N225; verkeersbesluit tijdelijk instellen van éénrichtingsverkeer en snelheidsbeperking in de gemeente Wageningen

Logo Gelderland

VERKEERSBESLUIT ZAAK NUMMER 201 8 - 005568 , D.D. 31 MEI 201 8

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen een verkeersbesluit voor het tijdelijk instellen van éénrichtingsverkeer en een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur ten behoeve van het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden op een deel van de N225 (Lawickse Allee) vanaf maandag 17 september voor de duur van maximaal zes weken.

Aanleiding

De provinciale weg N225 vormt de verbinding tussen de provinciegrens met Utrecht en Arnhem.

Om onderhoud en reparaties aan de weg snel en veilig uit te kunnen voeren is de weg verdeeld in verschillende wegvakken. De N225 (Lawickse Allee) vanaf de provinciegrens met Utrecht (kilometer 50,00) en de bebouwde komgrens van Wageningen (kilometer 51,96) is nu aan de beurt voor groot onderhoud.

In verband met deze groot onderhoudswerkzaamheden wordt éénrichtingsverkeer ingesteld als ook een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur vanaf maandag 17 september voor de duur van maximaal zes weken. Gedurende die periode is de N225 (Lawickse Allee) alleen toegankelijk in de richting van Wageningen. In de tegenovergestelde richting is de weg vanaf de aansluiting met de Marijkeweg/Troelstraweg tot de aansluiting Zijdvang/Wageningse Afweg (provinciegrens Utrecht) afgesloten.

Om gedurende de werkzaamheden de veiligheid en bereikbaarheid voor weggebruikers en wegwerkers te garanderen worden diverse maatregelen getroffen. Zo worden tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden omleidingsroutes aangegeven.

Voor het instellen van de tijdelijke verkeersmaatregelen is een verkeersbesluit noodzakelijk. Als wegbeheerder van de N225 is de provincie Gelderland verplicht dit verkeersbesluit te nemen.

Juridisch Kader

Wettelijke grondslag:

Dit besluit is genomen conform:

  • -

    artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;

  • -

    artikel 15, Wegenverkeerswet 1994;

  • -

    artikel 18, lid 1, onder b, Wegenverkeerswet 1994;

  • -

    artikel 12 en 37 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

  • -

    het Algemeen Reglement Mandaat provincie Gelderland.

Procedure totstandkoming

De maatregelen zijn besproken met de gemeente Wageningen, de korpschef van de Politie Eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Midden en vervoersmaatschappijen Arriva en Keolis Nederland.

Beleidskader

In de omgevingsvisie is opgenomen dat personen zich vlot en veilig kunnen bewegen. Hierbij wordt bij knelpunten op het gebied van wegen gekeken naar het voorkomen en benutten alvorens er nieuwe infrastructuur wordt aangelegd. Dit sluit aan op de Gelderse ladder voor duurzaam ruimtegebruik. De provincie is daarbij verantwoordelijk voor het op peil houden van en verbeteren van de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden in provinciaal beheer. Om veilig te kunnen bewegen over de weg wordt dit volgens Duurzaam Veilig gedachte nader uitgewerkt. De essentie van het Duurzaam Veilig beleid is het voorkomen van verkeersonveiligheid. Volgens de Duurzaam Veilig-gedachte wordt een weg afgestemd en zichtbaar ingericht op het dagelijkse en gewenste gebruik van de weg, waarbij deze zorgvuldig wordt ingepast in de omgeving.

Grondbeginselen voor een Duurzaam Veilig wegennet zijn:

  • -

    het voorkomen van onbedoeld gebruik van de weg;

  • -

    het voorkomen van grote snelheids- en richtingsverschillen;

  • -

    het voorkomen van onzeker gedrag bij de gebruikers van de weg.

Hiervoor dient het wegbeeld eenduidig en uniform te zijn. Dit kan slechts bereikt worden door te streven naar een beperkt aantal functies. Bij het toekennen van functies aan wegen wordt (conform het landelijk beleid) een driedeling onderkend, namelijk stromen (stroomweg), ontsluiten (gebiedsontsluitingsweg) en toegang bieden (erftoegangsweg).

De N225 heeft de functie van gebiedsontsluitingsweg. Een gebiedsontsluitingsweg voorziet in zowel het doorstromen als het uitwisselen van verkeer, maar dit wordt naar plaats gescheiden. Op de wegvakken staat doorstroming van het verkeer centraal, uitwisseling van verkeer vindt plaats op de kruispunten. Afhankelijk van het gebied dat ontsloten moet worden is meer of minder uitwisseling nodig.

Belangenafweging

Voor het uitvoeren van groot onderhoudswerkzaamheden op de N225 (Lawickse Allee) tussen de provinciegrens Utrecht en de bebouwde komgrens van Wageningen wordt het wegvak in westelijke richting vanaf de aansluiting Marijkeweg-Troelstraweg tot de Zijdvang-Wageningse Afweg (provinciegrens Utrecht) tijdelijk afgesloten vanaf maandag 17 september voor de duur van maximaal 6 weken of zoveel langer als nodig of korter dan gepland .

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden geldt op het wegvak dat toegankelijk blijft voor verkeer in oostelijke richting een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

Bij het instellen van éénrichtingsverkeer is communicatie met de omgeving belangrijk (politie, bedrijven, bewoners, hulpdiensten, vervoersmaatschappijen). Op dit moment is er al overleg gevoerd met de verschillende belanghebbenden.

Een belangrijk doel van de maatregelen is om tijdens de werkzaamheden de omliggende voorzieningen en bestemmingen zo goed mogelijk en veilig bereikbaar te houden. Naast de bereikbaarheid van omliggende bedrijven en andere lokale bestemmingen met diverse vervoerwijzen, is ook de bereikbaarheid van het wegvak waar de werkzaamheden worden uitgevoerd voor werkverkeer van belang. Ook voor de veiligheid voor de werknemers in het werkvak zijn de verkeersmaatregelen noodzakelijk.

Bereikbaarheid

De N225 blijft in oostelijke richting toegankelijk voor verkeer. In de tegenovergestelde richting worden omleidingsroutes ingesteld voor lokaal- en doorgaand verkeer. Voor lokaal (bestemmings-)verkeer en aanwonenden is er een omleidingsroute via de Marijkeweg, Haarweg en de Zijdvang ingesteld. Om te voorkomen dat deze route door al het verkeer gebruikt gaat worden, worden verkeersregelaars ingezet. De omleidingsroutes binnen Wageningen zijn met de gemeente Wageningen afgestemd.

Het doorgaande verkeer van oost naar west wordt omgeleid via de N781 en de A12. Verkeer vanaf de A50 wordt door middel van signaleringsborden omgeleid via de A12.

Openbaar vervoer

Gedurende de werkzaamheden kunnen Arriva (de streeklijnen 44 en 45: Tiel - Wageningen) en Keolis (streeklijn 50: Utrecht - Wageningen) gebruik blijven maken van de N225 in de richting Wageningen. In de tegenovergestelde richting worden de bussen omgeleid via de Marijkeweg, Haarweg en Zijdvang.

Hulpdiensten

De hulpdiensten zijn apart geïnformeerd over de bereikbaarheid gedurende de periode van werkzaamheden en het tijdelijk éénrichtingsverkeer.

Besluit

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen voor de hoofdrijbaan van provinciale weg N225 (Lawickse Allee) in de gemeente Wageningen het volgende verkeersbesluit voor de periode van zes weken vanaf maandagochtend 17 september 2018 of zoveel langer als nodig of korter dan gepland:

 

  • I.

    door het plaatsen van verkeersborden model C2, C3 en C4 van het RVV 1990  een éénrichtingsweg in te stellen, waarbij de geslotenverklaring geldt voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee gaande in westelijke richting voor de volgende wegvakken:

  • het wegvak van de N225 tussen het kruispunt met de Zijdvang/Wageningse Afweg en het kruispunt (rotonde) Nude/Nudepark

  • het wegvak tussen het kruispunt Nude/Nudepark met de Marijkweg/Troelstraweg 

  • II.

    door het plaatsen van borden model A1-50 van het RVV 1990, vanaf het kruispunt met de Zijdvang/Wageningse Afweg (provinciegrens) tot aan de westelijke grens van de bebouwde kom Wageningen een maximumsnelheid in te stellen van 50 kilometer per uur.  

     

    Ter inzage

     

    De tekst van het verkeersbesluit is vanaf 13 juni 2018 te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl -> verkeer en vervoer -> overzicht provinciale wegen -> N225: Wageningen-provinciegrens).

    De tekst van het verkeersbesluit is ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl->Zoek in). U kunt bovengenoemd zaaknummer dan als zoekopdracht ingeven.

    Tevens ligt een kopie van het verkeersbesluit van 13 juni tot en met 25 juli 2018 ter inzage in de bibliotheek van de provincie Gelderland, Huis der Provincie, Markt 11, Arnhem en in het stadhuis van de gemeente Wageningen, Markt 22, Wageningen.

     

    Instellen bezwaar

     

    Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gezonden aan Gedeputeerde Staten, secretariaat Commissie van Advies voor Bezwaarschriften en Klachten, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem. Op de envelop en brief dient duidelijk “bezwaarschrift N225; tijdelijk éénrichtingsverkeer, zaaknummer 2018-005568” te worden vermeld.

     

    Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en bevat ten minste:

    - de naam en het adres van de indiener;

    - de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

    - een kopie of omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

    - de gronden van het bezwaar.

     

Diegene die een bezwaarschrift heeft ingediend, kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Voor individuele burgers (niet voor advocaten en ook niet voor gemachtigden namens een bedrijf of een organisatie) bestaat de mogelijkheid dat verzoek digitaal in te dienen. Meer informatie kunt u vinden op www.rechtspraak.nl. Voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Gelderland, telefoonnummer (026) 359 20 00 of op www.rechtspraak.nl.

  

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland,

Naar boven