Verkeersbesluit instellen geslotenverklaring Waardsedijk in combinatie met de aanleg van een Bussluis .

Logo Woerden

Nummer: 18i.02204

Burgermeester en wethouders van Woerden,

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

Artikel 18, lid 1 onder d van de WVW 1994, waarin het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag is voor het nemen van dit verkeersbesluit en dat deze bevoegdheid op grond van het mandaatbesluit van 1 september 2013 is gemandateerd aan de verkeerskundig beleidsadviseur van het team Realisatie en Beheer;

Overwegende dat:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens.

Op grond van artikel 15, tweede lid, van de WVW 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor:

  • maatregelen op of aan de weg die leiden tot wijziging van de inrichting van de weg;

  • maatregelen op of aan de weg die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Op grond van artikel 14 van het BABW wordt de plaatsing van onderborden, zoals bedoeld in artikel 8, lid 2 en 3 van het BABW, in het betrokken verkeerbesluit tot uitdrukking gebracht.

Uit het oogpunt van:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg;

I s het gewenst om:

  • Op de Waardsedijk (ten westen van het kruispunt bij de Kynologenclub, Nr 55) een geslotenverklaring voor alle voertuigen in te stellen, uitgezonderd landbouwvoertuigen, vrachtwagens en (brom)fietsers.

  • De geslotenverklaring te ondersteunen door een fysieke afsluiting (zoals op de bij dit besluit horende tekening) in de vorm van:

    • een bussluis in het midden van de rijbaan van de Waardsedijk, die alleen te passeren is door de bovengenoemde uitzonderingscategorieën,

    • en een verzinkbare paal in de berm van de Waardsedijk, die de toegang voor nood- en hulpdiensten mogelijk maakt.

Motivering

De gemeente Woerden neemt maatregelen om te voorkomen dat de Waardsedijk na opening van de Zuidelijke Randweg een aantrekkelijke route wordt voor sluipverkeer. De Waardsedijk kenmerkt zich door een smal profiel waar erven van bewoners direct aan grenzen. Zodoende is de weg niet geschikt voor doorgaand verkeer.

Een geslotenverklaring voor alle voertuigen (uitgezonderd landbouwvoertuigen, vrachtwagens en (brom)fietsers) in combinatie met een fysieke afsluiting (in de vorm van een bussluis) moet ervoor zorgen dat autoverkeer niet de oprit naar de randweg bij het bedrijf Van Ooijen gebruikt om zo een kortere route over de Waardsedijk te nemen richting de wijk Molenvliet of andersom. De bussluis is zodanig geconstrueerd dat deze niet te passeren is door personenauto’s, maar wel door landbouwverkeer en vrachtwagens. (Brom)fietsers kunnen de bussluis aan weerszijden passeren. Om de doorgang van hulpdiensten te garanderen wordt in de berm van de Waardsedijk, ter hoogte van de bussluis, een verzinkbare paal geplaatst.

Belangenafweging

De Waardsedijk is een belangrijke fietsroute, ook voor scholieren. Extra gemotoriseerd verkeer kan, gecombineerd met het smalle wegprofiel, resulteren in onveilige situaties. Daarnaast brengt extra doorgaand verkeer veel overlast met zich mee voor omwonenden. In het traject ter voorbereiding van dit besluit is met vele belanghebbenden en omwonenden gesproken over de verkeersituatie. De belangen zijn gehoord en tegen elkaar afgewogen om tot dit besluit te komen.

Zwaarwegende belangen in deze afweging waren de fietsveiligheid, de overlast aan omwonenden, de bereikbaarheid van landbouwondernemers en de bereikbaarheid van hulpdiensten. De keuze voor een bussluis met een passeermogelijkheid voor hulpdiensten komt zo veel mogelijk aan deze belangen tegemoet.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie. Het advies over dit besluit is positief.

B E S L U I T E N :

  • 1.

    het instellen van een geslotenverklaring voor alle voertuigen op de Waardsedijk door het plaatsen van de borden model C1 van Bijlage 1 van het RVV 1990;

  • 2.

    de geslotenverklaring niet van toepassing te verklaren voor landbouwverkeer, vrachtverkeer en (brom)fietsers door bij de borden model C1 een onderbord te plaatsen waarop de genoemde uitzonderingscategorieën zijn aangeduid;

  • 3.

    het aanbrengen van een bussluis in de rijbaan van de Waardsedijk die alleen te passeren is door landbouwverkeer, vrachtverkeer en (brom)fietsers;

  • 4.

    het instellen van (brom)fietspad op de Waardsedijk ter hoogte van de bussluis, door het plaatsen van de borden model G12A en G12B van het RVV 1990.

  • 5.

    het aanbrengen van een verzinkbare paal in de berm van de Waardsedijk, zodat een doorgang voor de hulpdiensten mogelijk is;

  • 6.

    de in dit besluit genoemde verkeerstekens en fysieke maatregelen te plaatsen zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening.

Woerden, 30 mei 2018

Namens burgemeester en wethouders van Woerden,

M.Bouwman

Beleidsadviseur Verkeer

Team Realisatie en beheer

Tegen dit besluit kan iedere belanghebbende op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de dag van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 45, 3440 AA te Woerden. Tevens kan de indiener van een bezwaarschrift gedurende dezelfde termijn de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland, Afdeling Bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht verzoeken om een voorlopige voorziening.

Naar boven