Bestemmingsplan ‘Spakenburg-Centrum’ vastgesteld

Logo Bunschoten

Burgemeester en wethouders van Bunschoten maken in verband met het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend, dat het bestemmingsplan ‘Spakenburg-Centrum’ op 25 januari 2018 gewijzigd door de gemeenteraad is vastgesteld. Het gewijzigde bestemmingsplan, het raadsbesluit en de onderliggende stukken liggen vanaf 22 maart 2018 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage op het gemeentehuis bij de werkeenheid Ruimtelijke Ordening van het team Omgevingsontwikkeling. Desgevraagd kan het plan ook na telefonische afspraak met een van de medewerkers van de werkeenheid ruimtelijke ordening worden ingezien buiten kantooruren.

Plangebied

Het bestemmingsplan Spakenburg-Centrum heeft betrekking het gebied van het gehele oude centrum van Spakenburg, inclusief het woongebied Zuyderzee, zoals dat is gelegen tussen de Oostsingel, de Garnalenweg, de haventoegang, de sportvelden, de Dwarskuulstraat, de Broerswetering, de Colijnstraat, de Spuistraat en de Zuidwenk.

Reden van vaststelling van dit bestemmingsplan is de wettelijk verplichte herziening van bestemmingsplannen elke 10 jaar. Het bestemmingsplan is in grote lijnen conserverend van aard.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerp-plan

Tegen het ontwerpbestemmingsplan zijn zienswijzen ingediend. Het bestemmingsplan is mede naar aanleiding hiervan door de gemeenteraad gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerp dat eerder ter visie heeft gelegen.

Concreet hebben de wijzigingen betrekking op de volgende onderdelen:

Regels:

 

  • 1.

    In artikel 33 ‘Algemene wijzigingsregels’ wordt een lid 5 toegevoegd dat als volgt luidt:’

33.5 Wijzigingsgebied 4

 

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de gronden ter plaatse van de aanduiding 'wetgevingszone - wijzigingsgebied 4' te wijzigen in de bestemmingen 'Tuin', 'Wonen - Twee-aaneengesloten' en/of 'Wonen - Vrijstaand' ten behoeve van het realiseren van nieuwe woningen met daarbij behorende tuinen en erven, met dien verstande dat:

  • 1.

    het totale aantal woningen binnen het aanduidingsvlak niet meer dan twee mag bedragen;

  • 2.

    uitsluitend twee-aaneengesloten en/of vrijstaande woningen zijn toegestaan;

  • 3.

    de goothoogte van de woningen niet meer dan 6 meter mag bedragen;

  • 4.

    de bouwhoogte van de woningen niet meer dan 9 meter mag bedragen;

  • 5.

    voor het overige de bouwregels bij de bestemmingen 'Tuin', 'Wonen - Twee-aaneengesloten' en/of 'Wonen - Vrijstaand' van overeenkomstige toepassing zijn;

  • 6.

    vast dient te staan dat de bodemkwaliteit geschikt is voor het beoogde gebruik;

  • 7.

    met een ecologisch rapport de ecologische waarde van het terrein in voldoende mate dient te zijn vastgesteld;

  • 8.

    met een rapport, dat een beschrijving bevat van de wijze waarop rekening wordt gehouden met de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding, aangetoond dient te worden dat er geen onevenredige negatieve effecten op de waterhuishouding optreden;

  • 9.

    het gebruik geen onevenredige aantasting van de gebruiksmogelijkheden en het woon- en

  • 10.

    het gebruik geen onevenredige parkeerdruk met zich mag meebrengen.

 

Verbeelding:

- Ter plaatse van het perceel Oude Schans 59 (Watersteeg) het bouwvlak van de bestemming Maatschappelijk vergroten opdat de gewenste herbouw van het pand Oude Schans 59 kan plaatsvinden.

- Ter plaatse van het perceel De Ziel 9 de gebiedsaanduiding ‘wetgevingszone-wijzigingsgebied 3’ uitbreiden met dit specifieke pand;

- Ter plaatse van het perceel Weikamp 100 over de volledige breedte van het perceel (circa 10 meter), tussen openbare weg en de voorgevel van de woning, de bestemming Wonen vervangen door Tuin;

- Ter plaatse van het perceel Weikamp 176 (kadastraal bekend K 2019 en 2020) de ‘maatvoeringaanduiding’ 6 meter en 9 meter opnemen voor de bestaande woning en de aan de woning aangebouwde garage binnen het bouwvlak van de bestemming Wonen opnemen en overigens voor dit perceel de gebiedsaanduiding ‘wetgevingszone-wijzigingsgebied 4’ opnemen.

 

Het bestemmingsplan is tevens digitaal te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl onder nummer NL.IMRO.0313.SpakenburgC1800-0301http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0313.SpakenburgC1800-0301 of via de website van de gemeente www.bunschoten.nl. In het gemeentehuis kunt u zowel de papieren als de digitale versie inzien.

 

Rechtsmiddelen en inwerkingtreding

Gedurende bovengenoemde termijn kunnen belanghebbenden die tijdig zienswijzen bij de raad hebben ingediend, belanghebbenden die bezwaren hebben tegen de wijzigingen die bij de vaststelling zijn aangebracht alsmede belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijzen hebben ingediend, beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Als u beroep instelt, kunt u verzoeken om een voorlopige voorziening. Dit verzoek richt u aan de voorzieningenrechter van voornoemde afdeling. Het besluit tot vaststelling treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij toepassing wordt gegeven aan het zesde lid van artikel 3.8 Wro of om een voorlopige voorziening wordt gevraagd.

 

Bunschoten, 21 maart 2018

 

De secretaris/directeur de burgemeester,

drs. J.F.H. Jennekens M. van de Groep

 

Naar boven