Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Overijssel van 3 mei 2018, kenmerk 2017/0281505, besluit opheffen as- en totaallastbeperking Markelosebrug (N754).

Logo Overijssel

Aanleiding

Bij ons besluit van 7 augustus 2013, kenmerk 2013/0261656, hebben wij as- en totaallastbeperkingen ingesteld voor onder andere de Markelosebrug in de N754 provinciale weg Diepenheim - Markelo, ter plaatse bekend als de Stationsweg. Dit hebben wij gedaan op verzoek van Rijkswaterstaat, die in haar brief van 6 juni 2013 concludeerde dat de actuele en toelaatsbare draagkracht van een aantal bruggen, waaronder de Markelosebrug, niet meer overeenkomstig was met het werkelijke gebruik door het zwaar verkeer. Het Rijk is eigenaar van deze bruggen en Rijkswaterstaat is namens het Rijk verantwoordelijk voor de instandhouding en het beheer van de brugconstructie.

Omdat op korte termijn de Markelosebrug niet versterkt kon worden, waren wij als wegbeheerder genoodzaakt om beperkingen te stellen aan het gebruik van de weg. De enige effectieve maatregel om, voor de korte termijn, de veiligheid te waarborgen was het instellen van een as- en totaallastbeperking. Een en ander conform de resultaten uit het onderzoek van Royal Haskoning DHV/TNO uit 2012-2013. De beperking heeft ertoe geleid dat zwaar verkeer over alternatieve routes moest rijden en daarmee extra kilometers moest maken en langer onderweg was. Daarnaast waren er negatieve consequenties voor de omgeving, waaronder de verkeersveiligheid in de dorpskernen.

Het MIRT onderzoek “Bruggen over het Twentekanaal” heeft het maatschapelijk, logistiek en landbouwbelang van een aantal bruggen met beperkte draagkracht aangetoond. De Markelosebrug maakt hiervan deel uit. Ook maakt de Markelosebrug onderdeel uit van het regionaal kwaliteitsnetwerk goederenvervoer. De versterking was nodig, zodat ook in de toekomst vlot en veilig verkeer over en onder de brug mogelijk blijft.

De Markelosebrug is versterkt door Rijkswaterstaat als beheerder van de brug. Met de versterking van de Markelosebrug wordt onbeperkt gebruik voor de komende 30 jaar geborgd. De brug is nu geschikt voor gebruik door zwaar verkeer, dat is wegverkeer met een maximum massa van 60 ton en een maximale aslast van 11,5 ton. Nu oplevering van het werk aan de Markelosebrug heeft plaatsgevonden kan de as- en totaallastbeperking van respectievelijk (8,9t) en (38t) opgeheven worden. Hiermee worden de beschreven negatieve consequenties als gevolg van de as- en totaallastbeperking opgeheven.

Noodzaak en doelstelling

Op grond van artikel 15, lid 1, van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor de plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het zoveel mogelijk waarborgen van de veiligheid op de weg, de bruikbaarheid ervan en het waarborgen van de doorstroming van het verkeer. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet.

Maatregelen

Met de versterking van de Markelosebrug is de Markelosebrug geschikt voor gebruik door wegverkeer met een maximum massa van 60 ton en een maximale aslast van 11,5 ton. Na oplevering van het werk aan de Markelosebrug (medio september 2017) worden de borden C20 (aslastbeperking) en C21 (totaallastbeperking) van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, bij de Markelosebrug verwijderd.

Verplicht overleg

Op grond van artikel 24 van het BABW hebben wij overleg gevoerd met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps. Dit overleg heeft plaatsgevonden met de daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie-eenheid Twente.

Op grond van artikel 25 van het BABW heeft Rijkswaterstaat overleg gevoerd met de gemeente Hof van Twente.

Afweging belangen

De maatregelen leiden tot het herstel van een onbeperkt gebruik van de Markelosebrug. Dit dient de belangen van de weggebruiker. Gelet hierop verwachten wij niet dat door de maatregelen belangen onevenredig geschaad zullen worden.

Bevoegdheden

De weg over de brug waar de maatregelen worden getroffen is bij ons in beheer. Daarom zijn wij op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegd bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

Besluiten

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

A:

De  totaallastbeperking van 38 ton op de Markelosebrug (N754) op te heffen en het bord C21 overeenkomstig bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, te verwijderen.

B:

De  aslastbeperking van 8,9 ton op de Markelosebrug (N754) op te heffen en bord C20 overeenkomstig bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, te verwijderen.

C:

Van dit besluit mededeling te doen in De Staatscourant.

D:

Het het besluit van 7 augustus 2013, kenmerk 2013/0261656 in te trekken.

E:

Een afschrift van dit besluit te zenden aan:

- Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hof van Twente;

- Het dagelijks bestuur van de Regio Twente;

- Rijkswaterstaat Directie Oost Nederland, ter attentie van mw. P.T.A.M. Kalfs;

- Politie-eenheid Twente, ter attentie van de heer B. van Lubek.

 

Zwolle,  3 mei  2018

 

Gedeputeerde Staten van Overijssel,

namens dezen,

 

Jan-Willem Grotenhuis,

teamleider Ontwikkeling en Expertise,

eenheid Wegen en Kanalen.

 

Mededelingen

Als u belanghebbende bent kunt u binnen 6 weken na de publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Overijssel ter attentie van het team Juridische Zaken, Postbus 10078, 8000 GB Zwolle (telefoon 038 499 9305).

U kunt het bezwaarschrift desgewenst ook per fax verzenden. Het faxnummer van het Team Juridische Zaken is: 038 - 425 48 02.

Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en bevat ten minste:

a. de naam en het adres van de indiener;

b. de dagtekening;

c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

d. de gronden van het bezwaar.

Voor de behandeling van een bezwaarschrift bij de provincie Overijssel is geen griffierecht verschuldigd.

Voor inlichtingen over de bezwaarschriftprocedure kunt u zich wenden tot de

eenheid Wegen en Kanalen, team Ontwikkeling en Expertise te Zwolle  

(telefoon 038 499 7000).

Indien onverwijlde spoed dat vereist is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de Voorzieningenrechter van de Sector Bestuursrecht Rechtbank Overijssel (telefoon 038 888 44 44). In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat u een bezwaarschrift heeft ingediend.

Naar boven