HET AANWIJZEN VAN EEN 30 KM/UUR ZONE IN DE VAARST TE BARNEVELD.

Logo Barneveld

 

namens burgemeester en wethouders van de gemeente Barneveld;

Verkeersmaatregel:

In de woonwijk de Vaarst wordt een 30 km/uur-zone ingevoerd. Het betreft de volgende wegen: twee delen van de Van Wijnbergenlaan, twee delen van de Bloemendaallaan, het Kleine Oost, wethouder Zandbergenlaan, wethouder Van Thiellaan, wethouder Ten Hamlaan, wethouder Romeijnlaan, Johannes Elzevierlaan, Wolfert Blankenlaan, Dirk van Gheijnlaan, Frank Hoeckellaan, Ambrosius van Ommerenlaan, Johan Walburglaan, Frank Hoeckellaan, Bentincklaan, Schimmelpennincklaan, Van Dedemlaan, Van Haersoltelaan, Van Renesselaan, Van Ghentlaan en een doodlopend gedeelte van de wethouder Rebellaan. (zie bijlage 2).

De kruisingen Van Wijnbergenlaan/Dirk Gheijnlaan en Van Wijnbergenlaan/Ambrosius van Ommerenlaan worden van een uitritconstructie omgevormd naar een gelijkwaardige kruising waardoor de voorrang situatie verandert.

Dit verkeersbesluit is gebaseerd op de volgende wetgeving: 

Artikel 15, eerste lid van Wegenverkeerswet (WVW) 1994. Hierin staat vermeld dat een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing van aangewezen verkeerstekens voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat. In artikel 12 Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) staat voor welke verkeerstekens dit geldt.

Artikel 18, eerste lid WVW 1994. Hieruit wordt afgeleid dat het gemeentebestuur bevoegd is tot het nemen van dit besluit.

Artikel 24 BABW. Hierin is aangegeven dat er overleg moet plaatsvinden met de korpschef van de desbetreffende politieregio.   

De onderstaande belangen uit artikel 2 WVW 1994 zijn de basis voor het verkeersbesluit: 

1a. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

1b. het beschermen van weggebruikers en passagiers;

1c. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

1d. het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 Daarnaast kunnen onderstaande argumenten uit hetzelfde artikel een rol spelen:

2a. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, zoals bedoeld in de Wet milieubeheer;

2b. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.       

Barneveld, 17 mei 2018,

Namens het college van burgemeester en wethouders,   

S.J.P. Van Ee-LooijmansHoofd afdeling Vastgoed en Infrastructuur

Overwegingen ten aanzien van het verkeersbesluit: 

In het GVVP is deze woonwijk aangewezen als een 30 km/uur zone. Er zijn met de aanleg van de woonwijken al voorzieningen getroffen om naleving van de maximum snelheid van 30 km/uur af te dwingen. Op dit moment geldt op deze wegen nog een maximumsnelheid van 50 km/uur.

In overeenstemming met de CROW richtlijnen worden twee kruisingen Van Wijnbergenlaan die binnen de zone komen te liggen omgevormd van uitritconstructie naar gelijkwaardige kruising. 

Er wordt van uit gegaan dat door deze maatregelen geen partij onevenredig wordt benadeeld.  

De politie heeft een positief advies gegeven.  

De wegen zijn in eigendom van en beheer bij de gemeente Barneveld.  

Volgens de Mandaatregeling van gemeente Barneveld is het hoofd van de afdeling Vastgoed en Infrastructuur gemandateerd tot het nemen van dit besluit. 

Het besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant waarbij belanghebbenden de mogelijkheid hebben om binnen zes weken een bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders van Barneveld in te dienen.   

Bezwaar-of beroepsclausule

Het verkeersbesluit ligt gedurende zes weken, van 24 mei t/m 5 juli 2018, ter inzage bij het Servicepunt Bouwen, Wonen en Leefomgeving van het gemeentehuis. Belanghebbenden die het verkeersbesluit om bepaalde redenen onjuist vinden, kunnen binnen zes weken na de datum van bekendmaking van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Dit kan schriftelijk via Postbus 63, 3770 AB Barneveld of digitaal op www.barneveld.nl. Hiervoor heeft u wel uw DigiD nodig. Belanghebbenden die een bezwaarschrift hebben ingediend, kunnen tevens de Voorzieningenrechter van de Rechtbank in Arnhem verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed dit vereist. Dit verzoek kan in tweevoud gericht worden aan: Rechtbank Gelderland, Locatie Arnhem, Team Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. Het verzoek om voorlopige voorziening kan ook digitaal worden ingediend bij genoemde rechtbank via www.loket.rechtspraak.nl. Kijk op genoemde website voor de precieze voorwaarden. Voor het behandelen van een verzoek om voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven.

 

 

 

Naar boven