Vaststelling ‘omgevingsplan Hoge Akker, Speelheide en De Leeuwerik 2018’

Logo Best

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 3.8, vierde lid Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 12 maart 2018 het omgevingsplan ‘Hoge Akker, Speelheide en De Leeuwerik 2018’ heeft vastgesteld.

Tegen het vaststellingsbesluit is geen reactieve aanwijzing ingediend.

Inhoud en plangebied omgevingsplan

Voor de wijken Hoge Akker, Speelheide en De Leeuwerik is een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte (omgevingsplan) gemaakt. Het plangebied wordt globaal begrensd door de Willem de Zwijgerweg, de Stationsstraat, de Molenstraat en de Eindhovenseweg. De reden voor een nieuw omgevingsplan is de noodzaak om het nu geldende bestemmingsplan te actualiseren.

Gekozen is voor een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte (verder te noemen ‘omgevingsplan’). Dat betekent dat hier sprake is van een pilot waarbij vooruitgelopen wordt op de Omgevingswet. Een dergelijk experiment behoeft de instemming van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en daartoe is een aanvraag gedaan op basis van artikel 7c de Crisis- en herstelwet. De aanvraag is op 14 september 2016 gehonoreerd en opgenomen in de 12e tranche van het Besluit Uitvoering Crisis- en Herstelwet. In dit ontwerp-omgevingsplan zijn diverse vormen van beleid geïntegreerd wat bij een gewoon bestemmingsplan niet mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan regels voor duurzaamheid en architectuur en de vertaling van Verordeningen op het gebied van de fysieke leefomgeving zoals de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Aanpassingen omgevingsplan

Bij de vaststelling van het omgevingsplan heeft de gemeenteraad wijzigingen in het plan aangebracht ten opzichte van het ontwerp-omgevingsplan ‘Hoge Akker, Speelheide en De Leeuwerik’. De belangrijkste wijzigingen betreffen:

  • 1.

    Het overnemen van functieaanduidingen op de woonpercelen die op basis van het bestemmingsplan uit 2007 ook een functieaanduiding hadden.

  • 2.

    Een versimpeling van de bouwregels voor aan- en uitbouwen en bijgebouwen bij woningen.

  • 3.

    Wijzigingen in de regels om deze beter leesbaar te maken.

Voor een volledig beeld van de wijzigingen verwijzen wij u naar het raadsbesluit d.d. 12 maart 2018.

Stukken bekijken

U kunt het vastgestelde omgevingsplan met de bijbehorende stukken bekijken. Dit kan van 11 april tot en met 22 mei 2018 tijdens de openingsuren bij de receptie van het gemeentehuis Dorpsplein 2 in Best. Het omgevingsplan is ook beschikbaar via www.gemeentebest.nl/overzicht-bestemmingsplannen en via www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0753.omgevingsplanHSL-VG01. 

Beroepsmogelijkheid

Als u het niet eens bent met onze beslissing, kunt u vanaf 11 april tot en met 22 mei 2018 tegen het besluit tot vaststelling van het omgevingsplan een beroep indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een beroep kan worden ingediend door een belanghebbende die zich niet kan verenigen met de wijzigingen die bij de vaststelling zijn aangebracht in het omgevingsplan.

Inwerkingtreding omgevingsplan

Het omgevingsplan treedt in werking op 23 mei 2018. Soms heeft een besluit onherstelbare gevolgen. Dan kunt u niet wachten tot een beslissing is genomen op uw beroepschrift. In zo’n geval kunt u aan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vragen om een voorlopige uitspraak te doen. Dit noemen we een ‘voorlopige voorziening’. Indien dit verzoek binnen de beroepstermijn wordt ingediend, zorgt dit ervoor dat het omgevingsplan pas in werking treedt nadat op het verzoek is beslist.

Indienen beroepschrift en verzoek om voorlopige voorziening

Een beroepschrift moet worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage; een verzoek om voorlopige voorziening aan de voorzitter van deze Afdeling, onder hetzelfde adres. Een beroepschrift en/of verzoek om voorlopige voorziening kan ook digitaal via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht worden ingediend. Hiervoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Best, 10 april 2018

 

Naar boven