VERKEERSBESLUIT opheffen voorrangskruispunten Nijlandseweg in Lieveren

Logo Noordenveld

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE NOORDENVELD

Op grond van artikel 18 eerste lid, onder d van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten op alle wegen in beheer bij de gemeente Noordenveld.

Grondslag

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

  • -

    De Nijlandseweg is een erftoegangsweg buiten de bebouwde kom, tussen Lieveren en de N386, met een maximum snelheid van 60 km/h;

  • -

    Op de Nijlandseweg blijkt uit een meting dat er te hard wordt gereden. Dit komt door geregelde voorrang op kruispunten, geen snelheidsremmende maatregelen en lange rechtstanden. Hoge snelheden komen de verkeersveiligheid niet ten goede en tasten de verblijfskwaliteit in de directe omgeving aan;

  • -

    Vanuit de landelijke verkeersveiligheidsvisie Duurzaam Veilig horen erftoegangswegen te voldoen aan eisen ten aanzien van voorrang (gelijkwaardige kruispunten) en inrichting (snelheidsremmende maatregelen). De Nijlandseweg voldoet hier niet aan;

  • -

    In het verlengde van de Nijlandseweg, op de Bunnerveenseweg in Tynaarlo, is de inrichting recent aangepast conform Duurzaam Veilig. Onderdeel van Duurzaam Veilig is een uniforme inrichting van wegen wat de voorspelbaarheid voor de weggebruiker ten goede komt;

  • -

    Voornoemde is aanleiding om de bestaande voorrangskruispunten op de Nijlandseweg op te heffen en om deze kruispunten verhoogd aan te leggen door middel van plateau’s als snelheidsremmende maatregel;

  • -

    Door de borden B4, B5 en B6 en de haaientanden te verwijderen op de kruispunten van de Nijlandseweg met de Palderseweg, Oostervoortseweg en Veenkampen ontstaan gelijkwaardige kruispunten, conform Duurzaam Veilig.

  • -

    Deze wijzigingen zijn op een informatieavond met direct belanghebbenden gedeeld;

  • -

    Overeenkomstig artikel 24 en 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is advies gevraagd aan de (gemandateerde van de) korpschef van de nationale politie en deze heeft positief geadviseerd, wat blijkt uit hun brief d.d. 10 april 2018;

  • -

    Met het verkeersbesluit wordt beoogd het verzekeren van de veiligheid op de weg (artikel 2 lid 1 sub a WvW 1994), het beschermen van weggebruikers en passagiers (artikel 2 lid 1 sub b WVW 1994) en het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan (artikel 2 lid 1 sub c WVW 1994).

Besluit

Op grond van voorgaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders tot:

  • 1.

    Het verwijderen van de borden B4, B5 en B6 uit bijlage 1 van het RVV 1990 en de bijbehorende haaientanden op de kruising Nijlandseweg-Palderseweg.

  • 2.

    Het verwijderen van de borden B4, B5 en B6 uit bijlage 1 van het RVV 1990 en de bijbehorende haaientanden op de kruising Nijlandseweg-Veenkampen.

  • 3.

    Het verwijderen van de borden B4, B5 en B6 uit bijlage 1 van het RVV 1990 en de bijbehorende haaientanden op de kruising Nijlandseweg-Oostervoortseweg.

  

Roden, 28 februari 2018

 

namens Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordenveld,

   

Greta Hoving,

manager Beleid en Realisatie

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na de dag van bekendmaking bezwaar worden gemaakt. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan: het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordenveld, Postbus 109, 9300 AC Roden.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:

a. naam en adres van de indiener;

b. de dagtekening;

c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

d. de gronden van het bezwaar.

Daarnaast kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, afdeling Bestuursrecht, Postbus 150, 9700 DA Groningen. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

 

Naar boven