Notitie Reikwijdte en Detailniveau Suikerfabriekterrein en startnotitie bestemmingsplan ter inzage de titel in

Logo Binnenmaas

De gemeente Binnenmaas werkt samen met Suiker Unie aan de herontwikkeling van het suikerfabriekterrein. In 2004 is de suikerfabriek gesloten en de meeste gebouwen zijn inmiddels gesloopt. Op basis van de geldende bestemmingsplannen is het onder meer mogelijk om dicht bij het dorp bedrijventerrein te ontwikkelen. Dit is ongewenst. Samen met Suiker Unie heeft de gemeente een plan gemaakt waarbij de bedrijvigheid verder van het dorp komt te liggen. Om de ontwikkeling mogelijk te maken, moeten de bestemmingsplannen worden aangepast.

 

MER en NRD

Het nieuwe bestemmingsplan zal onder andere ruimte bieden voor activiteiten die genoemd zijn in het Besluit milieueffectrapportage. Hierbij moet worden gedacht aan bepaalde vormen van watergebonden bedrijvigheid en aan industrie in de hogere milieucategorie. Het terrein ligt ook in de nabijheid van een Natura 2000 gebied. De nieuwe bedrijvigheid kan belangrijke effecten op dit gebied hebben. Hiervoor is een passende beoordeling noodzakelijk. Gelet hierop verplicht de Wet milieubeheer in samenhang met het Besluit milieueffectrapportage tot een onderzoek naar de milieueffecten. Deze effecten zullen worden beschreven in een milieueffectrapport (MER). Op deze manier kan worden beoordeeld of het milieubelang voldoende meeweegt in de afwegingen om het bestemmingsplan te herzien.

De eerste stap in het proces om te komen tot een milieueffectrapport is het opstellen van een ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ (NRD). Deze notitie beschrijft de reikwijdte en het detailniveau van het onderzoek dat wordt uitgevoerd. De notitie wordt voorgelegd aan de wettelijke adviseurs en bestuursorganen die ook betrokken zijn bij het bestemmingsplan voor het suikerfabriekterrein en aan de commissie m.e.r. Tegelijkertijd ligt de notitie ter inzage en kan een ieder schriftelijk of mondeling een reactie indienen.

Nadat de ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ ter inzage heeft gelegen wordt het MER opgesteld. Daarbij houden we rekening met de ingekomen reacties op de Notitie. Het MER wordt samen met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd. Een ieder wordt dan in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te dienen. Er wordt advies gevraagd aan de Commissie m.e.r. In het definitieve bestemmingsplan motiveert de gemeente hoe is omgegaan met de resultaten van het MER, het advies van de commissie en de ingediende zienswijzen.

 

Startnotitie Bestemmingsplan

Op 28 september 2017 heeft de gemeenteraad ingestemd met het stedenbouwkundig plan op hoofdlijnen en de bijbehorende uitgangspunten voor het terrein. Over het stedenbouwkundig plan is op diverse momenten met omwonenden en andere belanghebbenden gecommuniceerd. Het stedenbouwkundig plan wordt vertaald in het nieuwe bestemmingsplan. In de startnotitie die nu ter inzage gaat, wordt het stedenbouwkundig plan beschreven en staat welke onderwerpen straks in het nieuwe bestemmingsplan aan de orde zullen komen. Het (ontwerp)bestemmingsplan kan pas worden gemaakt als de m.e.r.-procedure is afgerond. Zo kan er rekening worden gehouden met de uitkomsten van dat MER. De startnotitie wordt op grond van de Inspraakverordening ter inzage gelegd. Iedereen mag reageren op de startnotitie. Met de reacties wordt rekening gehouden bij het opstellen van het bestemmingsplan.

Zodra het MER gereed is, zal er een ontwerpbestemmingsplan worden gemaakt. Ook dat plan zal ter inzage worden gelegd en op dat moment kunnen er zienswijzen worden ingediend. De gemeenteraad beslist, rekening houdend met eventuele zienswijzen, naar verwachting in november 2018 of het bestemmingsplan kan worden vastgesteld.

 

NRD en startnotitie bestemmingsplan ter inzage

De ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau MER Suiker Unie terrein Puttershoek” en de “Startnotitie Suiker Unie terrein Puttershoek” liggen met ingang van maandag 15 januari 2018 gedurende zes weken voor iedereen ter inzage Tijdens de periode dat de stukken ter inzage liggen, kan een ieder schriftelijk of mondeling een inspraakreactie indienen. Een schriftelijke inspraakreactie kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders van gemeente Binnenmaas, Postbus 5455, 3299 ZH Maasdam. Voor het geven van een mondelinge reactie of voor een meer uitgebreide toelichting kunt u telefonisch een afspraak maken met de balie Omgevingszaken via telefoonnummer 14 078.

 

Inloopavond

Om omwonenden en belangstellenden zo goed mogelijk te informeren over de plannen, wordt er op dinsdag 23 januari een inloopavond gehouden in het gemeentehuis, Sportlaan 22 te Maasdam. Tijdens deze avond kunt u de stukken inzien en uw vragen stellen aan de aanwezige medewerkers van de gemeente Binnenmaas. Tussen 18:00 en 20:00 uur bent u van harte welkom in het gemeentehuis.

in]

Burgemeester en wethouders van Binnenmaas, 12 april 2018

Naar boven