Kaldebornweg, wijzigen half op trottoir parkeren in straat parkeren, april 2018.

Logo Heerlen

VERKEERSBESLUIT

Burgemeester en Wethouders van Heerlen;

Gelet op:

De bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en

Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het

Wegverkeer, de Algemene wet Bestuursrecht en het mandaatbesluit van 10 januari 2017.

0verwegende dat:

In 2009 is trottoir parkeren mogelijk gemaakt in de Kaldebornweg aan de noord zijde tussen de Dr. van Berckellaan, huisnummer 25, en Kaldebornweg, huisnummer 75 (totaal 3 parkeerplaatsen). De wegbeheerder is vanaf 2017 verplicht de parkeervakken half op het trottoir te markeren met witte strepen. Dit is onwenselijk.

De gemeente Heerlen is door deze verplichting beleidsmatig gezien geen voorstander van trottoir parkeren waardoor op die locaties waar trottoir parkeren voorkomt indien mogelijk een ander parkeerregiem ingevoerd gaat worden.

Gelet hierop is gezocht naar een alternatieve oplossing. Deze is gevonden door het bestaande parkeerverbod aan de noordzijde van de Kaldebornweg tussen huisnummer 95 en de Dr. van Berckellaan, huisnummer 25 te verplaatsen naar husnummer 79. In de Kaldebornweg tussen huisnummer 95 en 79 ontstaat daardoor ruimte om ca. 4 auto’s te parkeren.

Om het parkeren aan een zijde mogelijk te maken kan aan de zuidzijde van de weg het bestaande parkeerverbod tussen Johannes XXIII singel en huisnummer 74 verlengd worden tot huisnummer 68.

Door op voornoemde 4 plaatsen te laten parkeren kan het trottoir parkeren op de Kaldebornweg tussen huisnummer 79 en de Dr. van Berckellaan, huisnummer 25 (3 parkeerplaatsen), worden opgeheven.

Doordat ook de ruimte voor 2 parkeerplaatsen door verplaatsing van het parkeerverbod aan de zuidzijde van de Kaldebornweg verdwijnt, zal per saldo 1 parkeerplaats in de Kaldebornweg komen te vervallen.

Uit oogpunt van

het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer, het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

is het gewenst om

de parkeerverboden aan beide zijden van het deel van de Kaldebornweg tussen Dr van Berckellaan en de Johannes XXII singel aan te passen/te verplaatsen en het trottoir parkeren tussen Kaldebornweg, huisnummer 75 en de Dr van Berckellaan, huisnummer 25, op te heffen.

Motivering:

Het trottoir parkeren is een speciale parkeermogelijkheid die alleen in specifieke gevallen wordt toegepast. De doorgang op het trottoir kan door het trottoir parkeren belemmerd worden waardoor de verkeersveiligheid voor voetgangers in het geding komt. Door het opheffen van het trottoir parkeren en het invoeren van een normale parkeermogelijkheid (parkeren langs het trottoir) wordt de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers in de Kaldebornweg verbeterd.

Belangenafweging:

De gemeentelijke belangen van de verkeersveiligheid in de Kaldebornweg worden gediend met deze maatregel. Met de belangen van de bewoners voor wat betreft voldoende parkeergelegenheid in de straat is voldoende rekening gehouden.

Gehoord/Overleg:

Ingevolge artikel 24 van het BABW is vooraf overleg gepleegd met de korpschef van het regionale politiekorps. Met enkele bewoners van dit deel van de Kaldebornweg is overlegd. De Kaldebornweg is in beheer bij de gemeente Heerlen.

Besluiten:

Door het verplaatsen van het bord E01 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 het bestaande parkeerverbod aan de noordzijde van de Kaldebornweg tussen huisnummer 95 en de Dr. van Berckellaan, huisnummer 25 in te trekken en te vervangen door een parkeerverbod tussen de huisnummers Kaldebornweg 79 en de Dr. van Berckellaan 25;

Door het verplaatsen van het bord E01 van het Reglement Verkeerregels en Verkeerstekens 1990 het bestaande parkeerverbod aan de zuidzijde van de Kaldebornweg tussen de Johannes XXIII singel, huisnummer 56A, en de Kaldebornweg, huisnummer 74 in te trekken en te vervangen door een parkeerverbod tussen de huisnummers Johannes XXIII singel 56A en de Kaldebornweg 68;

Het trottoir parkeren tussen Kaldebornweg, huisnummer 75, en de Dr. van Berckellaan, huisnummer 25, op te heffen.

Heerlen,

Burgemeester en wethouders van Heerlen,

namens dezen,

het hoofd van het bureau Beleid en Bedrijfsvoering van de afdeling Beheer en Onderhoud.

A.Mathissen-Wetzelaer,

Ter inzage legging:

Het verkeersbesluit + tekening liggen eveneens ter inzage bij het Klantcontactcentrum van de afdeling Publiekszaken in de hal van het stadhuis, Geleenstraat 27 in Heerlen.

Bezwaar:

Ingevolge artikel 7:1 van de Algemene Wet Bestuursrecht kan iedere belanghebbende, binnen een termijn van 6 weken nadat dit besluit is bekendgemaakt in de Staatscourant, bezwaren indienen tegen dit besluit bij het College van Burgemeester en Wethouders van Heerlen, postbus 1, 6400 AA Heerlen.

Het bezwaar heeft geen schorsende werking.

Indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, kan -nadat bezwaar is gemaakt bij het College van Burgemeester en Wethouders- aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg, bestuursrechtelijke zaken, postbus 950, 6040 AZ Roermond, worden verzocht om een voorlopige voorziening te treffen. Hieraan zijn griffierechten verbonden.

Bijlagen

Tekening: Kaldebornweg, wijzigen parkeerverbod, maart 2018.

Naar boven