maatregel genomen wordt:

om de veiligheid op de diverse wegen te verzekeren;

ter bescherming van de weggebruikers en de passagiers;

om de vrijheid van het verkeer zoveel mogelijk te waarborgen;

ter voorkoming of beperking van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

dat overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer, overleg is gepleegd met de gemandateerde van de politie, regionale eenheid Amsterdam, waarbij over dit voorstel positief is geadviseerd;

dat het desbetreffende weggedeelte gelegen is binnen de grenzen van het stadsdeel Zuid, en het geen grootstedelijk project of een stedelijke taak of stedelijk belang betreft;

 

 

 

 

BESLUIT:

 

Door het plaatsen van verkeersborden conform model E3 zone/E3 zone einde van Bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 ”Verbod en einde verbod fietsen en bromfietsen te plaatsen buiten de daarvoor bestemde voorzieningen” te plaatsen op de volgende locatie:

Alle toegangswegen die bereikbaar zijn met de fiets en bromfiets van en naar het

gebied in en rond de Ferdinand Bolstraat tussen de Stadhouderskade tot en met het

Cornelis Troostplein.

 

De onder punt 1. bedoelde borden te plaatsen op alle toegangswegen waarover fietsen en bromfietsen de E3 zone rijdend binnen mogen komen volgens het als bijlage bij dit besluit opgenomen bordenplan.

 

 

 

 

 

Bezwaar

 

Een belanghebbende bij dit besluit kan op grond van artikel 20 van de Wegenverkeerswet 1994 beroep instellen. Ingevolge artikel 7.1 van de Algemene wet bestuursrecht, dient men alvorens beroep in te stellen, tegen het besluit bezwaar te maken.

Stuur dit uiterlijk zes weken na de publicatie van het besluit in de Staatscourant naar:

Het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuid

t.a.v. het Juridisch Bureau

Postbus 202

1000 AE Amsterdam

 

Vermeld in uw bezwaarschrift:

- uw naam, adres en telefoonnummer

- een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (stuur

een kopie mee of noem het kenmerk van het besluit)

- de redenen van uw bezwaar

- de datum en handtekening

Dient iemand anders namens u een bezwaarschrift in? Stuur dan een volmacht mee.

 

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van dit besluit niet. Het besluit blijft dus gelden.

Is dit voor u nadelig en kunt u de afloop van de bezwaarprocedure niet afwachten? Dan kunt u, als u een bezwaarschrift hebt ingediend, om een voorlopige voorziening vragen bij:

De Voorzieningenrechter van de Rechtbank te Amsterdam,

Sector Bestuursrecht

Postbus 75850

1070 AW Amsterdam

Voor het indienen van dit verzoekschrift is griffiegeld verschuldigd.

 

 

 

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

namens hen het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuid

namens deze,

Dhr. A.J. Klop

Manager afdeling Schoon & Heel

Naar boven