Ontwerpbestemmingsplan 1e partiële herziening Stadscentrum/Dorpsstraat en ontwerpbesluit hogere waarde geluid, gemeente Zoetermeer

Logo Zoetermeer

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer maken bekend dat zij op 15 mei 2018 hebben ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan 1e partiële herziening Stadscentrum/Dorpsstraat. Het ontwerp ligt met ingang van 25 mei 2018 gedurende een periode van zes weken, op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, ter inzage.

 

Ook maken burgemeester en wethouders bekend dat zij op 15 mei 2018 het ontwerpbesluit hogere waarden geluid hebben vastgesteld voor woningbouwlocaties die in dit bestemmingsplan zijn gelegen. Het ontwerpbesluit hogere waarden geluid ligt met de bijbehorende stukken gedurende dezelfde hierboven genoemde periode ter inzage bij de Omgevingsbalie in de publiekshal van het Stadhuis.  

 

Bij het ontwerpbestemmingsplan behoort geen exploitatieplan. De Crisis- en herstelwet is van toepassing.  

 

Toelichting  

 

Plangebied

Het betreft een gedeeltelijke herziening van het Stadscentrum van Zoetermeer, het gebied rondom de Dobbe en de Dorpsstraat. Het gebied wordt begrensd door de bebouwing rondom Promenade en Westwaarts, Stadhuisplein, Oostwaarts (tot Cadenza) en het Stadhuiscomplex. Voorts wordt het gebied van de Markt, Dobbegebied, Vuurtorenplein en de Dorpsstraat meegenomen. Ook het gebouw aan het Oostwaarts waarin bioscoop en theater zijn gevestigd maakt deel uit van de herziening.  

 

Inhoud

Het doel van de herziening is om de ontwikkelingen in het kader van de Visie Binnenstad, het Structuurplan Upgrade Stadshart alsmede de Visie Centraal Park Dobbe mogelijk te maken en te borgen. Het betreft dan hoofdzakelijk het bebouwen van een deel van de arcades in het Stadshart, het mogelijk maken van andere functies dan alleen kantoren, op de verdiepingen boven de winkels. Te denken valt aan o.a. wonen, detailhandel, dienstverlening en/of leisure. Ook worden op verschillende plekken mogelijkheden opgenomen voor bebouwing van sommige poorten, of uitbreidingen van winkelruimtes aan achterzijden. Er komen meer mogelijkheden om horeca te realiseren in zowel Stadscentrum als Dorpsstraat. De nieuwe liften op Stadhuisplein, het museum, horeca en woningen in het oude Stadhuiscomplex worden opgenomen. En in lijn met de Visie Centraal Park Dobbe worden een aantal niet gerealiseerde bouwmogelijkheden op Nicolaasplein en rondom de Dobbe geschrapt, om meer de nadruk te legen op verblijf, recreatie en evenementen. Hiertoe wordt de evenementenregeling voor de Dobbe en omgeving aangepast om wat meer evenementen mogelijk te maken op de Markt.   

 

Toelichting besluit hogere waarden geluid

In het kader van het opstellen van het bestemmingsplan is gebleken dat op een aantal locaties waar woningen mogelijk worden gemaakt, in bestaande leegstaande kantoorverdiepingen, de voorkeursgrenswaarden uit de Wet geluidhinder (Wgh) voor woningen worden overschreden. Op grond van de Wgh heeft het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid om in die gevallen een hogere waarde voor geluid vast te stellen dan de voorkeursgrenswaarde. De vast te stellen hogere waarden passen in het ‘Hogere waarden beleid’. Hiertoe is een ontwerpbesluit opgesteld waarin de afweging en de hogere waarden zijn opgenomen.

 

Terinzagelegging ontwerpbesluiten

 

Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarden geluid met bijbehorende stukken zijn in te zien bij de Omgevingsbalie in de centrale hal van het stadhuis.

 

Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarden geluid met bijbehorende stukken zijn tevens digitaal raadpleegbaar op: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0637.BP00044-0002.

 

Indienen van zienswijzen

 

Gedurende de bovengenoemde termijn van terinzagelegging, van 25 mei 2018 tot en met 5 juli 2018, kan iedereen schriftelijk of mondeling zijn of haar zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen.

 

Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan de gemeenteraad van Zoetermeer, Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer. Voor het kenbaar maken van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 14 079.  

 

Gedurende de bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan een belanghebbende schriftelijk of mondeling zijn of haar zienswijze omtrent het ontwerpbesluit hogere waarden voor geluid naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer, Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer. Voor het kenbaar maken van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 14 079.  

 

Informatie

 

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie een vraag of wilt u genoemde stukken inzien, dan kunt u terecht bij de Omgevingsbalie in de publiekshal van het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Zoetermeer. De Omgevingsbalie is geopend op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur en op vrijdag aansluitend tot 19.30 uur. U dient een afspraak te maken via het digitale afspraakformulier dat u aantreft en in kunt vullen op www.zoetermeer.nl. Voor het maken van een afspraak of een mondelinge toelichting kunt u bellen naar telefoonnummer 14 079.

 

Deze publicatie is digitaal raadpleegbaar op de website van de gemeente Zoetermeer:

 

https://www.zoetermeer.nl/inwoners/ruimtelijke-plannen_46742/item/plannen-inontwikkeling_10799.html

 

De bronbestanden zijn beschikbaar gesteld op http://mos.zoetermeer.nl/e/d/dr/NL.IMRO.0637.BP00044-0002.

 

Zoetermeer, 24 mei 2018

Burgemeesters en wethouders van Zoetermeer,

de secretaris de burgemeester

drs. H.M.M. Koek C.B. Aptroot

Naar boven