Besluit van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn op grond van artikel 12 Besluit administratieve bepalingen inzake verkeer tot het instellen van een onverplicht fietspad op de Heuvelweg te Alphen aan den Rijn.

Logo Alphen aan den Rijn

Wegbeheerders moeten bij het plaatsen of verwijderen van sommige verkeerstekens een verkeersbesluit nemen. In het verkeersbesluit wordt afgewogen waarom verkeerstekens worden geplaatst of verwijderd.

Aanleiding

De Heuvelweg is een vrijliggend verplicht fietspad dat zich bevindt tussen de Jeltje de Bosch Kemperstraat en de Woubrugseweg te Alphen aan den Rijn. Dit fietspad sluit haaks aan op de Woubrugseweg waar een maximumsnelheid geldt van 30 km/h. Op deze kruising heeft in 2017 een ongeval plaatsgevonden tussen een snorscooter en een personenauto met zwaar letsel tot gevolg. Het college heeft in 2017 besloten om op deze kruising de voorrang te gaan regelen door middel van het instellen van een voorrangsregeling. Hiertoe is een verkeersbesluit vastgesteld. De fietsers- en snorfietsers op de Heuvelweg moeten voorrang verlenen op het verkeer op de Woubrugseweg.

Om de verkeersveiligheid op deze locatie verder te verbeteren is het college voornemens om de snorbrommers te weren op de Heuvelweg door de maatregel verplicht fietspad te wijzigen naar onverplicht fietspad. Snorfietsers mogen het onverplichte fietspad slechts gebruiken met uitgeschakelde motor.

Belangenafweging

Hierbij dient een belangenafweging plaats te vinden tussen enerzijds de belangen van de lokale bewoners, en anderzijds de gebruikers van het fietspad en overige weggebruikers die niet te veel overlast en geen gevaar willen ervaren.

Snorfietsers kunnen gebruik maken van de Jetje de Bosch Kemperstraat, De Brigantijn en de Woubrugseweg. Deze straten liggen nabij het fietspad de Heuvelweg en vallen onder een 30 km/uur zone. De extra reisafstand die hierdoor ontstaat voor snorfietsers is beperkt en zeker voor snorfietsers niet onoverkomelijk.

Het treffen van een verkeersmaatregel is een normale maatschappelijke ontwikkeling

waarmee een ieder kan worden geconfronteerd en waarvan de nadelige gevolgen in

beginsel voor rekening van betrokkenen behoren te blijven. Het belang van de verkeersveiligheid, met name op het kruispunt Heuvelweg met de Woubrugseweg, weegt zwaarder dan het geen gebruik meer kunnen maken van het fietspad door snorfietsers.

Overleg

Er heeft conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) overleg plaatsgevonden met de door de korpschef van de nationale politie daartoe gemachtigde verkeersadviseur. Deze gaat akkoord met dit besluit.

BESLUIT

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,

-gelet op voorgaande overwegingen en tevens gelet op het bepaalde in artikel 12 en artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer in

verband met artikel 2, eerste, tweede en derde lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

besluiten tot:

het verwijderen van borden G11 (verplicht fietspad) op de locaties:

  • -

    Heuvelweg met de aansluiting op de Woubrugseweg;

  • -

    Heuvelweg met de aansluiting op de Birgantijn;

  • -

    Heuvelweg ter hoogte van Jeltje de Bosch Kemperstraat 199;

  • -

    Heuvelweg ter hoogte van Jeltje de Bosch Kemperstraat 195;

  • -

    Heuvelweg ter hoogte van de kruising met de Aletta van Jacobstraat;

  • -

    Heuvelweg tegenover de de Jeltje de Bosch Kemperstraat 171;

Het plaatsen van het bord G13 (onverplicht fietspad)op de locaties:

  • -

    Heuvelweg met de aansluiting op de Woubrugseweg;

  • -

    Heuvelweg met de aansluiting op de Birgantijn;

  • -

    Heuvelweg ter hoogte van de kruising met Gesina van der Molenstraat;

  • -

    Heuvelweg ter hoogte van Jeltje de Bosch Kemperstraat 199;

  • -

    Heuvelweg ter hoogte van Jeltje de Bosch Kemperstraat 195;

  • -

    Heuvelweg ter hoogte van de kruising met de Aletta van Jacobstraat;

  • -

    Heuvelweg tegenover de de Jeltje de Bosch Kemperstraat 171.

Ter verduidelijking zijn de aanpassingen van de verkeersborden in de bijlage weergegeven. De in dit besluit genoemde borden zijn opgenomen in bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.

Namens burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,

R.de Jong

Teamleider Beleid en Regie.

Dit besluit zal door publicatie in de Staatscourant, zie www.officielebekendmakingen.nl, bekend worden gemaakt. Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit volgens de artikelen 7:1 en 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de openbare bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 13, 2400 AA te Alphen aan den Rijn.

Naar boven