VerkeersBesluit  

Logo Eindhoven

Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven neemt een verkeersbesluit voor de volgende straten:

  • Michelangelolaan

  • Rodinstraat

  • Tetrodestraat

  • Dupuisstraat

Wettelijk kader

Voor de volgende inrichtingselementen in het plan is een verkeersbesluit vereist:

  • Het instellen van een zone voor vergunninghouders-parkeren van maandag tot en met zaterdag tussen 8.00u en 20.00u in de Michelangelolaan, Dupuisstraat, Rodinstraat (tussen Tetrodestraat en Michelangelolaan) en Tetrodestraat (ter hoogte van de huisnummers 2 t/m 10);

  • Het instellen van fietsstroken op de Michelangelolaan;

Het gemeentebestuur is bevoegd tot het nemen van dit besluit. De basis hiervoor is artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994.

De onderstaande belangen zijn de basis voor het verkeersbesluit. Zij staan in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het instandhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

  • het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik.

Aanleiding

De Michelangelolaan is bij de gemeente Eindhoven in beheer. De gemeente gaat in deze straat groot onderhoud uitvoeren. Daardoor ontstaat de mogelijkheid om deze straat opnieuw in te richten.

Belangena fweging

De Michelangelolaan ligt in een aangewezen 30-km gebied (maar is vanwege de inrichting van de weg nooit geëffectueerd). De nieuwe inrichting moet voldoen aan de inrichtingsprincipes van zo’n gebied. Met de herinrichting wordt het gewenste verkeersgedrag van de weggebruikers afgestemd op de functie van de weg. De straat heeft de functie van erftoegangsweg. De straat is onderdeel van het openbaar vervoer-netwerk. Ook ligt de hoofdingang van het Catharinaziekenhuis aan de Michelangelolaan.

De Michelangelolaan is bij de gemeente Eindhoven in beheer. De laan gaat vanwege onderhoud op de schop. Dat is aanleiding om de weg opnieuw in te richten conform de principes van Duurzaam Veilig. In het kader van de beleidsvisie Eindhoven op weg is de Michelangelolaan aangewezen als erftoegangsweg met een maximum snelheid van 30 km/uur. De maximum snelheid zal als gevolg van de herinrichting verlaagd worden van 50 km/uur naar 30 km/uur. De nieuwe begrenzing van de 30 km/uur zone zal komen te liggen binnen de Dr. Cuyperslaan, Winston Churchilllaan, Veldmaarschalk Montgomerylaan en Woenselsestraat. Daarmee worden ook de Rodinstraat, Tetrodestraat en Dupuisstraat toegevoegd aan de 30 km/uur zone. In 1997 is een verkeersbesluit voor alle Eindhovense 30 km/uur zones genomen. Destijds is aangegeven dat in woongebieden, na aanpassing van wegen conform Duurzaam Veilig, een maximum snelheid geldt van 30 km/uur. De Michelangelolaan maakt deel uit van een dergelijk woongebied en voldoet na herinrichting aan de eisen conform Duurzaam Veilig.

Begrenzing 30 km/uur zone

De toepassing van fietsstroken betekent automatisch dat het verboden is te parkeren langs de kant van de weg. Daardoor komen alle eerdere parkeerverboden op de Michelangelolaan te vervallen.

Samenspraak

Tijdens de samenspraak zijn bewoners gevraagd mee te denken over de inrichting van hun straat. De eerste bijeenkomst vond plaats op 24 januari 2017. Tijdens deze avond zijn 4 varianten voorgelegd en bediscussieerd. De bewoners hebben tijdens de avond hun voorkeur uitgesproken voor één van de varianten. Tijdens de tweede avond op 16 maart 2017 is het voorlopig ontwerp getoond. Het ontwerp is gepresenteerd en op details na akkoord bevonden. Het definitieve ontwerp is vervolgens gepubliceerd op de website van de gemeente Eindhoven.

Met het Catharinaziekenhuis hebben aparte gesprekken plaatsgevonden. Tijdens deze gesprekken hebben zij ingestemd met de inrichting van de weg.

Advies politie

De politie ziet erop toe dat de verkeersregels worden nageleefd. Daarom is het plan ook met haar besproken. Zij is akkoord met dit besluit.

Besluit

Het verkeersbesluit nemen voor:

 

  • 1.

    de zone voor vergunninghoudersparkeren instellen d.m.v. plaatsing van de borden E09zb en E09ze;

  • 2.

    Het instellen van fietsstroken d.m.v. rode stroken met fietssymbool en afgescheiden van de rijbaan d.m.v. 1-1 markering;

    De maatregelen zijn aangegeven op tekening VKB-20170004, gedateerd op  07-06-2017, en zijn als bijlage opgenomen bij dit verkeersbesluit.

    Bezwaar

    Belanghebbenden kunnen, tot uiterlijk 6 weken na publicatie van het besluit, schriftelijk bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven.

    Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat ten minste:

  • 1.

    de naam en het adres van de indiener

  • 2.

    de dagtekening

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht

  • 4.

    de gronden van het bezwaar.

    Het bezwaar schorst niet de werking van het besluit.

 

Wel kan een belanghebbende, met een spoedeisend belang, binnen dezelfde termijn een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van Rechtbank Oost-Brabant, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Het verzoek om een voorlopige voorziening moet voldoen aan dezelfde eisen als een bezwaarschrift.

 

Eindhoven, 25 april 2018

 

Hoogachtend,

namens burgemeester en wethouders van Eindhoven,

    

G.M. Swaans - van der Helm

hoofd afdeling Verkeer en Milieu

Naar boven