Verkeersbesluit Warmelo en Stoevelaar (instelling eenrichtingsverkeer)

Logo Leusden

L 167287

Burgemeester en wethouders van Leusden

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

1. De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

2. Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Procedure

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) is er overleg geweest met de politie (district Midden-Nederland). Deze heeft geen bedenkingen tegen instelling van dit verkeersbesluit.

Motivering

In het Valleipark in Leusden wordt een woongebied ontwikkeld. In een deel van dit gebied worden enkele wegen aangelegd met een maximale breedte van 3,50 meter. Door de gekozen verkavelingsopzet en de grondtransacties is de mogelijkheid om deze wegen (iets) te verbreden feitelijk komen te vervallen. Met de nu beschikbare ruimte zullen we het in de toekomst moeten doen.

Als gevolg van de beperkte rijbaanbreedte kunnen automobilisten die elkaar hier tegemoet rijden elkaar redelijkerwijs niet passeren. Ook voor de aanleg van passeerstroken is geen ruimte te vinden.

Zonder instelling van eenrichtingsverkeer zal dit betekenen dat één van deze bestuurders in dat geval achteruit moeten rijden om de ander de ruimte te geven om zijn/haar weg te vervolgen.

Uit oogpunt van verkeersveiligheid is dit ongewenst. Ook vormt dit een bedreiging voor de bruikbaarheid van de betreffende wegen. Om de verkeersveiligheid op deze wegen te beschermen en het doelmatig gebruik daarvan te waarborgen, is het noodzakelijk om hier eenrichtingsverkeer in te stellen. Deze verkeersmaatregel hoeft niet van toepassing te worden verklaard op (brom)fietsers.

Voorgesteld wordt om op de Warmelo eenrichtingsverkeer in te stellen van oost naar west en op de Stoevelaar te kiezen voor eenrichtingsverkeer van west naar oost. De keuze voor deze routering is niet op verkeerskundige uitgangspunten gebaseerd; het omdraaien van de rijrichting is ook acceptabel .

Met dit verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:

• het verzekeren van de veiligheid op de weg

• het beschermen van weggebruikers en passagiers

• het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

 

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen zijn wij tot het besluit gekomen om:

1. door plaatsing van borden model C 2, C 3 en C 4 uit Bijlage 1 van RVV 1990, eenrichtingsverkeer in te stellen op de Warmelo (verplichte rijrichting van oost naar west)

2. door plaatsing van borden model C 2, C 3 en C4 uit Bijlage 1, van RVV 1990, eenrichtingsverkeer in te stellen op de Stoevelaar (verplichte rijrichting van west naar oost)

3. door middel van onderborden kenbaar te maken dat deze verkeersmaatregel niet van toepassing is op (brom)fietsverkeer.

 

Leusden 1 maart 2018 teamleider Namens deze, A.Vermeulen teamleider

MededelingenOp grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden gedurende zes weken vanaf de datum van publicatie schriftelijk bezwaar indienen tegen dit verkeersbesluit. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar gericht is, alsmede de gronden van het bezwaar. Uw bezwaarschrift kunt u indienen bij het college van Leusden p/a secretariaat van de adviescommissie bezwaarschriften, Postbus 150, 3830 AD in Leusden.

Naar boven