Inspraak ontwerp-projectplan Waterwet & Besluit m.e.r.-beoordeling ‘dijkversterking Gameren’ Waterschap Rivierenland

Logo Waterschap Rivierenland

Dit is een gecombineerde kennisgeving die op dezelfde dag verschijnt in het Waterschapsblad en in de Staatcourant.

 

I. Besluit van het college van dijkgraaf en heemraden

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland heeft op 17 april 2018 het ontwerp-projectplan ‘dijkversterking Gameren’ vastgesteld. Daarbij is gelet op:

  • artikel 5.4 en paragraaf 2 van hoofdstuk 5 van de Waterwet;

  • de Inspraakverordening Waterschap Rivierenland 2010;

  • afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

 

Het college heeft besloten het ontwerp-projectplan op grond van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht voor inspraak ter inzage te leggen.

 

Inhoud ontwerp-projectplan ‘dijkversterking Gameren’

De laatste toetsingsronde toont aan dat een deel van de dijk langs de Waal, ter plaatse van de omdijking bij het dorp Gameren, niet voldoet aan de wettelijke veiligheidsnormen. Gameren is gelegen in de Bommelerwaard, in de provincie Gelderland en in de gemeente Zaltbommel. De beheerder van deze waterkering, Waterschap Rivierenland, heeft van het landelijke Deltaplan Waterveiligheid (Hoogwaterbeschermingsprogramma) de opdracht gekregen om 890 meter die afgekeurd is op het faalmechanisme piping, te versterken.

 

Bij een ingreep in het watersysteem, zoals de dijkversterking van de primaire waterkering te Gameren, moet het waterschap een projectplan Waterwet opstellen. Het projectplan geeft een beschrijving van het betrokken werk en de wijze waarop de wijziging zal worden uitgevoerd.

Vaststelling van het projectplan Waterwet gebeurt door het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland. Vervolgens zal het projectplan ter goedkeuring worden aangeboden aan Gedeputeerde Staten van Gelderland.

 

Voor de inhoud van het ontwerp-projectplan met bijbehorende documenten verwijzen wij u naar de stukken die ter inzage liggen.

  

II. M.e.r.-beoordelingsbesluit

Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland hebben mede op basis van de Aanmeldingsnotitie “M.e.r.-beoordeling dijkverbetering Gameren” op 21 juni 2017 besloten dat er geen noodzaak is om een milieueffectrapport op te stellen.

 

Een m.e.r.-beoordeling is een toets van het bevoegd gezag om te bepalen of er bij een voorgenomen activiteit en besluit, die genoemd staan in onderdeel D van het Besluit milieueffectrapportage, mogelijke belangrijke nadelige milieugevolgen kunnen optreden. Vanwege het goedkeuringsvereiste van dit projectplan Waterwet zijn Gedeputeerde Staten van Gelderland het bevoegde gezag.

 

Uit de toets is gebleken dat er voor het projectplan Waterwet dijkversterking Gameren geen belangrijke nadelige milieugevolgen zullen optreden. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben daarom besloten dat voor deze activiteit geen m.e.r.-procedure hoeft te worden doorlopen. Een milieueffectrapportage is niet noodzakelijk. 

 

Ontwerp-projectplan Waterwet met bijlagen en M.e.r.-beoordelingsbesluit ter inzage

Voordat het algemeen bestuur overgaat tot vaststelling van het projectplan ligt het ontwerp van het projectplan met bijbehorende documenten en het M.e.r.-beoordelingsbesluit van vrijdag 11 mei 2018 tot en met donderdag 21 juni 2018 tijdens kantooruren voor iedereen ter inzage in:

  • het kantoor van het waterschap, De Blomboogerd 1 in Tiel

  • Provincie Gelderland, Markt 11 in Arnhem

  • het gemeentehuis van Zaltbommel, Hogeweg 11 in Zaltbommel

 

Ontwerpdocumenten: digitaal

Het ontwerp-projectplan en bijlagen zijn als bijlage bij het Waterschapsblad en de Staatscourant opgenomen. Ook vindt u hier de aanmeldingsnotitie en het m.e.r.-beoordelingsbesluit.

Alle documenten zij ook te vinden via de website www.wsrl.nl/gameren.

 

Reageren

Tijdens de inzagetermijn kan een ieder mondeling, schriftelijk of digitaal reageren op het ontwerp-projectplan met bijbehorende documenten door het indienen van een zienswijze. Uw zienswijze tegen het m.e.r.-beoordelingsbesluit kunt u hier ook kenbaar maken.

 

Voor een mondelinge inspraakreactie kunt u terecht bij de heer Basten Heeg (bereikbaar op telefoonnummer 0344-649 357). Bij afwezigheid van Basten Heeg kunt u contact opnemen met het secretariaat van afdeling Weg- en Waterbouw (bereikbaar op telefoonnummer 0344-649 090).

 

Voor een schriftelijke inspraakreactie kunt u een brief richten aan het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland, Postbus 599, 4000 AN Tiel. Graag als onderwerp vermelden “zienswijze dijkversterking Gameren”.

 

Voor het indienen van een digitale inspraakreactie kunt u het geschikte formulier vinden op: http://www.waterschaprivierenland.nl/common/regelen-en-aanvragen/zienswijze.html. Reacties per e-mail kunnen wij niet in behandeling nemen.

 

Degenen die een zienswijze hebben ingediend, brengen wij op de hoogte van het genomen besluit en van de manier waarop de resultaten van de inspraak zijn verwerkt.

 

Het algemeen bestuur zal naar verwachting eind september 2018 het definitieve projectplan vaststellen en deze vervolgens ter goedkeuring aanbieden aan Gedeputeerde Staten van Gelderland. De Crisis- en herstelwet is van toepassing op het besluit tot vaststelling van het projectplan.

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over het ontwerp-projectplan? U kunt terecht op de projectwebsite van het waterschap: www.wsrl.nl/gameren.

U kunt ook contact opnemen met de heer Basten Heeg, omgevingsmanager van Waterschap Rivierenland, bereikbaar onder telefoonnummer 0344 649 357 of b.heeg@wsrl.nl.

Naar boven