verkeersbesluit Zandstraat opheffen fietspad

Logo Veenendaal

2018.881226

Gemeente Veenendaal

Aanleiding

Inleiding

De Zandstraat in het centrum van Veenendaal wordt gereconstrueerd tussen de Beatrixsstraat en de Fluiterstraat. De Zandstraat is een belangrijke inprikker naar het centrum voor auto- en fietsverkeer. Deze straat is een erftoegangsweg, bevindt zich in een 30 km/uur zone en is van belang als onderdeel van de parkeerroute naar de parkeergarage Scheepjeshofplein en de ontsluiting van het westelijk deel van het centrum. Daarnaast is de Zandstraat onderdeel van de oost-west gelegen fietssnelweg, de hoogste categorie van fietsroute zoals beschreven in het GVVP (Gemeentelijk Verkeer- en Vervoers Plan). Dit houdt in dat een fietsvriendelijke inrichting (comfort, snelheid en directheid) van de straat van groot belang.

Opheffen fietspad

In de huidige situatie is er sprake van een asymmetrisch wegprofiel: een fietspad in één richting (centrum uit) en gemengd verkeer in de andere richting (centrum in). Dit is voor de herkenbaarheid van de verkeerssituatie ongewenst. Uitgangspunt voor zone 30 is dat er sprake is van gemengd verkeer. Het voorstel is dan ook om het bestaande eenzijdige fietspad op te heffen binnen de zone 30 en na de bestaande drempel een gemengd profiel te realiseren. Dit nieuwe wegprofiel sluit beter aan bij het bestaande profiel van de fietsroute door het naastgelegen winkelwandelgebied (Hoogstraat) en zorgt voor een aantrekkelijke, herkenbare en doorgaande fietsroute. Het komt ook de verkeersveiligheid ten goede, aangezien het in- en uitrijdend verkeer van de parkeergarage geen fietspad meer hoeft te kruisen, hetgeen af en toe voor conflicten zorgde. De doorgaande bocht bij de aansluiting met de Fluiterstraat wordt een haakse bocht, waarmee ook het doorgaand karakter van de fietsroute (oost-west) wordt benadrukt en de snelheid van het afslaande autoverkeer wordt verminderd. Het opheffen van het fietspad zorgt er tenslotte voor dat het aantal parkeerplaatsen gehandhaafd kan blijven, nu aan beide zijden van de weg langsparkeervakken kunnen worden gerealiseerd.

Het mengen van het fietsverkeer en gemotoriseerd verkeer kan veilig gebeuren omdat de auto-intensiteiten laag zijn en er 30 km/uur geldt. Het eerste deel wordt de straat voorzien van suggestiestroken, het tweede deel krijgt een gemengd profiel. De positie van de fietser wordt benadrukt door de straat als fietsstraat in te richten, waarbij de auto te gast is.

Fietsers uitzonderen van eenrichtingsverkeer

Een deel van de Zandstraat is nu eenrichtingsverkeer, uitgezonderd bromfietsers.

In de nieuwe situatie blijft het eenrichtingsverkeer gehandhaafd, maar wordt ook fietsers toegestaan om de weg in de tegenrichting te gebruiken. Fietsers en brommers kunnen dan in twee richtingen rijden.

 

 

Bevoegdheid:

Op grond van het bepaalde in artikel 18 lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 juncto artikel 12 BABW worden verkeersbesluiten genomen door het college van burgemeester en wethouders. Op grond van het bepaalde in artikel 18 lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 juncto artikel 12 BABW worden verkeersbesluiten genomen door het college van burgemeester en wethouders.

 

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

 

Op grond van het bepaalde in artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is het nemen van een verkeersbesluit verplicht in de volgende gevallen:

 

 

1. De plaatsing of verwijdering van de algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

2. Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Het politierapport is in de bijlagen opgenomen.

Daarnaast is advies gevraagd aan een extern adviesbureau en heeft overleg met de buurt plaatsgevonden.

 

 

BESLUIT

De volgende maatregelen worden genomen:

 

  • 1.

    Het bestaande eenzijdige fietspad langs de Zandstraat tussen Fluiterstraat en Beatrixstraat op te heffen. Fietsers kunnen gebruik maken van de rijbaan.

     

  • 2.

    Naast bromfietsers, ook fietsers toe te laten in de tegenrichting op het deel van de Zandstraat waar eenrichtingsverkeer geldt. Dit aan te duiden met het onderbord: uitgezonderd fietsers en bromfietsers (OB54).

 

 

 

Veenendaal, 17 mei 2018

Namens burgemeester en wethouders,

H.B.L. ter Elst

teamcoördinator Wijk- en Stadsbeheer

Mededelingen

Het verkeersbesluit ligt, inclusief tekening, vanaf de datum van deze publicatie gedurende zes weken ter inzage bij het Omgevingsloket van het gemeentehuis. Het Omgevingsloket is alleen op afspraak bereikbaar. U kunt een afspraak maken via telefoonnummer (0318) 538 538.

 

 

Bezwaarclausule

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u of een andere belanghebbende binnen zes weken na publicatiedatum van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift sturen aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 1100, 3900 BC Veenendaal.

In het bezwaarschrift vermeldt u het volgende:

- uw naam, adres, datum en ondertekening;

- een omschrijving van het besluit waar het bezwaar tegen gericht is;

- de reden waarom u bezwaar instelt.

U kunt ook digitaal het bezwaarschrift indienen via een webformulier op de gemeente-website. Dit formulier kunt u vinden via www.veenendaal.nl → bestuur en organisatie → inspraak en meedenken → bezwaar en beroep. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op deze site is tevens meer informatie te vinden.

Voorlopige voorziening

Een bezwaarschrift schort de werking van dit besluit niet op. Als u dat wilt, kan bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland een verzoek om een voorlopige voorziening ingediend worden. Hiervoor is griffierecht verschuldigd. Het adres daarvoor Postbus 16005, 3500 DA te Utrecht.

U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen en wel viahttp://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u ook beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op deze site is tevens meer informatie te vinden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over bezwaarmogelijkheden? Via de website www.rijksoverheid.nl is de brochure "Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid" te downloaden. U kunt deze ook telefonisch aanvragen op 0318-538538. 

 

 

Naar boven