Publicatie AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, productdossier BOB „Lough Neagh Pollan”

Gelet op artikel 2 van het Instellingsbesluit Adviescommissie geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten maakt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de volgende publicatie(s) in Publicatieblad C 431 van 15 december 2017 van de Europese Unie bekend.

Iedere natuurlijke of rechtspersoon die kan aantonen een rechtmatig belang te hebben in verband met door de Europese Commissie voorgenomen registratie(s) van bijgaand productdossier(s), kan tot uiterlijk 15 februari 2018 zijn bedenkingen daartegen kenbaar maken door middel van toezending van een gemotiveerde verklaring aan Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, secretariaat AGOS, Postbus 93119, 2509 AC Den Haag

Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

(2017/C 431/07)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees parlement en de Raad(1) bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.

ENIG DOCUMENT

„Lough Neagh Pollan”

EU-nr.: PDO-GB-2159 – 28.7.2016

BOB (X) BGA ()

1. Naam/Namen

„Lough Neagh Pollan”

2. Lidstaat of derde land

Verenigd Koninkrijk

3. Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel
3.1. Productcategorie

Categorie 1.7. Verse vis en schaal-, schelp- en weekdieren en producten op basis van verse vis en schaal-, schelp- en weekdieren

3.2. Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

Lough Neagh Pollan is de naam die wordt gegeven aan de meervis van de soort Coregonus pollan die behoort tot de zalmachtigen en in het wild wordt gevangen. De Lough Neagh Pollan wordt uit genetisch oogpunt als uniek beschouwd voor het meer Lough Neagh. De vis kan bijgevolg enkel worden gevangen in het afgebakende geografische gebied van Lough Neagh.

De Lough Neagh Pollan is lichtzilver van kleur, met een donkere rug en lichtgekleurde vinnen. De vis is fysiek te onderscheiden van andere coregonidae van de Britse eilanden door:

  • een eindstandige bek,

  • 41-48 kieuwzeven,

  • 74-92 schubben op de zijlijn.

De voor de verkoop vereiste lengte van de Lough Neagh Pollan is minstens 205 mm. Vissen van deze omvang zijn gemiddeld 3 à 4 jaar en wegen tussen 76 en 210 gram. De Lough Neagh Pollan wordt geheel ontdaan van ingewanden of in filets verkocht, zowel vers als diepgevroren.

Rauwe Lough Neagh Pollan heeft een mild, delicaat visaroma. Het visvlees heeft een glanzende, bleekwitte kleur met een lichte roze tint, en na verwijdering van de schubben een glanzend zilveren kleur.

Het vlees is na bereiding wit en glanzend. Het aroma en de smaak zijn delicaat, met een aards karakter en een milde vissmaak. De matig zachte textuur wordt, voor een vis van deze afmetingen, vaak beschouwd als vrij vlezig.

3.3. Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

3.4. Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

De Lough Neagh Pollan moet worden gevangen en verwerkt in het afgebakende geografische gebied met traditionele sleep- en kieuwnetten (plaatselijk „trammel netting” genoemd). De vis wordt ofwel geheel ontdaan van ingewanden, ofwel in filets gesneden, afhankelijk van de wensen van de afnemer.

Lough Neagh Pollan geheel ontdaan van ingewanden
  • De Lough Neagh Pollan geheel ontdoen van ingewanden omvat het ontschubben, het verwijderen van de ingewanden en het schoonmaken.

Lough Neagh Pollan in filets
  • Voor het fileren bestaat geen vaste procedure. Fileren kan met de hand gebeuren, of op grotere schaal met behulp van industriële apparatuur.

3.5. Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

3.6. Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

4. Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

Het geografische gebied bestaat uit Lough Neagh in Noord-Ierland (breedtegraad 54,6302, lengtegraad 6,4380) en omvat het gebied in een straal van 2 mijl (3 km) vanaf de oever van het meer, waarbinnen het hele verwerkingsproces van de Lough Neagh Pollan plaatsvindt.

5. Verband met het geografische gebied

Pollan is onder de Europese gewervelden de enige die uitsluitend te vinden is in Ierland, waar zijn gehele verspreidingsgebied beperkt is tot deze vijf meren:

  • Lough Allen

  • Lough Ree

  • Lough Derg

  • Lough Erne (Lower)

  • Lough Neagh

Lough Neagh is met een oppervlakte van 392 km2 en een gemiddelde diepte van 8,9 m het grootste meer van de Britse eilanden en een van de grootste meren van Noordwest-Europa. Het meer wordt gevoed door acht aanvoerende rivieren en mondt uit in de zee via de Lower River Bann, die van zijn noordelijke oever vertrekt. De Lough Neagh Pollan leeft uitsluitend in meren en is niet aan te treffen in de omliggende zijrivieren.

De omgeving waarin de vis leeft, oefent een invloed uit op zijn kwaliteitskenmerken, die op hun beurt de ontwikkeling van de traditionele sleep- en kieuwnetten (plaatselijk „trammel netting” genoemd) waarmee de vis wordt gevangen, hebben bevorderd.

De kenmerken van de Lough Neagh Pollan zijn het resultaat van een genetische divergentie van zijn nauwste levende verwant, de Arctische houting, omstreeks 200.000 jaar geleden en van zijn overleving en daaropvolgende insluiting in een beperkt geografisch gebied. Naarmate de temperatuur en het zoutgehalte van het zeewater toenamen, staakte de pollan zijn migratiegedrag en werd hij teruggedrongen tot zoetwaterhabitats zoals dat van Lough Neagh. In tegenstelling tot andere coregonidae, die in poolklimaten voorkomen, is de pollan geëvolueerd om te kunnen overleven in een gematigd klimaat. Uit DNA-analyse blijkt dat de pollan het meer Lough Neagh heeft gekoloniseerd na de Saale-ijstijd circa 200.000 jaar geleden, terwijl andere Ierse vispopulaties er zich vestigden tijdens het Weichsel-ijstijd circa 40.000 jaar geleden (pers. comm. Ensing). Pollan is de enige Europese gewervelde die uitsluitend in Ierland leeft, en de populatie in Lough Neagh is de enige levensvatbare en commercieel exploiteerbare pollanpopulatie ter wereld.

Een genetische studie van de bestanden van de Ierse pollan (Coregonus pollan) in de meren Ree, Allen, Neagh en Erne met behulp van een reeks van tien microsatellietmarkers wijst op een relatief grote genetische differentiatie voor die markers tussen de belangrijkste genetische clusters Lough Neagh, Lough Erne en Lough Allen/Ree. Dergelijke resultaten tonen aan dat de Lough Neagh Pollan genetisch verschilt van andere pollanpopulaties.

Door de talrijke rivieren die uitmonden in Lough Neagh wordt veel sediment afgezet in het meer. Dat sediment is zeer donker en is samengesteld uit slib en klei, organisch materiaal en kiezelwieren. Het slib en de klei zijn in de eerste plaats afkomstig van door de rivieren meegevoerd zwevend materiaal terwijl het organisch materiaal ten dele zijn oorsprong vindt in het stroomgebied en ten dele afkomstig is van in Lough Neagh geproduceerd materiaal. Daardoor is Lough Neagh rijk aan voedingsstoffen (hypereutrofisch) en wordt het voortdurend belucht door circulerende winden die ervoor zorgen dat die rijkdom aan voedingsstoffen tijdens de warmere maanden niet leidt tot een ernstig zuurstofverlies.

De combinatie van beide factoren (voldoende voedingsstoffen en zuurstof) zorgt ervoor dat Lough Neagh een aanzienlijke populatie ongewervelden in stand houdt, wat gunstig is voor de productie van de enige commercieel exploiteerbare pollanpopulatie ter wereld. Het soort sediment maakt het meer tot een geschikte habitat voor het grote aantal ongewervelde dieren in het meer. De Lough Neagh Pollan eet plankton, insectlarven (hoofdzakelijken chironomiden) en de uit de ijstijd daterende kreeftachtige Mysis salemaai, die het grootste deel van het dieet van de vis uitmaakt. Dit op ongewervelde dieren gebaseerde dieet en de hypereutrofe en heterogene staat van het meer bevorden samen de karakteristieke snelle groei van de Lough Neagh Pollan. De vis is breed verspreid over het meer maar verkiest een aantal specifieke habitats naargelang topografie, substraat, diepte en seizoen en de levensfase waarin hij zich bevindt.

In Lough Neagh komen geen soortgelijke vissoorten voor. Wel huist in het meer een andere zalmachtige, de zeeforel (Salmo trutta L.), die aan het eind van zijn eerste levensjaar 99 mm meet en 162 mm het jaar daarop. De zeeforel is volwassen na 3 jaar (en kan maximaal 8 jaar worden) en verlaat Lough Neagh om te paaien in de omliggende aanvoerende rivieren. In vergelijking met dergelijke vissen is de Lough Neagh Pollan een snelgroeiende en kortlevende soort die wanneer hij één jaar is 140 mm meet en 170 mm het jaar daarop. De Lough Neagh Pollan, die na 2 jaar volwassen is en een gemiddelde levensduur van 3 tot 4 jaar heeft, paait in december in de ondiepe gronden van Lough Neagh en legt zijn eitjes in grind- of steenlagen.

Het bestand in Lough Neagh is het enige dat groot genoeg is voor de commerciële visvangst; de andere Ierse loughs hebben enkel restpopulaties.

Vóór 1900 was de vangst van de Lough Neagh Pollan de belangrijkste visserijactiviteit op het meer. De vis wordt nog steeds beschouwd als een economisch belangrijke soort, en naargelang de tijd van het jaar vormt hij een aanzienlijk aandeel van de vangsten.

Verscheidene historische bronnen geven aan dat de Lough Neagh Pollan al eeuwenlang een essentieel onderdeel is van het culinaire patrimonium van de streek, en ook nu, in de 21e eeuw, wordt hij door de meest veeleisende consumenten erg gewaardeerd.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

(Artikel 6, lid 1, tweede alinea, van de onderhavige verordening)

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/495437/20160126-lough-neagh-pollan-pdo.pdf

(1) PB L 343 van 14.12.2012, blz. 1.

Naar boven