Verkeersbesluit D0041306

Logo Waterschap Hollandse Delta

onverplicht fietspad tussen de Oosthavendijk en het Van Pallandtpad in Middelharnis

Dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse delta;

 

Overwegende het volgende:

 

Inleiding 

Vanuit het provinciaal fietspadenplan lag er voor het waterschap nog een opgave om een vrijliggend fietspad te realiseren tussen het fietspad langs de Oosthavendijk en het Van Pallandtpad in Middelharnis.

 

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers;

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen.

Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat de plaatsing en verwijdering van de borden G13 en G14, zoals deze staan opgenomen in bijlage 1 behorende bij het RVV 1990, moet geschieden krachtens een verkeersbesluit.

 

Situering en beheer van de wegen

Het fietspad is gelegen tussen de Oosthavendijk en het reeds gerealiseerde fietspad het Van Pallandtpad in Middelharnis, ten zuiden van het park Nieuw Zeeland. Het fietspad komt in beheer en onderhoud bij het waterschap.

 

Motivering

Vanuit het provinciaal fietspadenplan, Rondje Goeree Overflakkee, lag er een opgave om een vrijliggend (niet-verplicht) fietspad te realiseren in de Van Pallandtpolder in Middelharnis. Het laatste gedeelte van dit fietspad ten zuiden van het park Nieuw Zeeland is de verbinding tussen het fietspad langs de Oosthavendijk en het Van Pallandtpad. Vanwege maatregelen vanuit het Kierbesluit was de realisatie van dit gedeelte fietspad uitgesteld.

Het fietspadenplan is een initiatief van het waterschap, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree Overflakkee en is bedoeld om intensiever recreatief fietsverkeer te faciliteren.

Het fietspad is een vrijliggend fietspad dat in twee richtingen te berijden is en wordt opengesteld voor zowel fietsers als wandelaars, skeelers en skaters, door het aanbrengen van de borden G13 en G14.

Het fietspad heeft nu nog geen bestemming van openbare weg in de zin van de Wegenwet. Bij bestemmingsbesluit D0041405 wordt de bestemming van openbare weg aan het fietspad gegeven.

 

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen betreffende het Wegverkeer heeft overleg over dit verkeersbesluit plaatsgevonden met de gemandateerde van de nationale politie. Deze heeft positief advies uitgebracht over dit verkeersbesluit.

 

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

Gelet op het bepaalde in regel 7.22 van het register behorende bij het Delegatie en Mandaatbesluit 2014.

 

Besluit:

  • 1.

    het plaatsen van de borden G13 en G14;

  • 2.

    de plaatsing van borden conform de bij dit besluit behorende tekening met nummer: 18811A01 uit te voeren.

  

Ridderkerk, 18 april 2018.

  

Namens dijkgraaf en heemraden

van waterschap Hollandse Delta,  

J. Aleman, directeur

   

 

 

  

Bezwaar

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende gedurende een periode van zes weken vanaf de dag na bekendmaking, tegen dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta, Postbus 4103, 2980 GC Ridderkerk

 

Het verkeersbesluit treedt in werking na bekendmaking. Op grond van artikel 6.16 Algemene wet bestuursrecht schorst het bezwaar de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan, na indiening van het bezwaarschrift, gedurende de bezwaartermijn ook een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend op grond van artikel 8:81 Algemene wet bestuursrecht. In geval een voorlopige voorziening wordt ingediend, treedt het verkeersbesluit niet in werking voordat op dit verzoek is beslist. Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de sector bestuursrecht van de Rechtbank Rotterdam, Postbus 50950, 3007 BL Rotterdam of digitaal via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

Naar boven